Pandemiyle başa çıkma ve hijyen eğitiminin 60-72 aylık çocukların COVID-19 algıları üzerindeki etkisinin metaforlar aracılığıyla incelenmesi
Investigating the effects of coping with the pandemic and hygiene education on the perceptions of COVID-19 of 60-72 months childrenthrough metaphors
  1. Tez No: 723719
  2. Yazar: FATMA AKTAŞGİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YİĞİT KUTLUCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, COVID 19, Koronavirüs, Metafor, Okul Öncesi Eğitimi, Pandemic, COVID-19, Coronavirus, Metaphor, Preschool Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Pandemiyle Başa Çıkma ve Hijyen Eğitimini 60-72 aylık çocuklarının COVID-19 algıları üzerindeki etkisinin metaforlar aracılığıyla incelenmesidir. Bu çalışma nitel bir araştırmadır ve çalışmada durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 eğitim öğretim yılı, Kocaeli ili Gebze ilçesinde MEB'e bağlı bir ilkokulun anasınıfında öğrenim gören 60-72 aylık 39 çocuk oluşturmaktadır. Araştırma verileri, çocukların Koronavirüs …. benzer. Çünkü…. sorusunu yanıtlamasıyla ve cevaplarını resmetmesiyle elde edilmiştir. Veriler, verilen eğitimden önce ve sonra olmak üzere iki aşamada toplanmıştır. İlk veriler elde edildikten sonra, dördü pandemiyle başa çıkma eğitimi, dördü hijyen eğitimi ile ilgili sekiz etkinliği içeren dört haftalık eğitim uygulanmış ve sonrasında tekrar veri toplanmıştır. Her bir etkinlik araştırmacı tarafından geliştirilmiştir ve uzman görüşü alınmıştır. Araştırma verilerinin analizinde ve yorumlanmasında içerik analizi tekniğine başvurulmuştur. Metaforlar bir araştırmacı ve bir uzman desteği ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre çalışma grubu ön verilerde toplam 31 metafor geliştirmiş. Bu metaforlar tek bir kategoride toplanmıştır. Ön verilerde katılımcıların koronavirüsün biçimsel özelliklerine odaklandıkları ve metaforların gerekçelerinin ise genellikle dijital medyanın etkisi olduğu görülmüştür. Ön verilerin ardından verilen eğitim sonrası son veriler toplanmış ve bu verilerde ise toplam 34 metafor geliştirilmiştir. Bu metaforlar da iki alt kategoride toplanmıştır. Katılımcıların eğitim sonrası koronavirüse ait metaforlarının artık sadece biçimsel özelliklerine değil karakteristik özelliklerine de odaklandığı görülmüştür. Metaforların gerekçelerinde ise genellikle virüsün etkisinden ve yayılımından bahsetmişlerdir. Fakat bazı katılımcıların hem ön veride hem son veride ürettiği metaforların değişmediği görülmüştür. Katılımcıların metaforlarına ilişkin çizdikleri resimler incelendiğinde ise ön verilerde genellikle sadece virüsü çizdikleri gözlenmiştir. Son verilerdeki çizimlerde virüsün etrafına başka resimler de çizdiği ve bu resimlerde virüsün etkisinden bahsettiği görülmüştür. Araştırma bulgularına göre eğitim sonrası çalışma grubunun hem metaforlarında hem çizimlerinde koronavirüs algılarının değiştiği görülmüştür. Bazı katılımcıların iki veri toplama sürecinde de metaforlarının değişmediği COVID-19 algılarının değişime dirençli olduğu görülmüştür. Ayrıca ön verilerde metafor üretemeyen katılımcıların son verilerde metafor ürettiği tespit edilmiştir. Ulaşılan bulgular mevcut literatür doğrultusunda tartışılarak eğitsel yansımaları üzerine gerekli öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the effect of Coping with Pandemic and Hygiene Education on the perceptions of COVID-19 of 60–72-month-old children through metaphors. This study is a qualitative research and case study method was used in the study. The study group of the research consists of 39 children aged 60-72 months who are studying in the kindergarten of a primary school affiliated to the Ministry of National Education in Gebze district of Kocaeli province in the 2021-2022 academic year. Research data, children's The Coronavirus is a similar …., because….. is obtained by answering the question and picturing the answers. The data were collected in two stages, before and after the training. After the initial data were obtained, a four-week training including eight activities, four of which was about coping with the pandemic and four of which was about hygiene education, was implemented, and then data were collected again. Each activity was developed by the researcher and expert opinion was taken. Content analysis technique was used in the analysis and interpretation of the research data and metaphors were analyzed with a researcher and an expert. According to the findings of the research, the study group developed a total of 31 metaphors in the preliminary data. These metaphors were collected in a single category. In the preliminary data, it was seen that the participants focused on the formal features of the coronavirus and the reasons for the metaphors were generally the effect of digital media. After the training given after the preliminary data, the second data were collected and a total of 34 metaphors were developed in these data. These metaphors are also grouped into two sub-categories. It has been observed that the metaphors of the participants regarding the coronavirus after the training now focus not only on their formal features but also on their characteristic features. In the justifications of the metaphors, they generally mentioned the effect and spread of the virus. However, it was observed that the metaphors produced by some participants both in the preliminary data and in the final data did not change. When the pictures drawn by the participants regarding their metaphors were examined, only those who drew the virus were observed in the preliminary data. In the drawings in the second data, it was seen that he drew other pictures around the virus and talked about the effect of the virus in these pictures. According to the research findings, it was observed that the perceptions of coronavirus changed in both metaphors and drawings of the post-training study group. It was observed that some participants' perceptions of COVID-19, whose metaphors did not change during the two data collection processes, were resistant to change. In addition, it was determined that the participants who could not produce metaphors in the preliminary data produced metaphors in the final data. The findings were discussed in line with the existing literature and necessary suggestions were given on their educational reflections.