Evlilikten beklentiler ile cinsiyet rolü tutumları arasındaki ilişki
The relationship between expectations from marriage and gender role attitudes
  1. Tez No: 725391
  2. Yazar: SALİHA FATMA BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEŞKÜRE HÜLYA KARAGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Evlilik, Evlilik Beklentisi, Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Family, Marriage, Marriage Expectation, Gender, Gender Roles
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Şehirleşme hayatına ve toplumsal cinsiyet rollerine dair değişimlerin kaçınılmaz olduğu bu dönemde, öne çıkan kavramlardan birisi de evlilik beklentisidir. Evlilik beklentisi üzerine yapılan çalışmalar literatürde sınırlı sayıdadır. Evlilik beklentisi ve toplumsal cinsiyet rolü tutumları arasındaki etkileşimi konu alan bu çalışma daha önce araştırılmamış özgün bir çalışmadır. Bu araştırmada evli ve bekar bireylerde toplumsal cinsiyet rolleri tutumu ve evlilik beklentisi arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çerçevede yapılan çalışmaya 399'u kadın ve 112'si erkek olmak üzere toplam 511 kişi katılmıştır. Veri toplamak amacıyla inceleme yürüten kişi tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu (Ek-1), Evlilik Beklentisi Ölçeği (Ek-2), Toplumsal Cinsiyet Rolleri Ölçeği (Ek-3) kullanılmıştır. Bilgilerin toplanması ile birlikte, istatistik analizleri SPSS20 programı ile yapılmıştır. Örneklem topluluğunun demografik değişkenlerini açıklamak için frekans değerlerine ve yüzde değerlerine bakılmıştır. Evlilik beklentisi ve demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Toplumsal cinsiyet rolleri ve evlilik beklentisi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla da korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre evlilik beklentisi ve toplumsal cinsiyet rol tutumları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Araştırmaya göre eşitlikçi cinsiyet rol tutumu arttıkça evlilik beklentisinin de arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the prominent concepts is the marital expectation in this time when changes in urbanization life and gender roles are inevitable. Studies on marriage expectancy are limited in the literature. This is an original study that deals with the interaction between marital relationships and gender role attitudes. In this study, the relationship between gender role attitudes and marriage expectation in married and single individuals was examined. Furthermore, studies on the relationship of the two variables with some demographic variables (number of children, gender, marital status, age, education level, and income level) were also included in the study. In order to acquisite data,“Personal Information Form”,“Marriage Expectation Scale”,“Gender Roles Scale”were used by the author. Along with the data acquisition, statistical analyzes were calculated with SPSS20. Frequency values and percent values were examined to explain the demographic variables of the sample population. T-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to reveal the relationship between marriage expectation and demographic variables. Correlation and regression analyzes were also conducted to reveal the relationship between gender roles and marriage expectation.