Dengbêjlik geleneği ve kültürel bağlamları; Diyarbakır örneği
The tradition of balance and its cultural contexts; The case of Diyarbakır
- Tez No: 722626
- Danışmanlar: PROF. SAİM AKÇIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Dengbêjlik, Diyarbakır, Mala Dengbêjan, Dengbêj, Diyarbakir, Mala Dengbêjan
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Dünya üzerindeki sözlü tarih ve sözlü kültür geleneğine sahip toplumlarda olduğu gibi dengbêjlik geleneği de kendi toplumunun tarihini ve kültürel değerlerini geleceğe taşıyarak sahiplenmiştir. Kültürel değerleri koruyarak topluma aktaran bu gelenek, sözlü ürünlerinde ait oldukları toplumun bütün sıkıntılarını; acı, keder, isyan, aşk, destan, tarihsel ve toplumsal birçok konuyu ele alarak toplumsal belleğe işlemiştir. Yaşadığı döneminin olaylarıyla birlikte geçmişte yaşanan olayları da eserlerinde işleyen dengbêjler, toplumun gözüyle yaşayan tarih ve değer niteliğindedir. Bu doğrultuda dengbêjlik geleneğinin bu öneminin ve kültürel bağlamlarının ortaya konulması, Diyarbakır özelinde dengbêjliğin kültürel yansımalarının incelenmesi bu çalışmanın temel amacıdır.
Özet (Çeviri)
As in societies with oral history and oral culture tradition around the world, the tradition of dengbêj has also embraced the history and cultural values of its own society by carrying it to the future. This tradition, which preserves and transfers these historical and cultural values that it owns to the society, has been processed in the social memory by dealing with massacre, rebellion, love, epic, historical and social issues in its oral products. Dengbêjs, who deal with the events of the past as well as the events of the period in which he lived, in his works are of the nature of living history and value through the eyes of the society. In this direction, revealing this importance of the dengbêj tradition and examining the cultural reflections of dengbêj in Diyarbakır is the main purpose of this study.