Motivasyon Düşüklüğünün Örgüt İçi Çatışma Üzerine Yarattığı Etkiler: KKTC'de Hizmet Sektörü İşgörenleri Üzerinde Bir Uygulama
  1. Tez No: 723858
  2. Yazar: HASAN EROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİHA DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Psychology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Motivation, İntraorganizational Conflict, Hygiene, Employee, Accommodation Establishments
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bugüne kadar motivasyon konusunda birçok araştırmacı tarafından çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Motivasyon konusu farklı bakış 􀂢ılarından, farklı boyutları ile incelenerek, azımsanmayacak kadar çok kişi tarafından“çalışanlardan nasıl daha fazla verim elde edilebilir?”sorusunun cevabı bulunmaya çalışılmıştır. Birçok araştırmacı ve yazar bu konuda değişik cevaplar vermekle birlikte temelde verimlilik i)e motivasyon arasında çok sıkı bir bağ olduğu, işgörenleri etkileyen içsel ve dışsal faktörlerin etkisi ile motive eden unsurların kişiden kişiye değişebildiği tespit edilmiştir. Motivasyon ile ilgili teoriler incelendiğinde, bütün teorilerin insanların istenilen yönde hareket etmelerine sebep olan güç ve yöntemi bulmaya çalıştıkları görülmektedir. Bütün teorilerin aynı şekilde kendilerine has yaklaşımları bulunmaktadır. Hedefleri ve önem verdikleri noktalar her birinde farklıdır. Motivasyon konusunda her zaman, her yerde, her ortamda ve her insana uygulanabilecek bir teorinin olmadığı görülmektedir. Önerilen teoriler mutlaka örgütlerde ku11anılacaktır ancak teorileri pratiğe aktannak ve iş ortamında bunu kul1anmak suretiyle motive etmeye çalışmak yöneticinin sorumluluğunda olduğu dUşUnCllmektedir. TÜJTI bunlarla beraber örgütün amaçlanna ulaşabilmesi için bünyesinde çalıştırdığı insanların motivasyonunun yüksek tutulması önem arz etmektedir. İşgörenlerden azami verim alınmak isteniyorsa maddi ve manevi ihtiyaçları imkanlar dahilinde karşılanmalıdır. İşverenler, çalıştırdığı personeli yakından takip edebilmeli, kendi içinde ve çevresi ile yaşamakta olduğu ya da yaşayacağı çatışmalar öğrenilerek işyerine olumlu katkı sağlayacak şekilde yönetiJmelidir. Bu araştırmada yukarıda bahsi geçen motivasyon teorileri, örgüt içi çatışma teorileri ve bugüne kadar yapılmış olan birçok araştırmanın ışığında KKTC'deki üç konaklama işletmesinde çalışan personelin motivasyon düşOklüğünün örgüt içi çatışma üzerine yarattığı etkiler incelenmiştir. Amaç, yöneticilerin motivasyon ve örgüt içi çatışma konularında uyguladıkları temel yanlışlıkları ortaya koyarak, istenilen şekilde yönetilmediği takdirde hizmeti verimini olumsuz yönde etkileyen örgüt içi çatışmaları asgari seviyeye düşürecek tedbirlere dikkat çekmek ve motivasyonun etkin bir şekilde kullanılmasım sağlamaktır. Bu maksatla ilgili otellerde yüz yirmi yedi çalışan personele anket yapılmak suretiyle, personelin motivasyon düşill
Özet (Çeviri)
To date, lots of researches have been made on motivation by various researchers. A considerable number of people have sought to find an answer to the question of“how to obtain more efficient perfonnances from the emp)oyees?”by analyzing the issue through different perspectives and dimensions. Although many researchers and authors provided diff erent answers in that regard, it has been ascertained that the effect of internal and extemal factors influencing the employees as well as elements of motivation varied from person to person. When theories of motivation are analyzed, it becomes apparent that ali the theories seek to find the driving force and the method which cause individuals to move in the desired direction. The objectives and the issues which are of importance are different in each of them. it is seen that a theory which is applicable to any individual anytime and anywhere does not exist. The proposed theories will certainly be used in organizations, yet it is believed that it is the manager·s responsibility to put theories into practice and try to motivate individuals by making use of it in the work envirorunent. in addition, it is signifıcant to keep the motivation of the employees at a high level in order for an organization to achieve its objectives. lf one seeks to get maximwn yield from the employees, their material and non-material needs should, within the bounds of possibility, be met. Employers should be able to observe their employees closely and leam the conflicts he is or he will be experiencing intemaJly and with others around him. Thus, the employees may be administered so as to make positive contributions for the worksite. ln the light of the abovementioned motivation theories, intraorganizational conflict theories and other researches which had been made to date, this research has examined the effects of lack of motivation of personnel who work in three accoınmodation enterprises in the TRNC. The purpose is to put forth the managers' basic mistakes on motivation and intraorganizational conflicts; draw attention to the precautions which would minimize the intraorganizational conflicts affecting the efficiency of service if not adrninistered as desired and ensure using rnotivation effıciently. To that end, it has been sought to ascertain the influence of lack of motivation to intraorganizational conflict by making a survey with 127 employees working at hotels. Consequent to the research it has been found out that, certain administrative rnistakes made with respect to basic principles for the motivation of the employees cause a decrease in motivation which in tum causes employees to experience intraorganizational conflicts. Finally, it has been discovered that, taking short term basic decisions and using rnethods aimed at solving the prob]ems may ensure the managers to be satisfied and the employees to work peacefully and efficiently.