Müzik teknolojilerinin müzik eğitimi anabilim dallarında kullanımına yönelik bir araştırma; Van ili örneği
A research on the use of music technologies in music education departments; The case of Van province
  1. Tez No: 725025
  2. Yazar: HASAN ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YÜKRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: müzik teknolojileri, teknoloji ve eğitim, teknoloji ve müzik eğitimi, music technologies, echnology and education, technology and music education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada günümüz teknolojisi göz önüne alınarak, müzik teknolojilerinin Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında kullanılma durumlarının tespiti ve iyileştirilmesine ilişkin öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, araştırmanın kapsam ve hedefleri doğrultusunda konuya ilişkin öğretim elemanları, lisans öğrencileri, müzik öğretmenleri ve müzik teknolojileri uzman görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu Van ilinde bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda görevli 6 öğretim elemanı, bu bölümde öğrenim gören 12 lisans öğrencisi, aynı bölümden mezun müzik öğretmenliği yapan 6 müzik öğretmeni ve müzik teknolojileri alanında uzman 6 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Araştırmaya 12 öğretim elemanı, 6 müzik öğretmeni ve 12 öğrenci olmak üzere 30 katılımcı katılmıştır. Bu kapsamda çalışma grubu ile yüz yüze ve çevrim içi gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucunda elde edilen veriler 'betimsel analiz' yöntemiyle düzenlenerek, 'içerik analizi' yöntemiyle derinlemesine çözümlenmiş, tema, kategori ve kodlar oluşturularak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin ilgi duydukları müzik türlerinin müzik teknolojileri ile doğrudan ilgili olduğu, müzik öğretmenlerinin, müzik teknolojilerine yönelik bilgilerinin, müzik teknolojilerinden faydalanma durumlarının ve araştırmalarının yetersiz olduğu, öğretim elemanlarının müzik teknolojilerinden faydalanma durumunun çoğunlukla düşük seviyede olduğu, müzik teknolojilerine yönelik ek derslerin olması gerektiği, müzik teknolojileri uzmanlarına göre müzik teknolojilerinin eğitim alanlarında ve genel müzik eğitimi alanında kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study group of the research consists of 6 lecturers working in Van Yüzüncü Yıl University Education Faculty Fine Arts Education Department Music Education Department, 12 undergraduate students studying in this department, 6 music teachers graduated from the same department and 6 experts in the field of music technologies. constitutes the teaching staff. Thirty participants, 12 lecturers, 6 music teachers and 12 students, participated in the research. In this context, the data obtained as a result of face-to-face and online semi-structured interviews with the working group were organized with the 'descriptive analysis' method, analyzed in depth with the 'content analysis' method, and interpreted by creating themes, categories and codes. As a result of the research, the music genres that students are interested in are directly related to music technologies, music teachers' knowledge of music technologies, their use of music technologies and their research are insufficient, the use of music technologies by lecturers is mostly at a low level, there should be additional courses on music technologies, According to music technology experts, it has been determined that music technologies can be used in education areas and general music education.