Value co-creation in customized product supply chains: A study on industrial automation sector
Özel ürün tedarik zincirlerinde birlikte değer yaratma: Endüstriyel otomasyon sektörü üzerine bir araştırma
- Tez No: 723745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSU GÖÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: özelleştirme, birlikte değer yaratma, birlikte üretme, iş birliği içinde rekabet, kullanımdaki değer, endüstriyel otomasyon, customization, co-creation, co-production, coopetition, value-in-use, industrial automation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Günümüzde, birlikte değer yaratma faaliyetleri hem pratikte hem de literatürde oldukça yaygındır. Birlikte değer yaratma faaliyetlerinin yapısını ve sağladıkları fayda ve meydana getirdikleri zararları anlayabilmek için farklı sektörler detayında incelenmesi literatürdeki en büyük ihtiyaçlardan biridir. Gelişen global ekonomi ile tedarik ağlarının yapısı gün geçtikçe daha kompleks bir hal almaktadır. Birlikte değer yaratma faaliyetlerinin tedarikçi-müşteri gibi ikili etkileşimlerden ziyade çoklu aktörlü tedarik ağlarındaki kaynak entegrasyonu faaliyetlerince incelenmesine ihtiyaç vardır. Endüstriyel otomasyon tedarik ağları çoklu aktörlü yapısı ve son kullanıcıya özgü özel üretim ve hizmetlerin varlığı, endüstriyel otomasyon sektörünü bu çalışma için uygun hale getirmektedir. Bu yüksek lisans tezinde çoklu aktörlerden oluşan ve birlikte değer yaratma adı altında birlikte üretme ve iş birliği içinde rekabet kavramlarını bünyesinde barındıran endüstriyel otomasyon sektörünün hizmet baskın mantığı ile incelenmesi ve bu birlikte değer yaratma aktivitelerinin özel üretim ürün ve hizmetler üzerindeki etkisi incelenmiştir. Otomasyon alanında yetkin on beş kişi ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatlar ve mülakatların içerik analizi ile analiz edilmesi sonucunda özel üretim ürün ve hizmetlerde birlikte değer yaratma faaliyetlerinin etkisi ve kullanımdaki değeri etkileyen faktörler gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu tez çalışması, akademisyenlere kullanımdaki değeri yaratırken son kullanıcı aktivitelerinin ne ölçüde etkili olduğuna dair fikir sunacak ve bunları geliştirmelerine olanak sağlayacak; aynı zamanda da uygulamacıların birlikte değer yaratma faaliyetleri esnasında açığa çıkan pozitif değeri geliştirmek ve negatif değeri azaltmaları konusunda yol gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Today, value co-creation activities are quite common both in practice and in the literature. It is one of the greatest needs in the literature to examine the structure of value co-creation activities in detail in different sectors in order to understand the benefits they provide and the harms they cause. With the developing global economy, the structure of supply networks is becoming more complex day by day. Value cocreation activities need to be examined by resource integration activities in multi-actor supply chains rather than bilateral interactions such as supplier-customer. The multiactor structure of industrial automation supply chains and the existence of customized products and services make the industrial automation sector suitable for this study. In this master's thesis, the industrial automation sector, which consists of multiple actors and includes the concepts of co-production and coopetition under the value cocreation, is examined with the service dominant logic and the effect of these value cocreation activities on customized products and services. As a result of semi-structured interviews with fifteen experts in the field of automation and the analysis of the interviews with content analysis, the effect of value co-creation activities in customized products and services and the factors affecting the value-in-use were illuminated. This thesis will provide academics with an idea of how effective end-user activities are in creating value in use, and allow them to improve; at the same time, it will guide the practitioners to improve the positive value and reduce the negative value that is revealed during the value co-creation activities.