Hiperparatiroidide Tc99m-sestamibi çift faz planar sintigrafik görüntüleme ile SPECT / BT görüntülemenin karşılaştırılması
Comparison of planar imaging with dual phase Tc99m sestamibi parathyroid sintigraphy and SPECT/CT imaging for hyperparatiroidism
- Tez No: 725399
- Danışmanlar: UZMAN MEHMET MÜLAZIMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hiperparatiroidi, SPECT/BT, Teknesyum-99m-Sestamibi, Hyperparathyroidism, SPECT/CT, Technetium-99m-Sestamibi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Tc99m-sestamibi ile paratiroid sintigrafik görüntülemenin çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemleri direkt karşılaştıran sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada da amaç Tc99m-sestamibi çift faz planar görüntüleme yöntemi ile geç SPECT/BT görüntülemenin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Hiperparatiroidi ön tanısı alan, paratiroid cerrahisi uygulanarak patolojik incelemesi yapılan 36 olgu çalışmaya dahil edildi. Nükleer tıp kliniğinde 20. ve 120. dakikada çift faz Tc99m-sestamibi planar sintigrafisi ve 120. dakikadaki planar görüntülemenin hemen ardından SPECT/BT görüntülemesi yapılan 36 olgunun görüntüleri iki nükleer tıp uzmanı tarafından lezyon bazında vizüel olarak değerlendirildi. Çift faz planar ve SPECT/BT görüntüler duyarlılık, özgünlük, pozitif öngörü değeri, negatif öngörü değeri ve doğruluk açısından istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: 36 hastada cerrahi sonrası bulunan 41 lezyon değerlendirildiğinde çift faz planar görüntüleme ile geç faz SPECT/BT nin karşılaştırılmasında sırayla duyarlılığı %84,21-%94,74, Özgünlüğü %66,67-%66,67 Pozitif öngörü değeri %96,97-%97,30 negatif öngörü değeri %25-%50,0 doğruluk %82,93-%92,68 olarak bulunmuştur. Planar görüntüleme ile SPECT/BT arasında incelemede istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmektedir. SPECT/BT patolojiye daha yakın sonuç vermektedir. Yanılma payı daha düşük, doğruluk oranı daha yüksek olarak saptanmıştır. Sonuç: SPECT/BT, hiperparatiroidi nedeniyle görüntüleme yapılacak olan hastalarda planar görüntülemeye göre hem doğruluk hem lokalizasyon avantajı dolayısı ile tercih edilmesi gereken bir görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Aim: There are various methodologies for Tc99m-sestamibi parathyroid sintigraphy. There are few direct comparisons between different methods. The purpose of this study is to compare the dual phase Tc99m-sestamibi parathyroid sintigraphy with SPECT/CT imaging. Material and Method: 36 patients with a diagnosis of hyperparatiroidism that had undergone parathyroid surgery and had been examined histopathologically were included in this study. Dual phase Tc99m-sestamibi parathyroid sintigraphy was performed at 20min and 120 min after injection and immediately after planar imaging that had been acquired at 120 min, SPECT/CT imaging were performed on 36 patients. Images were interpreted by two experienced nuclear medicine physicians visually on the basis of lesions. Dual phase parathyroid scintigraphy and SPECT/CT images were compared statistically in regards to sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value and accuracy. Result: Surgically confirmed 41 lesions in 36 patients were evaluated. As the planar imaging was compared with delayed phase SPECT/CT, sensitivity were %84.21 and %94.74, specificity were %66.67 and %66.67, positive predictive value were %96.97 and %97.30, negative predictive value %25 and%50 and accuracy were%82.93 and %92.68 relatively. Comparison of planar imaging with SPECT/CT showed statistically significant difference. Results of SPECT/CT were closed to that of pathology. Fallibility was lower and accuracy was higher than that of planar imaging. Conclusion: Because the SPECT/CT imaging has the advantage of accuracy and localization over planar imaging, it is the imaging modality that should be preferred on patients with a diagnosis of hyperparathyroidism.