Covid-19 korkusu ile psikolojik belirtiler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between fear of covid-19 and psychological symptoms
  1. Tez No: 722898
  2. Yazar: TUĞÇE ALIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE DERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 Korkusu, Psikolojik Belirtiler, Anksiyete, Depresyon, Somatizasyon, Obsesif Kompulsif Belirtiler, Fear of Covid-19, Psychological Symptoms, Anxiety, Depression, Somatization, Obsessive Compulsive Symptoms
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı Covid-19 korkusu ile psikolojik belirtiler arasındaki ilişkinin ve Covid-19 korkusunun bazı değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinin kullanıldığı çalışmada veri toplama aracı olarak; Covid-19 Korkusu Ölçeği (CKÖ), Psikolojik Belirti Tarama Testi (SCL-90-R) ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Kişisel Bilgi Formu (KBF) kullanılmıştır. Araştırmaya uygun/elverişli örnekleme yöntemi ile ulaşılan 18 yaş ve üstünde olan 574 (300 kadın, 274 erkek) yetişkin birey katılmıştır. Analizler SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paket Programı) 24.0 programı ile yapılmıştır. Araştırmada puanlar arasındaki ilişki Spearman Korelasyon Testi ile analiz edilmiştir. Puanların iki gruplu değişkenlere göre farklılık gösterme durumu Mann Whitney U Testi ile üç ve daha fazla gruplu değişkenlere göre farklılık gösterme durumu Kruskal Wallis-H Testi ile analiz edilmiştir. Kruskal Wallis-H Testi ile analiz edilmiş sonuçların anlamlı çıkması halinde ikili gruplar arası farkın hangi grubun lehinde olduğunu belirleyebilmek amacıyla Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U Testi yapılmıştır. Sonuç olarak Covid-19 korkusu ile psikolojik belirtiler arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Covid-19 korkusu ile somatizasyon arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki (rho=0,745); obsesif kompulsif belirtiler arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki (rho=0,689); depresyon arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki (rho=0,721); anksiyete arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki (rho=0,735) bulunmuştur. Ayrıca Covid-19 korku düzeyi arttıkça psikolojik belirtilerinde arttığı görülmüştür. Covid-19 korkusunun eğitim durumu, medeni durum, Covid-19 pandemisi sürecinde yaşanan yer, aylık ekonomik gelir, çocuk sahibi olup olmama, Covid-19 pandemi sürecini kiminle geçirdiği, Covid-19 pandemi sürecinde evinde 65 yaş üstü birey olma durumu, kronik hastalığı olma durumu, Covid-19 pandemi sürecinde enfekte (Covid-19 Pozitif) birey ile temas edip karantina süreci olma durumu ve Covid-19 pandemi sürecinde enfekte (Covid-19 Pozitif) olma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ancak Covid-19 korkusunun cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular alanyazın doğrultusunda tartışılmış, yorumlanmış ve ruh sağılığı alanında çalışanlar ve araştırmacılar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between the fear of Covid-19 and psychological symptoms and whether the fear of Covid-19 differs according to some variables. In the study, in which the relational screening model, which is one of the quantitative research methods was used, prepared by the researcher Personal Information Form (PIF), Covid-19 Fear Scale (CFS) and Psychological Symptom Screening Test (SCL-90-R) were used as data collection tools. 574 (274 males, 300 females) adult individuals aged 18 and over, reached by the convenient sampling method, participated in the study. Analyzes were made with SPSS (Statistics Package Program for Social Sciences) 24.0 program. The relationship between the scores in the study was analyzed with the Spearman Correlation Test. The difference between the scores according to the variables with two groups was analyzed with the Mann Whitney U Test, and the difference between the variables with three or more groups was analyzed with the Kruskal Wallis Test. If the results analyzed with the Kruskal Wallis Test are significant, the Bonferroni corrected Mann-Whitney U Test was used to determine which group favored the difference between the paired groups. As a result, a strong positive relationship was found between the fear of Covid-19 and psychological symptoms; A strong positive relationship between fear of Covid-19 and somatization (rho=0.745); a moderate positive correlation between obsessive-compulsive symptoms (rho=0.689); a strong positive relationship between depression (rho=0.721); A strong positive correlation was found between anxiety (rho=0.735). In addition, it was observed that as the level of fear of Covid-19 increased, psychological symptoms increased. Educational status of fear of Covid-19, marital status, place during the Covid-19 pandemic process, monthly economic income, whether or not to have children, with whom the Covid-19 pandemic process was spent, being an individual over the age of 65 at home during the Covid-19 pandemic process, chronic disease It has been determined that there are statistically significant differences according to the status of being in contact with an infected (Covid-19 Positive) individual during the Covid-19 pandemic process and being in the quarantine process, and being infected (Covid-19 Positive) during the Covid-19 pandemic process. However, it was determined that the fear of Covid-19 did not differ statistically significantly according to gender. The findings obtained from the research were discussed and interpreted in line with the literature and suggestions were made for mental health professionals and researchers.