Hofstede'nin kültürel boyutlar bağlamında yönetsel ve örgütsel değer farklılıklarının iş performansı üzerindeki etkisi
Hofstede's impact of management and organizational value differences on work performance in context of cultural dimensions
  1. Tez No: 722296
  2. Yazar: MURAT ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Hofstede'in Kültürel Boyut Farklılıkları, Kültür, Örgüt Kültürü, Örgütsel Değer Farklılıkları, Yönetsel Değer Farklılıkları, Culture, Hofstede's Cultural Dimension Differences, Managerial Value Differences, Organizational Culture, Organizational Value Differences, Values
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
Hofstede ülkelerin kültürel yapısını boyutlar şeklinde ortaya koyarak çalışanların günlük yaşamlarını ve çalışma şekillerini belirlemeye çalışmıştır. Araştırmacılar Hofstede'in ortaya koyduğu kültürel boyutları veya Hofstede'a dayandırarak geliştirmiş oldukları ölçekleri kullanarak ülkelerindeki çalışanların hangi kültürel boyutlar çerçevesinde iş performanslarının nasıl etkilendiğini bulmuştur. Hofstede'in 1980 yılından itibaren ortaya koyduğu değerlerden yola çıkarak, ülkelerin, kültürel boyutlar bağlamındaki değerlerde birtakım değişikliklerin olduğu görülmüş ve bu durum çalışanların iş performansına yansımıştır. Bu çalışmanın amacı günümüzde hangi kültürel değer boyutlarının hem örgütsel anlamda hem de yönetsel anlamda iş performansını etkilediğini bulmaya çalışmaktır. Bu amaçla örgütsel değer farklılıkları ve yönetsel değer farklılıkları ölçeği kültürel değişim algısı adlı yeni bir boyut eklenerek geliştirilmiştir. Buna ek olarak iş performansı ölçeğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, hizmet ve üretim alanında faaliyet gösteren 1210 çalışan oluşturmuştur. Veriler anket yönetimi ile toplanarak SPPS (18) ve Amos (24) programında analiz edilmiştir. Verilerin analiz aşamasında açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile birlikte t-testi, anova, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda örgütsel değerler ile yönetsel değerlerin iş performansı ile pozitif ve anlamlı ilişki içerisinde olduğu görülmüştür. Ayrıca yapılan regresyon analizi sonucu örgütsel değerlerin ve yönetsel değerlerin iş performansını pozitif etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Hofstede tried to determine the daily lives and working styles of the employees by revealing the cultural structure of the countries in the form of dimensions. Using the cultural dimensions revealed by Hofstede or the scales they developed based on Hofstede, the researchers found out how the work performance of the employees in their country is affected within the framework of which cultural dimensions. Based on the values that Hofstede has put forward since 1980, it has been observed that there are some changes in the values of the countries in the context of cultural dimensions, and this is reflected in the work performance of the employees. The aim of this study is to try to find out which cultural value dimensions affect job performance both in organizational and managerial sense. For this purpose, the scale of organizational value differences and managerial value differences was developed by adding a new dimension called cultural change perception. In addition, the job performance scale was used. The sample of the research consisted of 1210 employees operating in the field of service and production. The data were collected by questionnaire management and analyzed in SPPS (18) and Amos (24) programs. In the analysis phase of the data, t-test, anova, correlation and regression analyzes were performed together with explanatory and confirmatory factor analysis. As a result of the correlation analysis, it was seen that organizational values and managerial values were in a positive and significant relationship with job performance. In addition, as a result of the regression analysis, it was seen that organizational values and managerial values positively affect job performance.