Beş-yedi yaş aralığında çocuklarda çocuk merkezli oyun terapisinin davranış problemlerine etkisi
The effect of child centered play therapy between five-seven ages children on behaviour problems
  1. Tez No: 722482
  2. Yazar: GİZEM ÖZDEMİR GÖKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇARE SERTELİN MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Davranış Problemleri, Oyun, Çocuk, Psikoloji, Child Centered Play Therapy, Behavior Problems, Child, Play, Psychology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı beş- yedi yaş aralığındaki çocukların davranış problemlerinin azalmasında çocuk merkezli oyun terapisinin etkisini incelemektir. Bu amaçla gerçekleştirilen seanslarla çocuk merkezli oyun terapisi uygulamalarının çocuklardaki davranış problemlerinin değişimleri üzerindeki etkisi sınanmıştır. Bu hedef doğrultusunda araştırmanın çalışma grubunu İstanbul'un Avcılar ilçesinde ikamet etmekte olan ve bir ilkokulda kurulan oyun terapisi odasına destek almak amacıyla başvuran 5- 7 yaş aralığındaki 20 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada ön test- son test kontrol gruplu model uygulanmıştır. Deney grubunu oluşturan 10 çocuğa 8 hafta süresince haftada 1 olmak üzere 8 bireysel çocuk merkezli oyun terapisi seansı uygulaması yapılmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak“Sosyal Yetkinlik ve Davranış Değerlendirme Ölçeği- 30 (SYDD-30)”,“Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA)”ile araştırmacı tarafından oluşturulan aile ön görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmanın çıktısı olan veriler Mann Whitney-U Testi ve Wilcoxon Z Testi ile değerlendirilmiştir. Çocuk Merkezli Oyun Terapisi uygulamasının yapıldığı deney grubunun SYDD-30 ölçeğinin öntest ve son test puanları arasında anlamlı bir farka rastlanırken GGA' da ölçeğin alt boyutlarından biri olan duygusal sorunlar alt boyutunda anlamlı bir farka rastlanmıştır. Kontrol grubunun SYDD-30 ve GGA öntest ve sontest puanlarında da anlamlılığa rastlanmamıştır. Ortaya çıkan bu veriler araştırmanın tartışma bölümünde uygulamacının gözlemleri ve literatürdeki yansımalarıyla yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of Child-Centered Play Therapy on the reduction of behavioral problems in children between the ages of five and seven. With the therapy sessions carried out for this purpose, the effect of child-centered play therapy applications on the changes in behavior problems in children was tested. The study group is formed from 20 children between the ages of 5 and 7 who live in Istanbul Avcılar apply for support to a play therapy room established in a primary school. Prior-test – final test control grouped model which is consist of two groups including a test group and a control group has been used in this research. Test group was formed 10 students and the control group was formed rest of 10 students.“Child Centered Play Therapy”sessions has implemented to test group in 8 weeks which had 1 session in a week and 8 times in total. To conduct the necessary research,“Social Competence and Behavior Evaluation Scale (SCBES)”,“Strength and Difficulties Questionniare - (SDQ)”and the family pre-interview form created by the researcher were used. Mann Whitney-U Test and Wilcoxon Test has been used to analyse the data derived from this research. While a significant difference was found between the pretest and posttest scores of the SCBE-30 scale of the experimental group in which Child-Centered Play Therapy was applied and a significant difference was found in the emotional problems sub-dimension of SDQ. There was no significant difference in SCBE-30 and SDQ pre-test and post-test scores of the control group. The resulting data were interpreted in the discussion part of the research with the observations of the practitioner and their reflections in the literature.