6.sınıf güneş sistemi ve tutulmalar ünitesinde modellemeye dayalı öğretim yönteminin ve artırılmış gerçekliğin uygulanmasının öğrencilerin başarılarına, 21.yüzyıl becerilerine ve artırılmış gerçeklilik tutumlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of application of modeling based teaching method and augmented reality on students' achievement, 21st century skills and augmented reality attitudes in 6th grade solar system and eclipses unit
  1. Tez No: 722430
  2. Yazar: ASLIHAN BABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZORLU, DOÇ. DR. FULYA ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Artırılmış Gerçeklik, Güneş Sistemi ve Tutulmalar, Modellemeye Dayalı Öğretim, 21. Yüzyıl Becerileri, Academic Achievement, Augmented Reality, Modeling-Based Teaching, Solar System And Eclipses, 21st Century Skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma kapsamında bir öğretim yaklaşımı olan modellemeye dayalı öğretim sürecinin artırılmış gerçeklik destekli uygulanmasıyla ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin“Güneş Sistemi ve Tutulmalar”ünitesine yönelik akademik başarıları, 21. yüzyıl becerileri ve artırılmış gerçeklik tutumları üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada ön test - son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2020-2021 eğitim-öğretim yılında bir ilçede Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir ortaokulda 6. sınıfta öğrenim gören 22 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda artırılmış gerçeklik uygulamaları destekli modellemeye dayalı öğretim yöntemi, kontrol grubunda mevcut öğretim yöntemleri kullanılarak“Güneş Sistemi ve Tutulmalar”ünitesi işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak“Güneş Sistemi ve Tutulmalar Başarı Testi”(GSTBT),“Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Tutum Ölçeği”(AGUTÖ) ve“21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği”(YBÖÖ) uygulanmıştır. Verilerin analizi için aritmetik ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde değerleri kullanılmış ve Shapiro-Wilk analizi, Mann Whitney U Testi, ANCOVA analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amaçları doğrultusunda GSTBT'den elde edilen sonuçlara göre modellemeye dayalı öğretim yönteminin ve artırılmış gerçekliğin uygulanmasının uygulanan deney grubu öğrencilerinin mevcut öğretim yöntemi kullanılan kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı oldukları tespit edilmiştir. YBÖÖ'den ve alt boyutlarından elde edilen sonuçlara göre artırılmış gerçeklik uygulamaları destekli modellemeye dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin 21. yüzyıl“bilişsel ve duyuşsal”becerilerinin gelişimine katkı sağladığı,“sosyokültürel”becerilerinde ise gelişmenin olmadığı belirlenmiştir. AGUTÖ'den elde edilen sonuçlara göre deney grubunda uygulanan artırılmış gerçeklik destekli modellemeye dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin artırılmış gerçeklik uygulamalarına yönelik tutumunu olumlu yönde geliştirmiştir. Artırılmış gerçeklik uygulamaları ile modellemeye dayalı öğretimin fen bilimleri dersinin farklı kademelerinin farklı ünitelerinde kullanılmasına yönelik literatüre olumlu katkı sağlayacak çalışmaların yapılmasını önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this research, it is aimed to examine the effects on the academic achievements, 21st century skills and augmented reality attitudes of middle school 6th grade students towards the“Solar System and Eclipses”unit, with the augmented reality supported application of the modeling-based teaching process, which is a teaching approach. In the research, a quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used. The sample of the research consists of 22 6th grade students studying in a secondary school affiliated to the Ministry of National Education in a district in the 2020-2021 academic year. The“Solar System and Eclipses”unit was taught by using the teaching method based on modeling supported by augmented reality applications in the experimental group, and the existing teaching methods in the control group. As data collection tools,“Solar System and Eclipses Achievement Test”(SSAT),“Augmented Reality Applications Attitude Scale”(ARAAS) and“21st Century Skills Scale”(CSS) was applied. For the analysis of the data, arithmetic mean, standard deviation, frequency and percentage values were used and Shapiro-Wilk analysis, Mann Whitney U Test, ANCOVA analysis were performed. According to the results obtained from SSAT for the purposes of the research, it was determined that the students in the experimental group, who applied the modeling-based teaching method supported by augmented reality applications, were more successful than the students in the control group who used the current teaching method. According to the results obtained from CSS and its sub-dimensions, it was determined that the teaching method based on modeling supported by augmented reality applications contributed to the development of 21st century“Cognitive and Affective”skills of the students, but there was no improvement in their“Sociocultural”skills. According to the results obtained from ARAAS, the teaching method based on augmented reality supported modeling applied in the experimental group positively improved the attitudes of the students towards augmented reality applications. It is recommended to carry out studies that will contribute positively to the literature on the use of augmented reality applications and modeling-based teaching in different units of different stages of the science course.