Preterm ve term doğan bebeğe sahip annelerin doğum sonrası depresyon ve bağlanma durumlarının incelenmesi
Research of postpartum depressi̇on and atta- chment of mothers wi̇th preterm and term infants
- Tez No: 721456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDRİYE TUĞBA KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Preterm Bebek, Term Bebek, Doğum Sonrası De- presyon, Doğum Sonrası Bağlanma, Preterm Infant, Term Infant, Postpartum Depression, Post- partum Attachment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, preterm ve term doğmuş 1- 3 aylık bebeğe sahip annelerin doğum sonrası depresyon riski, doğum sonrası bağlanma durumu ve aralarındaki ilişkiyi incelemek amacıyla planlanmıştır. Tanımlayıcı ve ilişkisel tarama mode- li ile yapılandırılan araştırmanın örneklemini, 1 Haziran-31 Temmuz 2021 tarih- leri arasında gelişim izlem kliniğine başvuran ve dahil etme ve dışlanma kriterle- rine uyan 50 preterm bebek ve annesi ile 50 term bebek ve annesi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından oluşturulan Sosyodemografik Bilgi Formu; Cox, Holden & Sagovsky (1987) tarafından geliştirilip Engindeniz, Küey ve Kültür (1997) tarafından Türkçeye uyarlanan Edinburgh Doğum Sonra- sı Depresyon Ölçeği (EDSDÖ) ve Brockington ve diğerleri (2001) tarafından geliştirilip Yalçın ve diğerleri (2014) tarafından Türkçeye uyarlanan Doğum Sonrası Bağlanma Ölçeği (DSBÖ) aracılığıyla toplanmıştır. Analizler sonucun- da, doğum sonrası depresyon oranı preterm bebek annelerinde %42, term bebek annelerinde %18; bağlanma sorunu oranı preterm bebek annelerinde %4, term bebek annelerinde %8 olarak belirlenmiş; preterm ve term doğan bebeklerin an- nelerinin hem EDSDÖ'den hem de DSBÖ'den aldıkları puan ortalamaları ara- sında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Etkisi incelenen birçok değişken arasından 'annenin eğitim durumu' ve 'uzman desteği' değişkenlerinin hem preterm hem de term bebek annelerinin EDSDÖ ve DSBÖ puan ortalamala- rını anlamlı şekilde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca, gerek preterm gerekse term doğan bebeklerin annelerinin kendi grupları içerisinde, EDSDÖ ile DSBÖ puan- ları arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda pozitif yönde istatistiksel ola- rak anlamlı ilişki saptanmıştır. Anne adaylarının, birbiri ile etkileşen depresyon ve bağlanma sorunları açısından, gebelik öncesi dönemden başlayarak izlenmesi ve desteklenmesi, riskli olsun ya da olmasın tüm bebeklerin gelişimine ve anne- lerin ebeveynliklerine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study; It was planned to examine the risk of postpartum depres- sion, postpartum attachment status, and the relationship between mothers with preterm and term-born 1-3 months old babies. 50 preterm infants and their mothers and 50 term infants and mothers who met the inclusion and exclusion criteria. The data of the study, the Sociodemographic Information Form created by the researcher; Edinburgh Postpartum Depression Scale (EDSS) developed by Cox, Holden & Sagovsky (1987) and adapted into Turkish by Engindeniz, Küey and Kültür (1997) and Postnatal Attachment Scale developed by Brocking- ton et al. (2001) and adapted into Turkish by Yalçın et al. (2014) The scale was evaluated with the WHO. As a result of the analyses, the rate of postpartum de- pression was 42% in mothers of preterm infants and 18% in mothers of term in- fants; The rate of attachment problem was determined as 4% in mothers of preterm infants and 8% in mothers of term infants; There was no statistically significant difference between the mean scores of the mothers of preterm and term babies obtained from both EPDS and DSÖ. Among the many variables whose effects were examined, it was determined that the educational status of the mother' and 'expert support' variables significantly affected the mean scores of EPDS and DSQ of both preterm and term infant mothers. In addition, a statis- tically significant positive correlation was found as a result of the correlation analysis between EPDS and DSÖ scores within the groups of mothers of both preterm and term babies. Monitoring and supporting mothers-to-be starting from the pre-pregnancy period in terms of interacting depression and attachment prob- lems will contribute to the development of all babies, risky or not, and to the parenting of mothers.