Epizodik gerilim tipi başağrısı olan hastaların kognitif fonksiyonlarını değerlendirme
- Tez No: 723579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HAMAMCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Anksiyete, Kognisyon, Dikkat, Hafıza, Soyut düşünme, Stroop Testi, Depression, Anxiety, Cognitive, Attention, Memory, Abstract thinking, Stroop test
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gerilim tipi başağrısı (GTBA) hastalarını birçok bilişsel fonksiyon açısından değerlendirmek ve GTBA hastalarının bilişsel fonksiyonları ile anksiyete ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel çalışma 24 Haziran 2020 ve 31 Aralık 2021 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmaya 18-55 yaş arası en az ilkokul mezunu 65 GTBA hastası ve 65 sağlıklı gönüllü dâhil edildi. Tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MOBİD), Sayı menzili Testi (DST) ve Stroop Renk ve Sözcük Testi (SCWT) uygulandı. Bulgular: GTBA ile kontrol grubu arasında yaş, cinsiyet açısından anlamlı fark yoktu. GTBA hastalarının depresyon ve anksiyete ölçek puanları kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha yüksekti. GTBA hastalarının dikkat, gecikmeli hatırlama ve toplam Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği puanları kontrol grubuna göre daha anlamlı olarak düşük idi. GTBA hastaları ileri sayı menzili, geri sayı menzili ve toplam sayı menzili puanları kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü. GTBA hastaları Stroop 1, 2, 3, 4 ve 5 testini kontrol grubundan daha uzun bir sürede tamamladı. GTBA hastalarının Stroop 2 hata ve düzeltme, Stroop 4 hata ve düzeltme ve Stroop 5 hata ve düzeltme değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak fazlaydı. Bilişsel fonksiyonlar ile BDÖ ve BAÖ skorları arasında negatif yönde anlamlı bir korelasyonu olduğu bulundu. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre gerilim tipi baş ağrısı olan hastalarda kognitif performanslarının etkilendiği ve GTBA'nın bilişsel fonksiyonların her bir alt bileşeni üzerinde farklı bir etkisinin olduğu saptandı. GTBA hastalarının anksiyete ve depresyon skorları yüksek bulunmuş olup anksiyete ve depresyon skorları ile kognitif performans arasında negatif yönde ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study is to evaluate patients with episodic tension type headache (TTH) in terms of many cognitive functions and to determine the relationship between the cognitive functions of episodic tension type headache patients and their anxiety and depression levels Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted between 24 June 2020 and 31 December 2021. The study included at least primary school graduates with between the ages of 18 and 55, 65 TTH patient and 65 healthy volunteers. Sociodemographic data form, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Montreal Cognitive Assessment Scale (MoCA), Digit Span Test (DST) and Stroop Color and Word Test (SCWT) were applied to all participants. Results: There was no significant difference between the TTH patients and the control group in terms of age and gender. Depression and anxiety scale scores of TTH patients were significantly higher compared to the control group. The attention, delayed recall and total Montreal Cognitive Assessment scores of the TTH patients were significantly lower than those of the control group. TTH patients had significantly lower forward Digit Span Test scores, backward Digit Span Test scores and also total Digit Span Test scores compared to the control group. TTH patients completed the Stroop 1, 2, 3, 4 and 5 test in a longer period of time than the control group. The values of Stroop 2 error and correction, Stroop 4 error and correction, and Stroop 5 error and correction of TTH patients were significantly higher compared to the control group. It was found that there was a significant negative correlation between cognitive functions and the scores of BDI and BAI Conclusion: According to the results of our study, it was found that cognitive performance was affected in patients with tension-type headaches, and TTH had a different effect on each subunit of cognitive functions. Anxiety and depression scores of TTH patients were found to be high and a negative relationship found between anxiety & depression scores and cognitive performance.