Geri Dön

Stanley erik çeşidinin kurutulmasında farklı konsantrasyonlardaki potasa çözeltilerinin etkilerinin belirlenmesi

Determination of the effects of potato solutions in different concentrations on drying of stanley plum variety

  1. Tez No: 723879
  2. Yazar: MERVE ÖZGÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR EROL AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 51

Özet

Kurutma yöntemi vasıtasıyla insanlar bitkisel üretiminin olmadığı dönemlerde kurutulmuş ürünleri tüketebilmektedir. Bu sebeple kurutulmuş ürünler beslenme açısından önemli bir amacı karşılamaktadır.Bu çalışma 2019 yılında Şanlıurfa ili sınırları içerisinde yer alan Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi Ar-Ge bahçesinden temin edilen Stanley erik çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmanın laboratuvar analizleri Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri laboratuvarında yapılmıştır. Deneyler tesadüf parsellerine deneme desenine göre yürütülmüştür. Çalışmada Stanleyerik çeşidinin özellikleri incelenmiştir. Bu incelemede erik tam ve yarım şeklinde, potasa eriyiği konsantrasyonları ve kurutma yerleri bakımından meyveye ait meyve kabuk ve et rengi, kuru erikte duyusal analiz ve kurutma ağırlıkları incelenmiştir. Bu inceleme ve araştırmalar sonucunda ise Güneşte kurutmada en yüksek a değeri saptanırken yarım ve tam meyvede en yüksek a değerinin güneşte kurutmada olduğu tespit edilmiştir. Gölgede kurutmada en yüksek b değeri saptanırken yarım meyvede güneşte ve tam meyvede en yüksek b değeri güneşte kurutmada olduğu saptanmıştır. Tam ve yarım meyve grubunda en yüksek L değeri yarım meyve'de tespit edilmiştir. Yarım meyve grubunda kurutma yerleri bakımından en küçük L değeri, etüv ile kurutma da tespit edilirken en yüksek L değerleri güneş ve gölge ile kurutmada tespit edilmiştir. Kurutma ağırlıkları bakımından en etkili yöntemin Etüv kurutma yöntemi olduğu tespit edilmiştir. Tam meyvede en yüksek yumuşaklık Güneşte kurutmada tespit edilirken en düşük yumuşaklık ise etüvde kurutmada tespit edilmiştir. Tam erikte doğal kurutma yönteminin kuru eriğin yumuşaklığına daha fazla etkili olduğu saptanmıştır.Yarım meyve de ise güneşte kurutmada en yüksek aroma tespit edilirken etüvde kurutmada ise daha düşük aroma tespit edilmiştir.

Özet (Çeviri)

Bymeans of thedryingmethod, people can consumedriedproductsduringperiodswhenthere is noherbalproduction. Forthisreason, driedproductsmeet an importantpurpose in terms of nutrition. Thisstudywascarriedout on theStanleyplumvarietyobtainedfromthe R&D garden of Harran UniversityOsmanbeyCampus, locatedwithintheborders of Şanlıurfa province in 2019. Thelaboratoryanalyzes of thestudywerecarriedout in theHorticultureLaboratory of theFaculty of Agriculture. Experimentswerecarriedoutaccordingtotherandomizedplotdesign. Inthestudy, thecharacteristics of theStanleyplumcultivarwereexamined. Inthisstudy, thefruit skin andfleshcolor of thefruit, sensoryanalysisanddryingweights of pruneswereinvestigated in terms of wholeandhalf-shapedplums, potashsolutionconcentrationsanddryingplaces. As a result of theseexaminationsandresearches, whilethehighest a valuewasdetermined in sun drying, it was determined that the highest a value in half and whole fruit was in sun drying. While the highest b value was determined in shade drying, it was determined that the highest b value was found in sun drying in half fruit and in full fruit. In the whole and half fruit group, the highest L value was determined in half fruit. In the half fruit group, the smallest L value in terms of drying are as was determined in drying with oven, while the highest L values were determined in drying with sun and shade. It has been determined that the most effective method in terms of drying weights is the Oven drying method. The highest softness in whole fruit was determined in sun drying, while the lowest softness wa sdetermined in oven drying. It has been determined that the natural drying method in whole plums is more effective on thes oftness of prunes. In half fruit, th ehighest aroma was detected in sun drying, while the lower aroma was detected in oven drying.

Benzer Tezler

  1. Farklı kurutma sistemlerinin birlikte kullanımı ile stanley erik çeşidinin kurutulması üzerine bir araştırma

    A study on drying of stanley plums with different drying systems

    NURSEL HEYBELİ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    ZiraatAkdeniz Üniversitesi

    Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CAN ERTEKİN

  2. İnegöl çevresinde yetişen stanley çeşidi siyah eriklerin konserveye işlenmesi üzerinde araştırmalar

    Başlık çevirisi yok

    GÜLÇİN DÖNMEZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Gıda MühendisliğiUludağ Üniversitesi

    Gıda Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. Ö. UTKU ÇOPUR

  3. Farklı olgunluk aşamalarındaki bazı avrupa eriklerinin (Prunus domestica) pomolojik ve fitokimyasal özellikleri

    Pomological and phytochemical properties of some european plums (Prunus domestica) that are at different stages in maturity

    BERNA ERGUN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    ZiraatGaziosmanpaşa Üniversitesi

    Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. ONUR SARAÇOĞLU

  4. Bazı sert çekirdekli meyvelerde modifiye atmosferde paketlemenin muhafaza süresi üzerine etkileri

    The Effects of modified atmosphere ( MA ) packaging in some stone fruits on storage period

    A.SİNAN ÖZKURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    ZiraatUludağ Üniversitesi

    Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. RAHMİ TÜRK

  5. Erzurum şartlarında yetiştirilen bazı meyve tür/çeşitlerinin polen kalitesi ve kantitesinin belirlenmesi

    Determination of pollen qality and qantity of some fruit species/ cultivars grown in Erzurum condition

    ESRA DORUKOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    ZiraatAtatürk Üniversitesi

    Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. RAFET ASLANTAŞ