Farklı sürelerde etodolak kullanımının farelerde yapısal ve biyokimyasal etkilerinin incelenmesi
Investigation of the structural and biochemical effects of etodolac use on different times
- Tez No: 724820
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN GÖKÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: CD4, Etodolak, NSAİİ, SAA, CD4, Etodolac, NSAİD, SAA
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız etodolağın farklı sürelerde kullanımıyla böbrek, karaciğer ve akciğerde ne gibi etkilere yol açtığını histolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirmek ve farklı sürelerde kullanımının dokuda meydana getirdiği etkiyi gözlemlemek. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 3 aylık dişi balb-c cinsi fare kullanıldı. Fareler 3 gruba ayrılıp birinci grupta 8 hayvan, ikinci ve üçüncü grupta 10 hayvan olacak şekilde gruplandırıldı. İlk grup olan kontrol grubuna oral gavajla %40 'lık DMSO verildi. İkinci gruba 10 mg/kg etodolac (etol ford 400 mg) %40 'lik DMSO'da çözündürülerek oral gavajla 3 hafta boyunca verildi. Üçüncü gruba 10 mg/kg etodolac %40 'lik DMSO'da çözündürülerek oral gavajla 6 hafta boyunca verildi.. Biyokimyasal analizler alınan kan örneklerinden böbrek için üre ve kreatin değerlerine karaciğer için alanin aminotransferaz (ALT) ve aspartat aminotransferas (AST) seviyelerine bakıldı. Bulgular: Grup 3'te diğer gruplara oranla istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlemlendi. Grup 2 ve Grup 3'ün karaciğerinde yer yer sinüzoidal dilatasyonlar görüldü nekroza giden hüc re kümeleri izlendi. Grup 3'te geniş bir alanı kaplayan nekroza uğramış hücreler ve onları sa- ran fagositik sisteme ait hücreler izlendi.Grup 2 ve Grup 3'ün böbrek dokularında tubuler dila- tasyon ve tubulus epitelinde dejenerasyon h&E boyasıyla gösterildi. Grup 3'de bunlara ek ola- rak yaygın bir moleküler infiltrasyon gözlemlendi. İmmünohistokimyasal boyamada SAA (Serum Amiloid A) ve CD4 antikorları kullanıldı. Böbrek dokusunda SAA antikoruyla amilo- oid boyanmalar grup 3'te gösterildi. CD4 antikoruyla akciğerdeki yardımcı t hücrelerine bakıl- dı. Akciğerde yardımcı T hücrelerinde artışa neden olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda ilacın 3 ila 6 hafta kullanıyla böbrek, karaciğer ve akciğerde olumsuz etkilerin olduğu izlendi. 6 hafta etodolak uygulamasının karaciğerde ve böbrekte daha bariz yapısal değişiklikler gözlemlendi. Bu değişiklikler biyokimyasal parametrelerle uyumludur.
Özet (Çeviri)
Objective: İn this study our aim is to evaluate the effects of etodolac on kidney, liver and lung with its use in different duration, histologically and biochemically and to observe the effect on tissue of use at different times. Material and Methods: A 3 month old female balb-c mouse was used in this study. Mice were divided into 3 groups; in the first group 8 animals and in the second and third group 10 anilmals. The first group (control) was given 40% dmso by oral gavage. The second group 10 mg/kg etodolac (etol ford 400 mg) was dissolved in %40 dmso and given by oral gavage for 3 weeks. The third group 10 mg/kg etodolac was dissolved in %40 dmso and given by oral gavage for 6 weeks. For biochemical analysis were taken from blood samples from intracardiac. ALT, AST, urea and creatinine levels were measured. Results: Statistically significant differences were observed in group 3 compared to the other groups. İn the liver of group 2 and group 3 occasional sinusoidal dilatations were observed and cell clusters leading to necrosis were observed. İn group 3 necrotic cell covering a large area and cells belonging to the phagocytic system surrounding them were observed. Tubular dilatation and degeneration of tubular epithelium in kidney tissues of group 2 and group 3 were demonstrated with h&E stain. İn addition, a widespread molecular infiltration was observed in group 3. SAA and cd4 antibodies were used in immunohistochemical staining. Amiloid staining with SAA antibody in kidney tissue was shown group 3. Helper T cells in the lung were examined with CD4 antibody. It was observed that itcaused an increase in helper T cells in the lung. Conclusion: In our study, it was observed that the drug had negative effects on the kidney, liver and lung after 3 to 6 weeks of use. More obvious structural changes were observed in the liver and kidney after 6 weeks of etodolac administration. These changes are compatible with biochemical parameters.