Geri Dön

Refugee resettlement as a biopolitical selection policy: The role of refugee biodata for resettlement from Turkey

Biyopolitik seçilim politikası olarak mültecilerin üçüncü ülkeye yerleştirilmesi: Türkiye'deki mültecilerin kişisel bilgilerinin üçüncü ülkeye yerleştirilmelerindeki rolü

  1. Tez No: 724463
  2. Yazar: EZGİ MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN MÜSLİM CEMGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 75

Özet

Bu tez, mültecilerin ilk sığınma ülkelerinden seçilerek yasal bir şekilde üçüncü bir ülkeye yerleştirilmesi uygulamasını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu üçüncü ülkeler, genellikle çatışma alanlarında uzak, endüstrileşmiş Batı ülkeleri olmaktadır. Liberal insani göç yönetimi söylemi, üçüncü ülkeye yerleştirme politikasını uluslararası mülteci koruma sistemi içerisindeki en kalıcı çözüm olarak addetmektedir. Bu sistem, en hassas durumdaki mültecileri koruma iddiasındadır. Buna karşılık; bu ülkelerin kişileri, değerlilik ve uyum potansiyeli üzerinden değerlendirme ve seçme kıstasları, bu uygulamanın insani boyutu hakkında mülteciler ve ilk sığınma ülkeleri yetkililerinde şüpheye mahal vermektedir. Bu araştırmada, üçüncü ülkeye yerleştirme kavramının biyoiktidar yaratma yöntemi olarak kullanılması tezine dayanarak, mültecilerin bu politikaya dâhil edilmesi veyahut dışarıda bırakılması incelenmiştir. Michel Foucault'nun geliştirdiği biyoiktidar ve biyopolitik seçilim ve takiben Giorgio Agamben'in çıplak hayat ve istisnai hal kavramları temel alınarak, bir mültecinin üçüncü ülkeye yerleştirilmesini etkileyen faktörler incelenmiştir. Bunun sonucunda, bir mültecinin üçüncü ülkeye yerleştirilme uygulamasına kabulünde, yerleştirilecek olduğu ülkenin ekonomik, duygusal ve biyolojik refahına yapacağı katkının değerlendirildiği saptanmıştır. Bu katkının değerlendirilmesi, mültecinin eğitim seviyesi, dini ve uyruğu gibi kişisel bilgileri göz önüne alınarak yapıldığı tartışılmıştır. En çok mülteci nüfusuna sahip olmasının yanı sıra ilk sığınma ve geçiş ülkesi olan Türkiye'deki mültecilerin ve ülkenin yetkililerinin üçüncü ülkeye yerleştirme politikalarına yönelik tavırları incelenmiştir. Mültecilerin, üçüncü ülkelerin biyopolitik seçilim yaptıkları düşüncesiyle kendi kişisel bilgilerini manipüle ettikleri görülmüştür. Ayrıca, Türkiye devletinin de üçüncü ülkelerin mülteci seçilim politikalarına karşı geliştirdiği eleştirel tavırla istisnai hal yaratıp, mülteciler üzerinde tekrardan bir biyoiktidar kurmakta olduğu sonucuna varılmıştır.

Özet (Çeviri)

This thesis analyzes the refugee resettlement instrument which allows certain refugees to leave their country of asylum legally and start to dwell in Western industrialized receiving countries which grant them permanent residence status. Refugee resettlement is described as one of the durable solutions of the international refugee protection system which prioritizes the lives of the most vulnerable in liberal humanitarian migration government discourse. On the other hand, the selection criteria of the resettlement countries on the grounds of deservingness and integration have raised questions on the humanitarian aspect of this policy from the sides of refugees and the authorities of the first asylum countries. Building on the refugee resettlement as a way to implement biopower argument, the inclusion and exclusion of the refugees into the resettlement is analyzed by conducting secondary source analysis in this thesis. Following the ideas of Michel Foucault and Giorgio Agamben, it is asserted that, the biodata and self-revelation of an individual determine the inclusion or exclusion as a refugee by assessing their capacity to improve economic, emotional and biological well-being or welfare of the host country. By analyzing the resettlement patterns from Turkey as one of the main first country of asylum, it is argued that refugees tend to manipulate their biodata in order to be included into resettlement mechanism. Also, it is revealed that Turkey as a first country of asylum subjugates the resettled refugees in relation with their biodata by establishing a state of exception.

Benzer Tezler

  1. Refugees as a catalyzer of support for democracy: Evidence from a natural experiment

    Demokrasi destek katalatörü olarak mülteciler: Doğal bir deneyden delil

    HÜSEYİN EMRE CEYHUN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    EkonomiSabancı Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ABDURRAHMAN AYDEMİR

  2. Refugee crisis and economic security of host country: A case study of Turkey

    Mülteci krizleri ve ev sahibi ülkelerin ekonomi güvenliği: Türkiye örneği

    SABBİR HASAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    EkonomiPolis Akademisi

    Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET LEVENT YILMAZ

  3. Karşılaştırmalı perspektiften uluslararası mülteci rejimi bağlamında mülteci eğitimi ve Türkiye örneği

    Refugee education in the context of international refugee regime and the case of Turkey from a comparative perspective

    ZEYNEP ÖZDE ATEŞOK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Kamu Yönetimiİstanbul Üniversitesi

    Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYŞEGÜL KOMSUOĞLU ÇITIPITIOĞLU

  4. Mülteci krizine dair kalıcı çözüm türü olarak gönüllü geri dönüşün kuramsal analizi

    Theorical analysis of voluntary repetriation as a type of permanent solution to the refugee crisis

    ABDULLAH AKGÜL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Siyasal BilimlerHasan Kalyoncu Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERCAN SEYHAN

  5. Turkey as a woiting room: Experiences of refugees in Turkey

    Bekleme odası olarak Türkiye: Türkiye'deki mülteci deneyimleri

    ÜLKÜ ZÜMRAY KUTLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2002

    SosyolojiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER