Halluks valgus düzeltme operasyonlarında popliteal siyatik sinir blokuna adduktor kanal bloku eklenmesinin etkileri
Effects of adding adductor canal block to popliteal sciatic nerve block in hallux valgus correction operations
  1. Tez No: 720199
  2. Yazar: EZGİ POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik sinir bloku, popliteal siyatik blok, adduktor kanal bloku, halluks valgus, Peripheral nerve block, popliteal sciatic block, adductor canal block, hallux valgus
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Çalışmamızda halluks valgus cerrahisi uygulanacak hastalarda popliteal siyatik sinir blokuna adduktor kanal bloku eklenmesinin hasta-cerrah memnuniyeti, intraoperatif sedasyon ihtiyacı, turnike ağrısı, motor blokun dönüş süresi ve postoperatif ağrıya etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya halluks valgus cerrahisi nedeniyle opere olacak, ASA I-II-III ve yaşları 18-80 arasında olan 52 hasta dâhil edildi. Çalışma prospektif, randomize ve kontrollü olarak planlandı. Hastalar sadece popliteal siyatik blok (grup PSB) ve popliteal siyatik blok ile adduktor kanal blokunun kombine ( AKB + PSB) edildiği grup olamak üzere 2 gruba ayrıldı. Tüm hastalara USG ve sinir stimülatörü eşliğinde, pron pozisyonda 10 ml %0.5 bupivakain ve 10 ml %2 prilokain ile PSB uygulandı. AKB + PSB grup hastalara ise PSB'ye ek olarak 10 ml %0.5 bupivakain ve 10 ml %2 prilokain ile supin pozizyonda AKB uygulandı. Koagülopatisi, rejyonel blok yapılacak bölgede enfeksiyonu, lokal anestezik ilaçlara alerjisi, alt ekstremiteyi etkileyen önemli derecede periferik nöropatisi, periferik arter hastalığı, mental retardasyon olan ve onam vermeyen hastalar çalışmaya dâhil edilmedi. Tüm hastalara 1-2 mg midazolam ve 50 µg fentanyl ile sedasyon uygulandı. Hastalara periferik oksijen saturasyonu (SpO2), EKG ve tansiyon monitorizasyonu yapıldı. Bloklar gerçekleştirildikten sonra sensoriyel-motor blok başlama süresi, cerrahi-turnike süresi, turnike ağrısı, motor blok süresi, ağrı başlama zamanı, ilk analjezik uygulanma zamanı ve uygulanan analjezik kayıt altına alındı. Bulgular: Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, BMI ve ASA skorları) benzerdi. Her iki grubun cerrahi ve turnike süresi arasında anlamlı fark bulunmadı. AKB + PSB grubunda sensoriyel ve motor blok başlama zamanı, turnike ağrısı, ek sedasyon ihtiyaç oranı, PSB grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük idi (p0.05). Sonuç: Çalışmamızda her iki uygulamada da yeterli postoperatif analjezi sağlandığını gözlemledik. Ayrıca adduktor kanal bloku uygulamasının motor blok süresini uzatmadan periferik sinir blokunun kalitesini ve peroperatif süreçte hasta memnuniyetini artırdığını düşünmekteyiz. PSB bloka ABP blok eklenen hastalarda motor ve duyusal blok başlama sürelerinin kısaldığı, hasta memnuniyetinin arttığı, turnike ağrısının azaldığı ve hastaların daha az sedasyona ihtiyaç duyduğu saptandığından halluks valgus operasyonu geçirecek olgularda PSB ile AKB'nin birlikte uygulamanın yararlı olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aims to determine the effect of adding adductor canal block to popliteal sciatic nerve block on patient-surgeon satisfaction, intraoperative sedation need, tourniquet pain, return time of motor block, and postoperative pain in patients undergoing hallux valgus correction surgery. Method: In this study, 52 patients scheduled for hallux valgus correction operations, in the ASA I-III groups, between the ages of 18-80, were enrolled. Study was planned as a prospective, randomized and controlled trial. Patients were randomly divided into 2 groups as popliteal siatic nerve block (Group PSB), popliteal siatic nerve + adductor canal block (Group PSB + ACB). All patients were perfomed PSB with 10 ml 0.5% bupivacaine and 10 ml 2% prilocaine in the prone position, using USG and nerve stimulator. 10 ml of 0.5% bupivacaine and 10 ml of 2% prilocaine were administered to the patients in the ABP + PSB group in the supine position, in addition to PSB. Patients with coagulopathy, infection in the region of regional blockade, allergy to local anesthetic drugs, peripheral neuropathy and neurogenic disorders affecting the lower extremities, peripheral artery disease, mental retardation and those who did not give consent were excluded. All patients were sedated with 1-2 mg midazolam and 50 µg fentanyl. Standard SpO2, heart rate and blood pressure monitoring were performed on the patients. Onset time of sensory-motor block, surgery-tourniquet time, tourniquet pain, motor block time, time of pain onset, fisrt time of analgesic administration and applied analgesic (NSAII, morphin) were recorded after the blocks were performed. Results: Age, gender, BMI and ASA scores of the patients were similar between two group. In addition, there was no statistically significant difference between the duration of surgery and tourniquet between the two groups. Sensory and motor block onset time, tourniquet pain, additional sedation need rate were statistically significantly lower in the ABP + PSB group compared to the PSB group, and patient satisfaction was significantly higher then PSB group. In the PSB group, the duration of the second dose of analgesic administration was significantly higher than in the ABP + PSB cases. There was no significant difference between the two groups in terms of tourniquet-surgery time, surgeon satisfaction, complication rate, motor block time, time to first pain, time to first analgesic administration, opioid consumption and rate of transition to general anesthesia. Conclusion: In our study, we observed that adequate postoperative analgesia was provided in both applications. In addition, we think that the application of adductor canal block increases the quality of the peripheral nerve block and patient satisfaction in the peroperative process without prolonging the duration of the motor block. We concluted that since motor and sensory block initiation times were shortened, patient satisfaction increased, tourniquet pain decreased, and patients needed less sedation in patients with ABP block added to PSB block, applying blockes together my be helpful in hallux valgus correction surgery.