Sağlıklı bireylerde bitter çikolata tüketiminin kan basıncı ve kan parametrelerine etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 721580
  2. Yazar: KÜBRA KÜÇÜKYILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖZDE OKBURAN, DOÇ. DR. CEREN GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Bitter çikolata, Kakao, Kan Basıncı, Kolesterol, KVH, Blood Pressure, Cholesterol, Cocoa, CVD, Dark Chocolate
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada sağlıklı bireylerin günlük beslenme düzenlerine 4 hafta boyunca ilave edilen günde 8 kare bitter çikolatanın (36 g/gün, 400 mg/gün flavanol) kan basıncı ve kan parametrelerine etkisi incelenmiştir. Çalışmaya toplamda 37 birey katılmış ve katılımcılar müdahale ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Müdahale grubu 4 hafta boyunca günde 8 kare bitter çikolata (36 g/gün) tüketirken kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Bireylerden 15 günde bir 3 günlük Besin Tüketim Kaydı ve Fiziksel Aktivite Kaydı alınmıştır. Antropometrik ölçümler, kan basıncı ve kan bulguları çalışmanın başında ve sonunda ölçülmüştür. Bireylerin çalışmanın başında ve sonunda alınan enerji, harcanan enerji düzeylerinde ve makro besin ögesi bileşimlerinde de anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Çalışmanın sonunda müdahale grubunun vücut ağırlığında ve BKI değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş görülmüştür (Vücut ağırlığı, BKI; -0,7 kg, -0,24 kg/m2 , p0.05). Çalışmanın sonunda müdahale grubunun açlık kan glukozu çalışmanın başına göre anlamlı derecede artarken (Açlık kan glukozu; 4,94; p0.05). Sistolik ve diyastolik kan basıncında ise çalışma sonunda sırasıyla 1,59 mmHg ve 0,88 mmHg azalma olduğu görülürken istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak sağlıklı bireylerde 4 hafta boyunca 8 kare bitter çikolata (36 g/gün, 400 mg/gün flavanol) tüketimi ağırlık artışına sebep olmadan LDL ve total kolesterolü düşürür. Fakat açlık kan glukozu üzerinde olumlu bir etkisi görülmemiştir. Daha büyük örnekleme sahip ve uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of 8 squares of dark chocolate (36 g/day, 400 mg/day flavanol) added to the daily diet of healthy individuals for 4 weeks on blood pressure and blood parameters was investigated. A total of 37 individuals participated in the study and the participants were divided into two groups as intervention and control groups. The intervention group consumed 8 squares of dark chocolate (36 g/day) per day for 4 weeks, while the control group did not receive any intervention. 3-day Food Consumption Record and Physical Activity Record were taken from individuals every 15 days. Anthropometric measurements, blood pressure and blood findings were taken at the beginning and end of the study. There was no significant difference in the energy intake, energy expenditure levels and macronutrient compositions of the individuals at the beginning and end of the study (p>0.05). At the end of the study, a statistically significant decrease was observed in the body weight and BMI levels of the intervention group. (Body weight, BMI; -0.7 kg, -0.24 kg/m2 , p0.05). At the end of the study, the fasting blood glucose of the intervention group increased significantly compared to the beginning of the study (Fasting blood glucose; 4.94; p0.05). At the end of the study, a decrease of 1.59 mmHg and 0.88 mmHg was observed in systolic and diastolic blood pressure, respectively, but it was not statistically significant (p>0.05). As a result, consumption of 8 squares of dark chocolate (36 g/day, 400 mg/day flavanol) for 4 weeks in healthy individuals reduces LDL and total cholesterol without causing weight gain. However, there was no positive effect on fasting blood glucose. Long-term studies with larger samples are needed. vi