Duygusal zekanın duygusal emek ve duygusal tükenmişlik ile ilişkisi
The relationship of emotional intelligence with emotional labor and emotional burnout
- Tez No: 724049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ERDİRENÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Eğitim ve Öğretim, İşletme, Banking, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Duygusal Zeka, Duygusal Tükenmişlik, Bankacılık, Öğretmenlik Mesleği, Emotional Labor, Emotional Intelligence, Emotional Burnout, Banking, Teaching Profession
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte işletme dünyasında birçok gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler teknolojik kökenli olması sebebiyle çalışma ortamındaki stres ile birlikte birey kendini örgüte ait hissetme konusunda bazı sorunlarla karşılaşabilmektedir. Bu sorunlar ile başa çıkarken kullandığı yöntemler ile de örgüte yönelik olguları ona yardımcı olmaktadır. Duygusal emek kavramı ile birlikte örgütün dengeli bir şekilde işlemesi için bireye kendini örgütün bir parçasıymış hissini verebilmesi gerekmektedir. Bir başka bakış açısıyla işletmede çalışanlar birer insan olduğunu unutmamak gerekmektedir. Onların duygularının bulunduğu ve her zaman aynı tepkilerde bulunmadıkları unutulmamalıdır. Nitekim duygusal emek kavramını da bu yönüyle ele alınmaktadır. İşleri gereği gerektiğinde kendi duygularını bile arka plana koyarak örgütün çalışandan beklentileri doğrultusunda duygularını müşterilere göstermeleri ve bunun karşılığını almak istemeleri son derece doğaldır. Bu yönüyle ele alınan çalışma hem örgüt içerisindeki duygusal zekanın hem de duyguların nasıl yönetilmesi gerektiği duygusal emeğin duygusal tükenmişliğe etkisi üzerindeki önemini vurgulamaktadır. Çalışmanın amacı örgüt içerisindeki bireylerin duygularını örgütün yapısına göre davranış gösterdiğinde oluşan ilişkiyi tükenmişlik ile açıklamaktadır. Bu amaç doğrultusunda duygusal zeka ve duygusal emek kavramı çalışan ile örgüt yöneticisi arasındaki duygu durumlarının ne şekilde gelişme gösterdiğini açıklamaktadır. Buna yönelik çalışmanın yöntemi literatür araştırması ile desteklenerek ilişkinin nasıl oluştuğunu göstermektedir. Yapılan bu literatür araştırması ve çalışmanın amacı dikkate alınarak bazı bulgular elde edilmiştir. Bu bulgular duygusal zekanın birçok etkeni olduğunu ve bunlardan birinin de duygusal emek ve duygusal tükenmişlik olduğunu sonucuna dayanmaktadır. Çalışma bu üç kavram üzerine yoğunlaşarak oluşturulmuş ve duygusal zekanın duygusal emek ve duygusal tükenmişlik kavramlarının ilişkisini açıklamaya yönelik yapılmaktadır. Çalışma hizmet sektörümde yer alan iki farklı meslek grubu olan bankacılara ve öğretmenlere uygulanarak da desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
With the developing technology, there have been many developments in the business world. Due to the technological origin of these developments, the individual may encounter some problems in terms of feeling of belonging to the organization together with the stress in the working environment. The methods he/she uses to cope with these problems are also helped by his/her facts about the organization. For the organization to function in a balanced way with the concept of emotional labor, the individual must be able to feel that he/she is a part of the organization. From another point of view, it should not be forgotten that the employees in the work place are human beings. It should be remembered that they have feelings and they do not always react in the same way. Thus, the concept of emotional labor is also considered in this aspect. It is quite natural for them to show their emotions to the customers in line with the expectations of the organization from the employees, by putting their own emotions, and to want to be rewarded for it. The study, which is handled with this aspect, emphasizes the importance of both emotional intelligence in the organization and how emotions should be managed, on the effect of emotional labor on emotional burnout. The aim of the study is to explain the relationship between the emotions of individuals in the organization and the burnout when they behave according to the structure of the organization. The method of this study is supported by literature research and shows how this relationship is formed. Considering this literature research and the purpose of the study, some data were obtained. These data show that there are many factors of emotional intelligence, and one of them is based on the correlation between emotional labor and emotional burnout. The study focuses on these three concepts and aims to explain the relationship between emotional intelligence and emotional labor, and between emotional intelligence and emotional burnout. The study is also supported by applying it to bankers and teachers, who are two different occupational groups in my service sector.