Geri Dön

Gecekondu bölgesinde yaşayan ailelerineğitimden beklenti düzeyleri

Educational expectations of the families living in the slum region

  1. Tez No: 720810
  2. Yazar: ERTUĞRUL TALU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 101

Özet

Toplumsal hareketliliğin bir türü olan yatay hareketliliği aynı statü ve tabakalar içindeki yer değiştirmeler olarak aldığımızda nüfus hareketliliklerinin de bu çerçeve içinde bir yatay hareketlilik olduğu gözlenir. Ülkemizde bir iç göç konusu olarak yatay nüfus hareketleri bir çok bölgede yaygın bir şekilde görülmektedir.Ülkemizin de içinde bulunduğu ,endüstriyel gelişimini tamamlamış ülkelerin en önemli sorunlarından birisi hızlı kentleşmedir.Özelliklede büyük kentlerin taşıyamayacağı kadar göç alması beraberinde gecekondu adı verilen kentlerin yanı başlarında yer alan çarpık ve kaçak yerleşim yerlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Diğer yandan gecekondulaşma toplumsal ve ekonomik bir dizi sorunların da kaynağını oluşturmaktadır. Köyden kente göç süreciyle gecekondu bölgelerinde yaşam süren aileler köylerinden ayrıldıkları için artık köylü değiller ama kentte de henüz uyum sağlayamadıkları için kentli de değiller yarı köylü yarı kentli bu durum gecekondu ailelerinde özellikle de onların çocuklarının eğitim yaşantısında ve hedeflerinde bir takım beklentileri doğurmaktadır. Bu araştırmanın genel amacı gecekondu bölgesinde yaşayan ailelerin eğitimden beklenti düzeylerini ve ailelerinde beklenti düzeylerinde değişmelerde nelerin etkili olduğunu ortaya çıkarmaktır. Araştırma Ankara ili, Altındağ iİçesi, Doğantepe mahallesinde ikamet eden 2650 hane içinde tesadüfü örnekleme yoluyla seçilen 18 yaş üstü 3oo yetişken üzerinde yapılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket formu aracılığı yüz yüze görüşme şeklinde toplanmıştır. Verilerin analizinde Spss –X paket programından yararlanılmış, istatistiki analizler için % , Frekans, ve X2 kullanılmıştır.

Özet (Çeviri)

When we take horizontal mobility, which is a type of social mobility, as displacements within the same status and strata, it is observed that population movements are also horizontal mobility within this framework. As an internal migration issue in our country, horizontal population movements are common in many regions. One of the most important problems of the countries that have completed their industrial development, including our country, is rapid urbanization. and the emergence of illegal settlements. On the other hand, squatting is the source of a series of social and economic problems. Families living in shantytowns due to the migration process from the village to the city are no longer peasants because they have left their villages, but they are not urban people because they have not adapted to the city yet. The aim of the study is to reveal the level of expectation from education of the families living in the slum area and what is effective in the changes in the level of expectation in their families. The research was carried out on 3oo adults over the age of 18, selected by random sampling among 2650 households residing in Ankara province, Altındağ Içesi, Doğantepe neighborhood. The research data were collected in the form of face-to-face interviews through a questionnaire developed by the researcher. Spss –X package program was used in the analysis of the data, and % , Frequency, and X2 were used for statistical analysis.

Benzer Tezler

  1. Gecekondu bölgesinde yaşayan kadınların karşılaştıkları krize neden olabilecek yaşam olaylarının saptanması ve ruhsal belirtilerinin değerlendirilmesi

    Life events that might lead to a crisis among gecekondu women and evaluation of their psychological symptoms

    ŞEYDA ÖKDEM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    HemşirelikHacettepe Üniversitesi

    Hemşirelik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLŞEN TERAKYE

  2. Gecekondu bölgesinde yaşayan kadınların aile planlaması konusunda bilgi, tutum ve davranışlarının saptanması

    Başlık çevirisi yok

    CANSEL SAVRAN ORAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Halk SağlığıCelal Bayar Üniversitesi

    Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÖNÜL DİNÇ

  3. Gecekondu bölgelerinde yaşayan kadınların eğitim ihtiyaçları (Derbent Mahallesi örneği)

    Education necessities of women living at shanty town centers (The Derbent quarter specimen)

    SEVİM GÖLBAŞI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Eğitim ve ÖğretimAnkara Üniversitesi

    Halk Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MERAL TEKİN

  4. Yetişkinlerin kentlileşme ve eğitim ihtiyaçlarına ilişkin görüşleri (Ankara Şentepe örneği)

    Adults' opinions on urbanisation and educational needs (Ankara Şentepe model)

    DAMLA SEVİ ÖZÇELİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Eğitim ve ÖğretimAnkara Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. MEHMET BİLİR