Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığının bağlanma stilleri ve benlik saygısıyla ilişkisi
The relationship between attachment styles and self-esteem of internet addiction in university students
- Tez No: 724189
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZGE ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Bağımlılık, Bağlanma Stilleri, Benlik Saygısı, Munzur Üniversitesi, Internet Addiction, Attachment Styles, Self-Esteem, Munzur University
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığının, bağlanma stilleri ve benlik saygısı ile ilişkisinin incelemesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni, Türkiye' de üniversitede eğitim görmekte olan öğrencilerden oluşmaktadır. Örneklemi ise, araştırmacının ulaşabilirliği doğrultusunda kolayda yöntemle seçilen, Munzur Üniversitesi'nde hali hazırda eğitim gören 404 öğrenci oluşturmaktadır. Bu çalışmaya katılanların 128'si erkek bireylerden, 276'sı ise kadın bireylerden oluşmaktadır. Araştırma, üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığının, bağlanma stilleri ve benlik saygısıyla arasındaki ilişkiyi öğrenmek maksadıyla nicel araştırma yöntemi olan, ilişkisel tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplamak maksadıyla; Kişisel Bilgi Formu, Young İnternet Bağımlılığı Testi Kısa Formu (Yibt-Kf), İlişki Ölçekleri Anketi ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre; İnternet bağımlısı olan katılımcıların benlik saygısı düzeyleri, internet bağımlısı olmayan katılımcıların benlik saygısı düzeylerinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. İnternet kullanım amacı müzik dinleme, video izleme olan katılımcıların internet bağlılığı düzeyleri, internet kullanım amacı haber okuma ve ders çalışma olan katılımcıların internet bağlılığı düzeylerinden daha yüksek olduğu da analiz sonucunda tespit edilmiştir. İnternet bağlılığı düzeylerinin, internet kullanım sürelerine göre değiştiği de bulgulanmıştır. Katılımcıların benlik saygısı ile ilişki düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların internet bağlılığı ile ilişki düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı da belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
n this study, it is aimed to examine the relationship between internet addiction, attachment styles and self-esteem in university students. The population of the research consists of students studying at universities in Turkey. The sample of the research, which was determined through the availability of the researcher by convenient sampling method, consists of 404 students who are currently studying at Munzur University in Tunceli. The participants of this study are consisted of 128 male individuals and 27 female individuals. The research was carried out using the relational screening method, which is a quantitative research method, in order to find out the relationship between internet addiction, attachment styles and self-esteem in university students. In order to collect data, the Personal Information Form, the Young Internet Addiction Test Short Form (Yibt-Kf), the Relationship Scales Questionnaire and the Rosenberg Self-Esteem Scale were used in the study. According to the result of the research; It was concluded that the self-esteem levels of the participants who are addicted to the Internet are higher than the self-esteem levels of the participants who are not addicted to the Internet.< As a result of the analysis, it was determined that the internet addiction levels of the participants whose internet usage purpose was listening to music, watching videos were higher than the internet addiction levels of the participants whose purpose of internet use was reading news and studying. It has been found that the levels of Internet addiction vary according to the duration of internet use. It was determined that that there was no statistically significant relationship between the participants' self-esteem and their relationship. It was also determined that there was no statistically significant relationship between the internet dec and the relationship.