Hizmet sektöründe dijital pazarlama ve marka ederi ilişkisi: Otelcilik sektörü üzerine bir araştırma
The relationship between digital marketng and brand equity in the service industry: A research on the hotel industry
- Tez No: 720798
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SARIIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Marka Ederi, Otelcilik Sektörü, Digital Marketing, Brand Equity, Hotel Industry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın temel amacı dijital pazarlama ve marka ederi ilişkisinin otelcilik sektörü örnekleminde incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda tezin temel araştırma sorusu“Otelcilik sektöründe dijital pazarlama ve marka ederi arasında nasıl bir ilişki vardır?”olarak belirlenmiştir. Araştırma sorusuna bağlı olarak oluşturulmuş araştırma modeli çerçevesinde dijital pazarlama değişkeninin marka ederi değişkeni ve marka ederi değişkeninin alt boyutlarıyla ilişkisi incelenmiştir. Araştırma üç temel bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın ilk iki bölümünde ikincil veriler üzerinden araştırmaya teorik arka plan oluşturmak amacıyla dijital pazarlama ve marka ederine ilişkin kavramsal literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise anket uygulamasından elde edilen verilerin analiz edilmesi ile oluşturulan değerlendirme ve sonuç kısmı yer almaktadır. Öncelikle turizm bölgelerinde faaliyet gösteren 11 adet işletmenin dijital pazarlama faaliyetlerini kullanım düzeyleri belirlenmiştir. Bu noktada amaç tüketicilere uygulanacak marka ederi ölçeği aracılığıyla incelenmek ve kıyaslanmak üzere dijital pazarlama kullanım düzeyi birbirinden farklı üç otel işletmesinin tespit edilmesidir. Bu işletmeler dijital pazarlama kullanım düzeylerine göre tasnif edilerek ölçek aracılığıyla potansiyel tüketiciler tarafından marka ederi açısından değerlendirilmiştir. Bu amaçla tüketicilere üç marka için ayrı ayrı anket yapılmıştır. Toplam 391 katılımcıya anket uygulanmıştır. Ölçeklerin güvenirlik ve geçerlilik düzeyi yeterli bulunmuş olup, yapılan analizler sonucunda dijital pazarlama ve marka ederi arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the relationship between digital marketing and brand equity in the sample of hotel management industry. In line with this purpose, the main research question of the thesis was determined as“What is the relationship between digital marketing and brand equity in the hotel management industry?”. The relationship between the variables of brand equity and digital marketing and the sub-variables of the brand equity was examined within the framework of the research model which was created depending on the research question. The research consists of three main parts. The conceptual literature review was conducted in the first two parts of the research as the secondary data on digital marketing and branding in order to create a theoretical background for the research. In the third part of the research, the evaluation created by analyzing the data obtained from the survey application and the results section were included. The usage levels of the digital marketing activities of 11 businesses operating in tourism regions were determined. At this point, the aim was to identify three hotel businesses with different usage levels of digital marketing and evaluated in terms of brand equity by potential consumers by means of the survey. The level of reliability and validity of the survey was found to be sufficient, and as a result of the analyses made, it has been determined that there are statistically significant relationships between digital marketing and brand equity.