Farklı enfeksiyon kaynaklarından izole edilen pseudomonas aerugınosa izolatları arasındakı virülans genlerin moleküler ve biyokimyasal yöntemlerle tanımlanması
Molecular and biochemical study of identification and detection of virulence genes among pseudomonas aeruginosa isolated from different infectious origins
- Tez No: 723472
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY ÇORAK ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas aeruginosa, fabD and nadB genes, Virulence factors, Iraq
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Pseudomonas aeruginosa, çubuk şeklinde, kutup kamçıya sahip, tek kamçılı, asporojen, gram negatif bir bakteridir. Bu bakteri mikroskop altında parlak ve küçük küreler halinde görüntü vermektedir. P. aeruginosa hastane kaynaklı bileşenlerinin %10-14'ünden sorumludur. Bu bağlamda hastane enfeksiyonlarının en sık nedeninin P. aeruginosa olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü P. aeruginosa mikrobu dünya çapında yaygın bir yayılışa sahiptir. Bu çalışma, yara ve yanık enfeksiyonuna sahip bireylerden P. aeruginosa'yı izole etmek için yürütülmüştür. Hastalardan alınan toplam 200 örnek; 100 yara ve 100 yanık olarak ayrılarak kültürlenmiş ve izole edilmiştir.Tüm numuneler için genetik materyal çıkarılmış ve PCR kullanılarak tanımlamaları yapılmıştır. Virülans faktör genleri (fabD ve nadB), yaralardan izole edilen P.aeruginosa'da, yanıklardan izole edilen P.aeruginosa'ya göre daha fazla gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları yaradan izole edilen P. aeruginosa sayısının 52 %52) olduğunu, diğer yara örneklerinin ise negatif olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu sonuçlara ek olarak, yanıktan izole edilen P. aeruginosa sayısının 59 (%59) olduğunu, diğer yanık örneklerinde ise negatif olduğunu göstermiştir. PCR kullanılarak fabD gen izolatlarının tespitinde, yara izolatlarında 9 (%30) ve yanık izolatlarında 10 (%33), nadB geni ise yara izolatlarında 8 (%27), yanık izolatlarında 10 (%34) olarak tespit edilmiştir. 2022, 63 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Pseudomonas aeruginosa, fabD ve nadB genleri, Virülans faktörleri, Irak
Özet (Çeviri)
Pseudomonas aeruginosa is a rod-shaped, polar flagella, uniflagellate, asporogenous, gram-negative bacterium. This bacterium appears as bright and small spheres under the microscope. P. aeruginosa is responsible for 10-14% of hospital-acquired (nosocomial) components. In this context, it is possible to say that the most common cause of nosocomial infections is P. aeruginosa. Because P. aeruginosa microbe has a widespread distribution worldwide. This study was conducted to isolate P. aeruginosa from individuals with wound and burn infections. A total of 200 samples taken from patients; 100 wounds and 100 burns were cultured and isolated. Genetic material was extracted for all samples and their identification was done using PCR. Virulence factor genes (fabD and nadB) were observed more in P.aeruginosa isolated from wounds than in P.aeruginosa isolated from burns. The results of this study showed that the number of P. aeruginosa isolated from the wound was 52 (52%), while the other wound samples were negative. In addition to these results, it was shown that the number of P. aeruginosa isolated from the burn was 59 (59%), while it was negative in other burn samples. In the detection of fabD gene isolates using PCR, 9 (30%) wound isolates and 10 (33%) burn isolates, nadB gene was detected in 8 (27%) wound isolates and 10 (34%) burn isolates. 2022, 63 pages