Takım sezgisinin proje performansı üzerindeki etkisinde takım lideri kontrolünün aracı rolü
The mediator role of team leader control in the team intuition effects on project performance
- Tez No: 721861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Takım, Takım Sezgisi, Proje Performansı, Takım Lideri, Team, Team Intuition, Project Performance, Team Leader
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüzde küreselleşme ve gelişen teknolojinin etkisiyle artan rekabet ortamında, örgütlerin varlığını idame ettirebilmesi için iş bölümü ve öngörü gibi kavramlar tartışılmaya başlanmıştır. Bu kavramlarla birlikte iş bölümü için takım, öngörü ve beklenmedik durumlar için ise sezgi kavramları önem kazanmıştır. Küreselleşen ortamda, bu kavramları etkili olarak kullanabilen örgütler ve projeler başarıya ulaşabilmektedir. Bu iki kavramı etkili olarak kullanabilmek ise takım lideri olgusundan geçmektedir. İşte bu noktada araştırmanın amacı; takım sezgisinin, proje performansı üzerindeki etkisinde takım lideri kontrolünün rolünü ortaya koymaktır. Araştırmada üç farklı ölçekten yararlanılmıştır. Proje performansı için Chang vd.'nin (2010) geliştirmiş olduğu proje performansı ölçeği, takım lideri kontrolü ölçeği için Lewis vd. (2002) tarafından geliştirilen ölçek ve son olarak da Dayan ve Elbanna (2011) tarafından geliştirilen takım sezgisi ölçeği kullanılmıştır. Toplamda 16 ifadeden oluşan ölçeklere, demografik bilgi formu eklenmiştir. Araştırma, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren 12 ile 15 kişi arasında değişen satış ve pazarlama takımlarına uygulanmış ve toplam 184 adet anket verisi elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen verileri analiz etmek maksadıyla IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılmış ve SPSS Process v4.0 eklentisinden faydalanılmıştır. Ölçeklerin güvenilirliklerini belirlemek amacıyla Cronbach Alpha değerinden hızlı tüketim malları sektörü çalışanlarının demografik özelliklerini belirlemek amacıyla ise frekans analizinden yararlanılmıştır. Son olarak da Pearson korelasyon analizi ile değişkenler arasındaki ilişkinin yönü ve derecesi, regresyon analizi ile de etki düzeyleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, takım sezgisinin proje performansı üzerindeki etkisinde takım lideri kontrolünün kısmi aracılık etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Literatürde proje performansı ve takım lideri üzerine çok sayıda araştırma yapılmış olmasına rağmen takım sezgisi kavramı yeni yeni araştırmaya başlanılmış ve hakkında yapılmış çok fazla araştırma bulunmamaktadır. Çalışmanın özellikle hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet icra eden takımlardaki sezgiselliğe yönelik boşluğu dolduracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, concepts like division of labor and foresight have started to be discussed for sustaining the organizations's existence in such a competitive environment with the effect of globalization and advanced technology. Besides these concepts, the concepts of:“team”for division of labor,“intuition”for foresight and unexpected conditions have come into prominence as well. The organizations and projects which can use these concepts effectively are able to succeed in a globalized environment. But being able to use these two concepts effectively is possible by means of the phenomenon of team leader. At this point, the purpose of the research is to present the role of team leader control in the effect of team intuition on project performance. In the research, three different scales have been utilized. The scale developed by Chang et al. (2010) for the project performance, the scale developed by Lewis et al. (2002) for the team leader control and finally the scale developed by Dayan & Elbanna (2011) have been used. Demographic information form has been added to the scales consisting of totally 16 statements. The research has been applied to 12-15 person - sales and in marketing teams which are operating in the sector of fast-moving consumer goods and collected 184 survey data. IBM SPSS Statistics 22 program has been used to analyze the data obtained in the research and SPSS process v4.0 plugin has been utilized. In order to determine the reliability of the scales, the Cronbach Alpha value has been used and frequency analysis has been used to determine the demographic characteristics of the fast-moving consumer goods sector employees. Finally, the direction and degree of the relationship between the variables have been determined by using Pearson correlation analysis, and the effect levels have been determined by using regression analysis. As a result of the research, it has been concluded that team leader control has a partial mediation effect on the effect of team intuition on project performance. Although there is much research on project performance and team leader in the literature, the concept of team intuition has just recently been researched and there is not much research on it. It is thought that the study will fill the gap in the intuitiveness of teams operating in the sector of fast-moving consumer goods.