İş modeli kanvası ve startup performansı ilişkisi üzerine keşifsel bir çalışma
An exploratory study on the correlation of business model canvas and startup performance
- Tez No: 723641
- Danışmanlar: DR. HAKAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Startup, Startup Performansı, İş Modeli, İş Modeli Canvası, İş Modeli Evrimi, Startup, Startup Performance, Business Model, Business Model Canvas, Business Model Evolution
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Girişimcilik; yenilikçilik ve yaratıcılık, modern sanayileşmenin özü olmuştur. İnsanlar girişimcilik ve yenilikçilik kavramına hızla adapte olduklarından dünya ekonomilerinde büyük bir artış yaşanıyor. İş modeli, şirketlerin piyasa belirsizliği ile uğraşırken rekabet avantajlarından yararlanmalarına yardımcı olan değerli bir araç olarak kabul edilmektedir. Girişimlerin verimli bir şekilde organize olmalarını sağlayarak karşılaşabilecekleri farklı zorluklara hızla uyum sağlamalarına yardımcı olur. İş modeli canvasına dayanarak, bu girişimler tarafından karşılaşılan zorluklarla yüzleşmek için kullanılan farklı yaklaşımları analiz etmek mümkün oldu. Bu çalışmada iş modeli canvası kullanılarak startup firmalarının performansına etkisi ölçümlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel (kalitatif) araştırma yöntemlerinden yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. İstanbul merkezli farklı seviyelerdeki 13 startup firması ile görüşülmüştür. Araştırmanın sonucunda startup firmalarının en zayıf olduğu yapının temel kaynaklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship, innovation and creativity have grounds for modern industrialization. As people quickly adapt to the concept of entrepreneurship and innovation, there is a countinous great increase in world economies. The business model is recognized as a valuable tool that helps companies take benefit from their competitive advantage when dealing with market uncertainty. It helps enterprises to be organized efficiently and quickly adapt to the different challenges they may come across. Based on the business model canvas, it was possible to analyze the different approaches used by these initiatives to face the challenges that may have been faced. In this study, the effect on the performance of startup companies was tried to be measured by using the business model canvas. Semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods, was used in the research. Interviews were conducted with 13 startup companies based in Istanbul at different levels. As a result of the research, it has been established that the weakest structure of the startup companies is the basic resources.