Fen bilgisi öğretmenlerinin nörofizyolojik öğrenme algı düzeylerinin incelenmesi
The examination of science teachers neurophysiologic learning perception levels
- Tez No: 720003
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SÜLÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: beyin temelli (nörofizyolojik) öğrenme, nörofizyolojik öğrenme algı, fen bilgisi öğretmeni, fen bilgisi eğitimi, fen bilimleri dersi, brain-based (neurophysiological) learning, neurophysiological learning perception, science teacher, science education, science lesson
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı Fen bilgisi öğretmenlerinin nörofizyolojik öğrenme algı düzeyleri ve bu düzeylerinin cinsiyet, mesleki kıdem, mezun olunan fakülte/yüksekokul/enstitü, mezun olunan bölüm, eğitim düzeyi, çalışılan okul türü, öğrenimleri sırasında nörofizyolojik öğrenme kuramı ile ilgili ders alma, lisans öğrenimleri sırasında nörofizyolojik öğrenme kuramı ile ilgili bir etkinliğe katılma, fen bilgisi ders anlatımında nörofizyolojik öğrenme kuramını kullanma değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evreni 2019-2020 öğretim yılında Ege bölgesinde bulunan bir ilde devlet/özel ortaokullarda görev yapan Fen bilgisi öğretmenleri ile sınırlandırılmıştır. Örneklemi ise Ege bölgesinde bulunan ilin bir ilçesinde uygun örnekleme yoluyla belirlenen devlet/özel ortaokullarda görev yapan (n=51) Fen bilgisi öğretmenlerinden oluşmaktadır. Veriler 2019-2020 eğitim öğrenim yılı bahar döneminde toplanmıştır. Araştırmada“Kişisel Bilgi Formu”ve“Nörofizyolojik Öğrenme Algı Ölçeği”veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Toplanan verilere ilişkin yapılan t-testi ve anova istatistiksel işlemleri, SPSS 26.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular; Fen bilgisi öğretmenlerinin nörofizyojik öğrenme algı düzeylerinin (iyi düzeyde algı) olduğu,“Öğrenmede Beynin Rolü”alt boyutunda en yüksek (çok iyi düzeyde algı),“Zihinsel Süreçlerde Beynin Yapısal İşlevleri”alt boyutunda en düşük (iyi düzeyde algı),“Zihinsel Süreçlerde Nöral Boyut”alt boyutunda ise (iyi düzeyde algı) sonucu tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmenlerinin nörofizyolojik öğrenme algı düzeyleri cinsiyete göre“Zihinsel Süreçlerde Nöral Boyut”,“Öğrenmede Beynin Rolü”ve“Zihinsel Süreçlerde Beynin Yapısal İşlevleri”alt boyutlarında erkek öğretmenler lehine anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmenlerinin nörofizyolojik öğrenme algı düzeyleri mesleki kıdemlerine göre“Zihinsel Süreçlerde Nöral Boyut”,“Öğrenmede Beynin Rolü”ve“Zihinsel Süreçlerde Beynin Yapısal İşlevleri”alt boyutlarında (16-20 yıl) kıdem lehine anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmenlerinin nörofizyolojik öğrenme algı düzeylerinin mezun olunan fakülte/yüksekokul/enstitü türüne göre“Zihinsel Süreçlerde Nöral Boyut”,“Öğrenmede Beynin Rolü”ve“Zihinsel Süreçlerde Beyinin Yapısal İşlevleri”alt boyutlarında fen/edebiyat fakültesi lehine anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmenlerinin nörofizyolojik öğrenme algı düzeylerinin mezun olunan bölüme göre“Zihinsel Süreçlerde Nöral Boyut”ve“Zihinsel Süreçlerde Beynin Yapısal İşlevleri”alt boyutlarında fizik/kimya/biyoloji (fkb bölümü) lehine,“Öğrenmede Beynin Rolü”alt boyutunda ise biyoloji öğretmenliği lehine anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmenlerinin nörofizyolojik öğrenme algılarının eğitim düzeyine göre tüm alt boyutlarda anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmenlerinin nörofizyolojik öğrenme algılarının çalışılan okul türüne göre“Öğrenmede Beynin Rolü”alt boyutunda özel okul lehine anlamlı bir fark olduğu, diğer alt boyutlarda anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmenlerinin nörofizyolojik öğrenme algılarının öğrenimleri sırasında nörofizyolojik öğrenme kuramı ile ilgili ders alma değişkenine göre tüm alt boyutlarda anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmenlerinin nörofizyolojik öğrenme algılarının öğrenimleri sırasında nörofizyolojik öğrenme kuramı ile ilgili bir etkinliğe katılma değişkenine göre tüm alt boyutlarda anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Fen bilgisi öğretmenlerinin nörofizyolojik öğrenme algılarının fen bilgisi ders anlatımında nörofizyolojik öğrenme kuramını kullanma değişkenine göre tüm alt boyutlarda anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is the neurophysiological learning perception levels of science teachers and their gender, professional seniority, graduated faculty/school/institute, graduated department, education level, type of school, taking courses on neurophysiological learning theory during their education, during their undergraduate education. The aim of this study is to examine whether participation in an activity related to neurophysiological learning theory differs in terms of the variables of using neurophysiological learning theory in science teaching. Scanning model was used in the study. The universe of the study was limited to science teachers working in public/private secondary schools in a province in the Aegean region in the 2019-2020 academic year. The sample consists of science teachers (n=51) working in public/private secondary schools determined by convenient sampling in a district of the province located in the Aegean region. The data were collected in the spring semester of the 2019-2020 academic year.“Personal Information Form”and“Neurophysiological Learning Perception Scale”were used as data collection tools in the study. The t-test and anova statistical operations on the collected data were analyzed with the SPSS 26.0 package program. Results; In the sub-dimension“Role of the Brain in Learning”, the neurophysiological learning perception levels of the science teachers (good level of perception) were the highest (perception at a very good level), the lowest in the“Structural Functions of the Brain in Mental Processes”(good level of perception), and the lowest in the“The Role of the Brain in Learning”sub-dimension. In the“Neural Dimension”sub-dimension (good level of perception) the result was determined. It was determined that there was a significant difference in favor of male teachers in the sub-dimensions of“Neural Dimension in Mental Processes”,“Role of the Brain in Learning”and“Structural Functions of the Brain in Mental Processes”according to the neurophysiological learning perception levels of science teachers. It has been determined that there is a significant difference in favor of (16-20) years of seniority in the sub-dimensions of“Neural Dimension in Mental Processes”,“Role of the Brain in Learning”and“Structural Functions of the Brain in Mental Processes”according to their professional seniority in the neurophysiological learning perception levels of science teachers. It has been determined that there is a significant difference in favor of science/literature faculty in the sub-dimensions of“Neural Dimension in Mental Processes”,“Role of the Brain in Learning”and“Structural Functions of the Brain in Mental Processes”according to the type of faculty/school/institute from which science teachers' neurophysiological learning perception levels are graduated. The neurophysiological learning perception levels of science teachers were significant in favor of physics/chemistry/biology (fkb department) in the sub-dimensions of“Neural Dimension in Mental Processes”and“Structural Functions of the Brain in Mental Processes”, and in favor of biology teaching in the sub-dimension of“The Role of the Brain in Learning”according to the department they graduated from. a difference was found. It was determined that there was no significant difference in all sub-dimensions of science teachers' neurophysiological learning perceptions according to education level. It was determined that there was a significant difference in favor of private school in the sub-dimension of“Role of the Brain in Learning”according to the type of school in which science teachers' neurophysiological learning perceptions were studied, but there was no significant difference in other sub-dimensions. It has been determined that there is no significant difference in all sub-dimensions of science teachers' neurophysiological learning perceptions according to the variable of taking a course related to neurophysiological learning theory during their education. It was determined that there was no significant difference in all sub-dimensions of science teachers' neurophysiological learning perceptions according to the variable of participating in an activity related to neurophysiological learning theory during their education. It was determined that there was no significant difference in all sub-dimensions of science teachers' neurophysiological learning perceptions according to the variable of using neurophysiological learning theory in science teaching.