Yeşil altyapı sistemlerinin kentsel alanlardaki önemi; Çorlu (Tekirdağ) örneği
The importance of green infrastructure systems in urban areas;the case of Çorlu (Tekirdağ)
- Tez No: 723013
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yeşil altyapı, Sürdürülebilirlik, Kentsel alanlar, Çorlu, Tekirdağ, Green infrastructure, Sustainability, Urban areas, Çorlu, Tekirdağ
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Yeşil altyapı sistemleri, kentsel alanlarda uygulanan yeni, etkili ve başarılı sonuçlar veren sistemler bütünü olarak önümüze çıkmaktadır. Bu sistemlerin yeşil alanların planlanmasının yanında; kent içinde çevresel problemlere doğal çözümler üretmek, kirliliği azaltmak, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşturmak, insanların yeşile ulaşılabilirliğini arttırmak ve yaşam konforunun yükseltilmesi sağlanabilmektedir. Yeşil altyapı sistemleri ile kentsel alanlarda doğal çözümler, ekolojik, ekonomik, sosyal faydalar sağlaması nedeniyle kent sürdürülebilirliğine önemli katkılar sunacaktır. Kentsel yeşil altyapı, kentsel yeşilliği, teknik ya da sosyal altyapı kadar iyi bir şehir hayatı için önemli olan temel bir altyapıyı ifade eder. Uygulanacak yeşil altyapı sistemleri ile yaşam kalitesi ve sürdürülebilirlik üzerinde etkisi olan kentsel yeşil hizmetlerin işlevleri vurgulanabilecektir. Şehirlerde açık ve yeşil alanların stratejik olarak çeşitli sosyal, estetik ve çevresel faydalar sağlayan bir ağ olarak geliştirilmesi konusunda fikir vermektedir. Bütüncül planlama ve işbirliği, yeni potansiyel alanların oluşturulmasını ve ekolojik, estetik çözümler geliştirilmesini sağlamaktadır. Araştırmanın materyalini Çorlu ilçesinde farklı alanlarda uygulanan yeşil altyapı örnekleri oluşturmaktadır. Yöntem; literatür taraması, alan çalışması ve analiz değerlendirme yapılarak üç aşamada incelenmiştir. Araştırma bulgularında yeşil altyapı sistemlerinden yeşil sokak/sokak ağaçlandırması, yeşil kaldırım/yeşil yaya yolları, yağmur bahçesi ve yağmur suyu depolama tankı uygulamaları yapılarak kullanılan materyaller hakkında bilgiler verilmiştir. Bu araştırma ile yeşil altyapı sistemlerinin önemi vurgulanmış ve yapılan örnek uygulamaların yapılacak olan projelere katkı sunması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Green infrastructure systems appear as a set of new, effective and successful systems applied in urban areas today. In addition to the planning of green areas with these systems; in the city, it is possible to produce natural solutions to environmental problems, reduce pollution, create a healthy and livable environment, increase the accessibility of people to green and increase the comfort of life. Green infrastructure systems and natural solutions in urban areas will make significant contributions to urban sustainability as they provide ecological, economic and social benefits. Urban green infrastructure refers to a basic infrastructure that is as important to urban life as good as urban greenery, technical or social infrastructure. This approach emphasizes the diversity of urban green services and functions that have an impact on quality of life and sustainability. It provides insight into the strategic development of green and open spaces in cities as a network that provides a variety of social, aesthetic and environmental benefits. Integrated planning and collaboration enable the development of new potential areas and the development of multifunctional solutions. The material of the Research consists of green infrastructure examples applied in different areas in Çorlu district. Method; literature review, field study and analysis were evaluated in three stages. In the research findings, green street/street afforestation, green pavement/green pedestrian paths, rain garden and rain water storage tank applications are made and information about the materials used is given. With this research, the importance of green infrastructure systems was emphasized and it was aimed to contribute to the projects that will be made.