Kronik boyun ağrılı hastalarda manuel terapi uygulamasının ağrı, yaşam kalitesi ve fonksiyonel durum üzerine etkisi
The effect of manual therapy application on pain, quality of life and functional state in patients with chronicneck pain
- Tez No: 720076
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRAK VARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik boyun ağrısı, Manuel terapi, ağrı, yaşam kalitesi, Chronic neck pain, Manual therapy, Pain, Quality of life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu araştırmada kronik boyun ağrılı hastalarda manuel terapi uygulamasının ağrı, yaşam kalitesi ve fonksiyonel durum üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma İstanbul İli Bakırköy ilçesi İncirli semtinde bulunan Özel EKA-FİT Merkezinde gerçekleştirildi. Çalışmaya kronik boyun ağrısı tanısı konulmuş 40 hasta dahil edildi. Hatalar tek grup olarak değerlendirildi. Çalışmada Hasta Değerlendirme Formu, Normal eklem hareketi (NEH), Bournemouth Boyun Ağrısı Anketi, VAS, Boyun Özürlülük Sorgulama Anketi ve WHOQOL-BREF yaşam kalitesi anketi kullanıldı. Bulgular: Araştırmada katılımcıların % 55'i 31-40 yaş ve % 45'i ise 41-50 yaş aralığında olduğu, % 67,5'i kadın ve % 32,5'i erkek olduğu saptanmıştır. Katılımcıların %70'inde kronik hastalık varlığı bulunmadı. Kronik boyun ağrısı olan bireylerin BBA skalası ve VAS skalası değerlendirilmesinde Tedavi öncesi ve sonrası VAS ağrı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandığı (p≤0,05), yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutu puan ortalamalarının Tedavi öncesi ve sonrasında puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farkın olduğu, (p≤0,05), Manuel terapi tedavisi sonrasında boyun ağrılı hastalarda özürlülük puanlarında azalma olduğu ve tedavi öncesi, tedavi sonrasında puan ortalamları arasındaki istatistiksel farkın olduğu (p≤0,05), Kronik boyun ağrılı hastalarda manuel terapi sonucunda fleksiyon, ekstansiyon, sağ rotasyon, sol rotasyon, sağ lateral fleksiyon ve sol lateral fleksiyon açılarında hem pasif hem de aktif tarafta artış bulunduğu ve tedavi öncesi, tedavi sonrasında puan ortalamaları arasındaki istatistiksel farkın olduğu saptanmıştır (p≤0,05). Sonuç: Kronik boyun ağrılı hastalarda manuel terapinin yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkisinin olduğu saptandı. Kronik boyun ağrılı hastalarda manuel terapinin fonksiyonel durum üzerinde etkisi saptandı. Kronik boyun ağrılı hastalarda manuel terapinin ağrı düzeylerini azaltması ve fonksiyonel durumu iyileştirdiğinden dolayı hastaların yaşam kalitesini arttırdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the effect of manual therapy application on pain, quality of life and functional status in patients with chronic neck pain. Method: The study was carried out at the Private EKA-FIT Center in Incirli, Istanbul. 40 patients diagnosed with chronic neck pain were included in the study. Patient Evaluation Form, Normal joint movement (NEH), Bournemouth Neck Pain Questionnaire, VAS, Neck Disability Questionnaire and WHOQOL-BREF quality of life questionnaire were used in the study. Results: In the study, it was determined that 55% of the participants were between the ages of 31-40 and 45% were between the ages of 41-50, 67.5% were women and 32.5% were men. No chronic disease was found in 70% of the participants. There was a statistically significant difference between the pre-treatment and post-treatment VAS pain scores in the evaluation of the BPA scale and VAS scale of individuals with chronic neck pain (p≤0.05), and there was a statistically significant difference between the mean scores of the sub-dimension of the quality of life scale before and after the treatment. , (p≤0.05), There is a decrease in disability scores in patients with neck pain after manual therapy treatment and a statistical difference between the mean scores before and after treatment (p≤0.05) It was found that extension, right rotation, left rotation, right lateral flexion and left lateral flexion angles increased on both passive and active sides and there was a statistical difference between the mean scores before and after treatment (p≤0.05). Conclusion: Manual therapy has been found to have a positive effect on quality of life in patients with chronic neck pain. The effect of manual therapy on functional status in patients with chronic neck pain was determined. It is thought that manual therapy increases the quality of life of patients with chronic neck pain, as it reduces pain levels and improves functional status.