The impact of social network marketing on consumers' intention to purchase preventive equipment during COVID-19 pandemic: A study of consumers in Istanbul
COVID-19 pandemisi sürecinde sosyal medya pazarlaması ve tüketicilerin COVID-19 koruyucu malzeme satın alımı: İstanbul'daki bir çalışma
- Tez No: 723578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağ Pazarlaması, Sosyal Medya, COVID-19, Social Network Marketing, Social Media, COVID-19
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada Covid-19 pandemisi sürecinde sosyal medya pazarlaması ve tüketicilerin Covid-19 koruyucu malzeme satın alım arasındaki ilişki incelenmiştir. Daha özel olarak anket, 220 Türkiye tüketicisinden anket verilerini toplamak için kullanıldı, tüketicilerin covid-19 sırasında koruyucu ekipman satın almak isteyen bir tüketici olarak sosyal medyayı kullanımlarındaki ortalama farkı incelemek için varyans analizi testleri yapılmıştır. Bulgular, tüketicilerin sosyal medyayı ürünleri belirleme, önleyici ürünler hakkında bilgi toplama, ürünleri değerlendirme ve ürün satın alma aracı olarak kullanmalarında arttığını göstermiştir. Sosyal medyanın ortaya çıkışından bu yana, kullanıcılar her yaştan benzer düşünen akranlarıyla, uzak tanıdıklarla, benzer veya farklı ilgi alanlarına sahip yabancılarla ve hatta dünyaca ünlü süper yıldızlarla bağlantı kurabiliyorlar. İletişimin ötesinde, bir kanal olarak sosyal medya, insanların günlük yaşamlarını, fikirlerini, deneyimlerini ve becerilerini yayınlamalarına ve paylaşmalarına olanak tanır. Bu Teknoloji ayrıca insanların gönderileri aracılığıyla diğer üyelere olaylar ve haberler hakkında bilgi vermelerine ve yorumlar, paylaşımlar ve“beğenme veya beğenmeme”geri bildirim düğmeleri aracılığıyla başkalarıyla etkileşime geçmelerine olanak tanır. Bu makale, COVID-19 salgını sırasında sosyal medya pazarlaması ile tüketicinin satın alma niyetinin etkisi ve ilişkisini araştırmıştır. Hem literatür hem de çalışmanın bulguları, iki değişken arasında olumlu bir etki ve ilişki olduğunu göstermiştir. Ancak birinci bölüm araştırma önerisi olup, ikinci bölümde literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca, araştırma metodolojisi, bulgular ve analizler ile devam eden üçüncü bölümde, son iki bölümde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The association between customers' intentions to acquire Covid-19 preventative equipment and social media marketing in Istanbul, Turkey during the Covid-19 epidemic was investigated in this study. ANOVA tests were used to examine the mean difference in consumers' use of social media as a consumer intent to purchase preventive equipment during Covid-19. Consumers have expanded their use of social media as a medium for locating goods, gathering information about preventative items, assessing products, and making product purchases, according to the research. Since the beginning of social media, users have been able to communicate with like-minded peers of all ages, distant acquaintances, strangers with similar or contrasting interests, and even world-famous superstars. Social media as a channel enables individuals to publish and share their everyday lives, thoughts, experiences, and talents, as well as update other members about events and news via their postings, and engage with others through comments, shares, and“like or dislike”feedback buttons. During the COVID-19 outbreak, this research looked at the impact and interplay between social media marketing and consumer purchase intent. Both the literature and the study's findings indicate that there is a beneficial influence and association between the two factors. However, the study proposal is presented in the first chapter, followed by a literature review in the second chapter. In addition, study methodology is presented in the third chapter, followed by results and analysis, and finally, conclusion and suggestions.