Vergilemede adalet ilkesi açısından Türk vergi sisteminin incelenmesi
The evaluation of the principle of justice in taxation in terms of the Turkish tax system
- Tez No: 724044
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi Adaleti, Vergi Yükü, Türk Vergi Sistemi, Tax Justice, Tax Burden, Turkish Tax System
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Vergi kamu harcamalarını sağlamak için devletin egemenlik gücüne dayanarak cebren elde ettiği gelirler toplamıdır. Vergiler yapısı itibariyle iktisadi politikalara konu olacak niteliktedir. Bugün iktisadi açıdan hiçbir teknik bilgisi olmayan sıradan bir vatandaşa vergiler nasıl olmalıdır diye sorulsa: alınacak cevap vergilerin adaletli olması gerektiğidir. Türkiye'de vergiler kanunla konulur, değiştirilir ve kaldırılır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 73.Maddesinde ''vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının temel amacıdır '' denilmiştir. Vergi adaletinin sağlanması Türk Vergi Sisteminin sosyal amacıdır. Araştırma içerisinde öncelikle birinci bölümde vergi ve vergi adaleti ile ilgili kavramlar ele alınıp, vergi adaletini etkileyen faktörler açıklanmıştır. Bu faktörlerin vergi adaletine olumlu ve olumsuz etkileri incelenmiştir. İkinci bölümde Türk Vergi Sisteminin genel yapısı ve özelliklerinden, anayasal çerçevesinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde Türk Vergi Sisteminde yer alan vergilerin türlerine göre gelir, harcama ve servet üzerinden alınan vergiler olarak gruplandırılmış ve vergi adaleti bakımından incelenmiştir. Ayrıca vergiler dolaylı ve dolaysız vergiler olarak gruplandırılmıştır. Vergi gelirlerinde dolaylı vergilerin ağırlığı incelenmiş ve bu durumun düşük ve sabit gelirli bireylerin üzerindeki vergi yükünü arttırdığı tablolarla desteklenerek anlatılmıştır. Son olarak dördüncü bölümde Türk Vergi Sisteminde adalet ilkesini etkileyen unsurlar ele alınmış, olumsuz faktörler sıralanarak vergi yükünün adaletli dağıtımı açısından alınacak tedbirlerden söz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tax is the sum of the revenues that the state obtains by compulsorily based on its sovereign power to provide public expenditures. Taxes, by their structure, are subject to economic policies. If an ordinary citizen who has no technical knowledge in terms of economics is asked how taxes should be, the answer to be taken is that taxes should be equitable. In Turkey, taxes are set, changed and abolished by law. Article 73 of the Constitution of the Republic of Turkey.In its article, it is stated that 'the fair and balanced distribution of the tax burden is the main goal of fiscal policy'. Ensuring tax justice is the social purpose of the Turkish Tax System. In the research, firstly, in the first part, the concepts related to tax and tax justice are discussed and the factors affecting tax justice are explained. The positive and negative effects of these factors on tax justice were examined. In the second part, the general structure and features of the Turkish Tax System and its constitutional framework are mentioned. In the third chapter, the taxes in the Turkish Tax System are grouped as taxes on income, expenditure and wealth and examined in terms of tax justice. In addition, taxes are grouped as direct and indirect taxes. The weight of indirect taxes in tax revenues has been examined and it has been explained by supporting the tables that this situation increases the tax burden on individuals with low and fixed income. Finally, in the fourth chapter, the factors affecting the principle of justice in the Turkish Tax System are discussed, the negative factors are listed and the measures to be taken in terms of fair distribution of the tax burden are mentioned.