Lojistik performansının uluslararası ticarete etkisi: Türkiye örneği
The effect of logistics performance on international trade: The case of Turkey
  1. Tez No: 725368
  2. Yazar: ÖZDEN DURAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT BOZOKLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Dış Ticaret, Rekabet, Lojistik Performans İndeksi (LPI), Logistics, Foreign Trade, Logistics Performance Index (LPI)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Globalleşen dünyada ticaret üzerindeki gelişen ve yeniliklerin etkisini yüksek oranda lojistik sektörüne de yansıdığını görmekteyiz. Lojistik sektörünün tüm sektörler ile etkileşim halinde bağlantısı olan firmaların rekabet üstünlüğü sağlayarak pazar payının arttırılmasına olanak sağlamaktadır. Lojistik globalleşmenin oluşturduğu rekabet ortamı ile uluslararası ticaretin önemli noktalarından biri haline gelerek ticareti kolaylaştırması ile uluslararası lojistiğin ticaret hacmini büyüterek iktisadi alanda büyümesinin oranı içe çokça tartışma noktaları haline gelmiştir. Ülkemizin sektörde lojistik performans durum incelemesinin içerisinde mevcut olan yapısal artılara ve eksilere dikkat çekilerek ve gelecek döneme yönelik tahminler oluşturularak öneri noktalarına değinilmiştir. İlgili çalışmada lojistik, lojistik kavramları, Türkiye ve Dünya üzerinde lojistik performans endeksleri, Türkiye'nin lojistik performansının uluslararası ticaretteki etkisi incelenmesi ile, ülkemizde lojistik sektörüne ait mevcut durumu hakkında sonuçlar verilmiştir. İlgili durum ile Dünya ve Türkiye nezdinde lojistik hizmetine ait durumları ve süreçleri anlatılarak, uluslararası ticaret üzerinde etkilileri anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
We think that in the globalizing world, trade and developments are highly reflected in the sector. Logistics enables the market to be evaluated in a good way from students interacting with all sectors. Logistics has become one of the important points of international trade with the competitive environment created by globalization, and the rate of growth in the economic field by increasing the trade volume of international logistics has become a controversial point. Suggestion points have been mentioned by drawing attention to the structural pros and cons of the logistics performance situation analysis in the sector of our country and by making predictions for the future period. In the related study, logistics, logistics concepts, logistics performance indices in Turkey and in the world, the effect of Turkey's logistics performance on international trade, and results about the current situation analysis of the logistics sector in our country are given. The situation and processes of the logistics service in the world and in Turkey are explained, and their effects on international trade are explained.