Altın fiyatlarındaki değişimin enflasyon üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The effect of changes in gold prices on inflation: The case of Turkey
  1. Tez No: 723806
  2. Yazar: ROZİTA SATVATI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MORTAZA OJAGHLOU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Altın Fiyatları, Enflasyon, Eşbütünleşme, Hedge, Gold Prices, Inflation, Cointegration, Hedge
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Türkiye gibi kronik enflasyonla karşı karşıya olan ülkelerde, enflasyondan korunma, finans piyasası için önemli bir araçtır. Bankalar, finansal kuruluşlar ve hane halkı enflasyona karşı kendi varlıklarının değerini korumak için farklı yatırım araçlarına başvurmaktalar. Tipik olarak altın, gümüş, konut, borsa gibi varlık türleri, paranın enflasyona karşı değerini korumak için kullanılır. Ancak tarihsel olarak altının bu konuda önemli rolü vardır. Kıymetli metal olan altının, her zaman parasal değer olmakla birlikte biriktirici rolü de vardır. Tüm dünyadaki üreticileri, tüketicileri ve yatırımcıları için çağlardan beri çekici olmuştur. Altın fiyatı karmaşık bir makroekonomik değişkendir. Altın talebi, dünyanın farklı yerlerinde ve bir bütün olarak dünyanın makroekonomik koşullarına duyarlı çeşitli güdüler tarafından yönlendirilmektedir. Bu tez çalışmasında Türkiye'de enflasyon (tüketici fiyat endeksi) ile altın fiyatı arasındaki kısa ve uzun vadeli dinamik etkileşimi, veriler kullanılarak incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de enflasyona karşı altının koruma gücünü analiz edeceğiz. Bu amaç doğrultusunda iki aşamalı (Engle & Granger, 1987) ve Johansen-Juselius eşbütünleşme analizi, iki taraflı Granger nedenselliği ve Yapısal vektör otoregresyon (SVAR) modeller kullanılmıştır. Sonuçlara göre, Türkiye'de tüketici fiyat endeksi ile altın fiyatı arasında uzun dönemli herhangi bir ilişkinin mevcut olmadığı sonucuna varılmıştır. Granger analizine göre TÜFE'nin, altın fiyatlarına etki ettiği ancak altının TÜFE'ye neden olmadığı tespit edilmiştir. Son aşamada kısa dönem etki-tepki analizi için S- matris-SVAR ve uzun dönem için F-matris-SVAR kullanılmıştır. Bu analizlerin sonuçlarına göre istatistiksel olarak herhangi bir anlamlı ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In countries facing chronic inflation, such as Turkey, hedging from inflation is an important tool for the financial market. Banks, financial institutions and households resort to different investment instruments to protect the value of their assets against inflation. Typically, asset types such as gold, silver, housing, stock markets are used to protect the currency's value against inflation. However, historically gold has an important role in this regard. Gold, which is a precious metal, always has a monetary value and an accumulative role at the same time. It has been attractive to manufacturers, consumers and investors all over the world for ages. Gold price is a complex macroeconomic variable. Demand for gold is driven by various motives sensitive to macroeconomic conditions in different parts of the world and the world as a whole. In this thesis, the short- and long-term dynamic interaction between inflation (consumer price index) and gold price in Turkey is examined using data. The aim of this study is to analyze the hedging power of gold against inflation in Turkey. For this purpose, two-stage (Engle & Granger, 1987) and Johansen-Juselius cointegrated analysis, two-sided Granger causality and Structural vector autoregression (SVAR) models were used. According to the results, it was concluded that there is no long-term relationship between the consumer price index and the gold price in Turkey. According to the Granger analysis, it was determined that the CPI was the cause of the Gold Granger, but the gold CPI was not the cause. In the last stage, S-matrix-SVAR was used for short-term impulse-response analysis and F-matrix-SVAR was used for long-term. According to the results of these analyzes, no statistically significant relationship was found.