Öğretmen adaylarının özel eğitim dersine yönelik tutumlarının ve aldıkları özel eğitim dersinin yeterliliğine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 723783
  2. Yazar: YAĞMUR UĞUREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDES SAKALLI DEMİROK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim Dersi, Öğretmen Adayı, Tutum, Görüş, Special Education Course, Teacher Candidate, Attitude, Opinion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı; öğretmen adaylarının özel eğitim dersine yönelik tutumlarının ve aldıkları özel eğitim dersinin yeterliliğine ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem uygulanmaktadır. Çalışmanın nicel boyutu tarama yöntemi, nitel boyutu ise durum çalışmasına örnek olmaktadır. Araştırmanın nicel boyutunda örneklemi, KKTC'de bulunan üniversitelerin Eğitim Fakülteleri'nin Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinde öğrenim gören, özel eğitim dersi almış olan ve tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilmiş 260 öğretmen adayı oluştururken; nitel boyutunda ise aynı grup içerisinden random olarak seçilen 35 öğretmen adayı yer almaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu, Durdukoca (2015) tarafından geliştirilen 17 maddeden oluşan“Özel Eğitim Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen ve yarı yapılandırılmış 7 soruyu içeren görüşme formu kullanılmaktadır. Verilerin analizinde, nicel veriler için SPSS istatistik programı dahilinde Ttesti, tek yönlü varyans analizi ve Mann Whitney U-Testi kullanılırken, nitel veriler için de betimsel analiz yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının özel eğitim dersine yönelik tutumlarının yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Cinsiyet, mezun olunan lise türü, öğrenim görülen bölüm, ailede özel gereksinimli birey olma durumunun tutum üzerinde bir etkisi görülmezken; sınıf seviyesinin artmasının ve özel eğitim ile v ilgili seminer alma durumunun bu derse yönelik tutum üzerinde olumlu bir etkisi olduğu görülmektedir. Görüşme sonucunda ise öğretmen adayları, özel eğitim dersinde öğrendikleri bilgileri ve bu derse ayrılan süreyi yetersiz görürken, bu dersin kendilerine özel gereksinimli bireylere ve mesleklerine yönelik olumlu bir bakış açısı kazandırdığını söylemektedirler. Öğretmen adayları aldıkları özel eğitim dersi ile ileride karşılaşabilecekleri özel gereksinimli bireyleri tanıyabileceklerini ve onlara uygun eğitim verebileceklerini, gerekli durumlarda dışarıdan da yardım alabileceklerini belirtmektedirler. Öğretmen adayları bu ders kapsamına alınabilecek bir staj uygulamasının gerekli olduğunu belirtirken ders içeriğine pek çok farklı konunun dahil edilebileceğini söylemektedirler.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the attitudes of the prospective teachers towards the special education course and their opinions on the adequacy of the special education course, which they study. In this research, quantitative and qualitative methods are combined and applied. The quantitative dimension of the study is the screening method and the qualitative dimension is the case study. The quantitative sample of the study was composed of 260 teacher candidates who are selected by stratified sampling and people who have studied special education courses in the classroom teachers, pre-school teachers, guidance, and psychological counselling departments of the education faculties of the universities in TRNC. For the qualitative dimension, there are 35 teacher candidates randomly selected from the same group. In the research, Personal Information Form,“Attitude Scale towards Special Education Course”which is consisting of 17 items, developed by Durdukoca (2015) and interview form containing 7 semi-structured questionnaire used as the data collection tool by the researcher. In the analysis of the data, t-test, one-way ANOVA and Mann Whitney UTest were used in the SPSS statistical program for qualitative data, and descriptive analysis was also performed for qualitative data. As a result of the research, it is understood that the prospective teachers' attitudes towards the special education course are high. Gender, high school type, department, special needs individual in the family does not have an effect on attitude; vii the increase of the class level and the seminars on special education seem to have a positive effect on the attitude towards this course. As a result of the interview, the teacher candidates say that they have gained a positive perspective on the individuals who are in need of special education and their profession. The time that is given to the course and the information is considered as inadequate. Teacher candidates indicated that they will be able to recognize and provide suitable training for special needs individuals. They may also be able to get help from outside when it is necessary. Teacher candidates indicated that an internship is required to be included in the course and they mention that many different topics can be included in the course content.