The effect of foreign direct investment in the banking sector: a research on commercial banks in Nigeria
Yatırımın etkisi: Nijerya'daki ticari bankalar üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 724163
  2. Yazar: OLUKAYODE GBOLADE ADELAJA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYD EBRAR LEVENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı yatırım, ticari bankalar, finansal performans, Nijerya, ROA
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Büyüyen bir ekonomide doğrudan yabancı yatırım ihtiyacı, buna verilen büyük önem nedeniyle çok büyüktür. Gelişmekte olan bir ekonomide doğrudan yabancı yatırımın en büyük önemlerinden biri, yabancı yatırımların gelişmekte olan ülkelerde yeni işler yaratarak işgücü istihdamı sağlamasıdır. Buna göre yatırım yapılan ülkenin yeni teknolojilerle tanışması mümkün hale gelebilir ve kurumsal yönetim uygulamaları hızlanabilir. Yeni bilgi akışı, yeni teknoloji, yeni uzmanlık ve en önemlisi yatırım akışı, büyüyen herhangi bir ekonomide doğrudan yabancı yatırımın oldukça önemli olduğunu göstermeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca, sermaye mallarının yerli üretimi nedeniyle ithalat oranlarının düşmesi ve ihracat kapasitesinin artması beklenmektedir. Doğrudan yabancı yatırım, yatırım yapılan birimin karar alma süreçlerinde yatırım yapan birimin kontrol gücü elde etmesi anlamına gelmektedir. Doğrudan yabancı yatırım, gelişmekte olan ülkelerde sadece sanayi ve hizmet sektörlerini değil, finansal piyasaları da etkilemektedir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı, doğrudan yabancı yatırımlar ile banka performansı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışma, Afrika'nın en kalabalık ve en yüksek GSYİH ülkesi olan Nijerya'yı incelemektedir. OPEC üyesi olan Nijerya, halihazırda dünyanın en büyük 8. petrol rezervine sahiptir. Aynı zamanda dünyanın en büyük 9. doğalgaz rezervine sahiptir ve Sahra Altı Afrika'daki tek doğal gaz ihracatçısıdır. Bunun yanında Nijerya, bankacılık sistemi ve borsalar açısından Güney Afrika ve Mısır ile birlikte kıtasında önemli bir yerde bulunmaktadır. Araştırmanın kapsamını Nijerya'daki ticari bankalar oluşturmaktadır. Araştırmanın bağımlı değişkeni, ROA ile temsil edilen bankaların finansal performansıdır. Bağımsız değişken ise doğrudan yabancı yatırımdır. Banka büyüklüğü, dağıtılmamış kâr, müşteri mevduatı gibi kontrol değişkenleri de modellere eklenmiştir. Bankaların finansal performans verileri, bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenmiş finansal raporlardan toplanmıştır. Araştırmanın zaman aralığı 2011-2019 yılları arasında olup panel veri analizi yöntemi seçilmiştir. En uygun panel analiz yöntemini belirlemek için Lagrange Multiplier testi, Honda testi, King Wu testi ve Hausman testi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, doğrudan yabancı yatırımların Nijerya'daki ticari bankaların karlılığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığını göstermektedir. Araştırmanın bir diğer sonucu da banka büyüklüğünün finansal performans üzerinde etkisinin olmadığıdır. Çalışma, hem bu sonuçları hem de Nijerya'nın büyük potansiyeline rağmen neden doğrudan yabancı yatırım çekemediğini tartışmaktadır. Son olarak çalışmada Nijerya'daki bankacılık sistemine ilişkin öneriler ve finans sektörünün geleceğine ilişkin beklentiler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The need for foreign direct investment in a growing economy is enormous because of the great importance attached to it. One of the greatest importance of foreign direct investment in a developing economy is that foreign investments provide labor force employment by creating new jobs in developing countries. Accordingly, it may become possible for the invested country to meet new technologies and corporate governance practices may accelerate. The flow of new information, new technology, new expertise, and most importantly, investment helps demonstrate that FDI is very important in any growing economy. In addition, it is expected that import rates will decrease and export capacity will increase due to domestic production of capital goods. Foreign direct investment means that the investing unit gains control power in the decision-making processes of the invested unit. Foreign direct investment affects not only industry and service sectors but also financial markets in developing countries. In this context, the aim of this study is to investigate the relationship between foreign direct investments and bank performance. The study examines Nigeria, the most populous and highest GDP country in Africa. Nigeria, a member of OPEC, already has the 8th largest oil reserves in the world. It also has the world's 9th largest natural gas reserves and is the only natural gas exporter in Sub-Saharan Africa. In addition, Nigeria has an important place in its continent with South Africa and Egypt in terms of banking system and stock markets. The scope of the research consists of commercial banks in Nigeria. The dependent variable of the research is the financial performance of the banks, represented by ROA. The independent variable is foreign direct investment. Control variables such as bank size, retained earnings, deposit from customers were also added to the models. Financial performance data of the banks were collected from audited financial reports. The time period of the research was between 2011-2019 and panel data analysis method was chosen. Lagrange Multiplier test, Honda test, King Wu test and Hausman test were used to determine the most appropriate panel analysis method. The research findings show that foreign direct investments do not have a statistically significant effect on the profitability of commercial banks in Nigeria. Another result of the research is that the bank size has no effect on financial performance. The study discusses both these results and why Nigeria has not been able to attract foreign direct investment despite its great potential. Finally, suggestions about the banking system in Nigeria and expectations for the future of the financial sector are presented in the study. Keywords : Foreign direct investment, commercial banks, financial performance, Nigeria, ROA.