The effect of criterion shifts on familiarity and recollection in recognition memory
Tanıma belleğinde kriter değişiminin aşinalık ve hatırlama üzerindeki etkisi
- Tez No: 725091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI KILIÇ ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deneysel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Aşinalık ve hatırlama, tanıma kararları sırasında devreye giren hafıza süreçleridir. Bu süreçleri ölçülebilir hale getirmek için yaygın olarak kullanılan bir görev, hatırlama bilme görevidir. Bu tezde, farklı karar kriterlerinin“hatırlama”ve“bilme”yanıtları üzerindeki etkisinin tanıma belleğinin sinyal tespit modeline göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda standart bir tanıma belleği görevi içerisinde kişiler arası bir kriter manipülasyonu uygulanmıştır. Bu doğrultuda katılımcılara test maddelerinin sadece %30'unun daha önce çalışıldığı bir test listesi sunularak muhafazakar bir yanıt yanlılığı oluşturulmuştur. Bunun aksine katılımcılara maddelerin sadece %70'inin daha önce çalışıldığı bir test listesi sunularak ise liberal bir yanıt yanlılığı oluşturulmuştur. İki deneyden elde edilen sonuçlar, temel oran manipülasyonunun, sinyal tespit teorisinin varsayımlarına dayalı olarak hesaplanan yanıt kriterinde bir kaymaya yol açtığını göstermiştir. Buna ek olarak“hatırlama”ve“bilme”yanıtları, sırasıyla daha düşük ve daha yüksek güvenle verilen yanıtlarla ve ayrıca sırasıyla daha düşük ve daha yüksek yanıt eşikleri ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle, elde edilen sonuçlar iki sürecin ortak bir payda ile (yani hafıza gücü) temsil edilebileceği bulgusuna dayanan tek süreç tanıma belleği modellerinin varsayımları ile uyumludur. Bununla birlikte,“hatırlama”ve“bilme”yanıtlarına karşılık gelen isabet ve yanlış alarm oranları açısından bir etkinin bulunmaması, iki süreci ayırt etmek veya ilişkilendirmek için daha fazla araştırmanın gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Familiarity and recollection refer to memory processes that are engaged during recognition judgments. A task that is widely used to operationalize these processes is the remember-know task. In this thesis, it was aimed to examine the effect of different decision criteria on the corresponding“remember”and“know”responses with respect to the signal detection model of recognition memory. In line with this purpose, a standard recognition memory task was applied with a between-subjects criterion manipulation. A conservative response bias was induced by presenting participants a test list, in which only 30% of the items were previously studied. Conversely, a liberal response bias was induced by presenting participants a test, in which only 70% of the items were previously studied. The results from two experiments showed that the base rate manipulation led to a shift in response criterion, which was calculated based on the assumptions of the signal detection theory. Moreover,“know”and“remember”responses were associated with responses made with lower and higher confidence, as well as responses that were associated with lower and higher response thresholds, respectively. Hence, the obtained results are in line with the assumptions of the single process models of recognition memory based on the finding that the two processes can be represented on a mutual medium (i.e. memory strength). However, the lack of an effect in terms of the corresponding hit and false alarm rates for“remember”and“know”responses require further research in order to distinguish or associate the two processes.
Benzer Tezler
- The significance and the contribution of 6+1 traits of writing to the success of the students in writing courses in English language teaching
Yazmanın 6+1 özelliğinin İngilizce öğretiminde yazılı anlatım derslerindeki öğrenci başarısına katkısı ve önemi
ÖZLEM YAZAR
Yüksek Lisans
İngilizce
2004
Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesiİngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. PAŞA TEVFİK CEPHE
- Küçük hacimlerde durağan dalgaların (modların) oda geometrisi ve oda oranları ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of standing waves (modes) via relations room geometry and room ratio in small rooms
İLKAY SEFER
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEVTAP YILMAZ
- Ulaştırmada talep yönetimi stratejilerinin incelenmesi ve Ankara'da uygulanabilirliğinin araştırılması
A research on transportation demand management strategies and an evaluation for Ankara
MEHMET FATİH ERTEM
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Trafikİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ONUR TEZCAN
- Bulanık AHP ile kurumsal akreditasyon programı eğitim-öğretim ölçütlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the institutional accreditation program learning and teaching criteria with fuzzy AHP
RIDVAN SOYSAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Eğitim ve ÖğretimAkdeniz ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BAYRAM BIÇAK
- Bulanık ortamda akıllı ve sürdürülebilir kriterlerle tedarikçi seçim süreci için strateji geliştirme
Strategy development for supplier selection process with smart and sustainable criteria in fuzzy environment
ENES DEMİRALAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiKonya Teknik ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TURAN PAKSOY