The impact of salary, working environment and relationship with coworkers on job satisfaction among female employees: A study of small-medium companies in Istanbul
Maaş, çalışma ortamı ve iş arkadaşlarıyla olan ilişkininkadın çalışanlar arasındaki iş memnuniyeti etkisi:İstanbul'daki küçük-orta ölçekli şirketler üzerindeyapılan bir çalışma
  1. Tez No: 724195
  2. Yazar: MARWA MOHAMMAD RAFİE
  3. Danışmanlar: PROF. ERGİNBAY UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maaş, İş Arkadaşları ile İlişki, Çalışma Ortamı, İş Memnuniyeti, SMEs, İstanbul, Salary, Relationship with Co-workers, Working Environment, Job Satisfaction, SMEs, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul, Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli şirketlerde kadın çalışanlar arasında maaş, çalışma ortamı ve iş arkadaşlarıyla olan ilişkinin iş memnuniyeti üzerindeki etkisini göstermek ve değerlendirmektir. Ayrıca, maaş, çalışma ortamı ve iş arkadaşlarıyla ilişkinin kadın çalışanların iş tatminini etkileyip etkilemediğini belirlemek hedeflenmiştir. Bu çalışmada, İstanbul'daki küçük ve orta ölçekli şirketlerin demografik profilini incelemek amacıyla maaş, iş arkadaşı ilişkileri ve çalışma ortamı değişkenlerini içeren iş tatmini göstergeleri ile nicel bir teknik kullanılmıştır. İstanbul'da toplam 270 kadın katılımcının yanı sıra küçük ve orta ölçekli Türk şirketlerine anket yapılmıştır. Veri toplama için beş maddelik likert ölçeği anketi kullanılmıştır. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) yazılımı kullanılarak, araştırma modelinden elde edilen veriler çubuk grafikler aracılığıyla incelenmiş ve anket için korelasyon analizi, R-Square, ANOVA ve Regresyon Analizinden faydalanılmıştır. Tüm öğeler için güvenilirlik istatistikleri oldukça yüksek bir şekilde, 0.909 olarak elde edilmiştir. Bulgular, küçük ve orta ölçekli şirketlerde maaş, iş arkadaşı ilişkileri ve iş tatmini arasında olumlu bir korelasyon olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular bunun yanı sıra çalışma ortamı ile iş tatmini arasında olumsuz bir korelasyon olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to demonstrate and assess the impact of salary, working environment, and relationship with co-workers on job satisfaction among female employees in small and medium companies in Istanbul, Turkey. Furthermore, to determine whether salary, working environment, and relationship with co-workers affect female employees' job satisfaction. This study employed a quantitative technique to investigate the demographic profile of small and medium companies in Istanbul, with salary, co-worker relationships, working environment, and job satisfaction items used to test the hypothesis. A total of 270 female respondents in Istanbul were surveyed, as well as a sample of Turkish small and medium companies. For data collection, a five-point Likert scale questionnaire was used. Using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) software, data from the research model were examined using bar charts, correlation analysis, R-Square, ANOVA, and Regression Analysis for the questionnaire. The reliability statistics for all items were 0.909, which is excellent. The findings reveal that in small and medium companies, there is a positive correlation between salary, co-worker relationships, and job satisfaction. The findings, on the other hand, demonstrate that there is a negative correlation between working environment and job satisfaction.