2013-2021 yılları arasında kliniğimizde postpartum hemoraji nedeni ile acar usulü sütürüzasyon uygulanan hastaların sonraki gebelik sonuçlarının araştırılması
Investigation of the subsequent pregnancy results of patients who had acar-style suturi̇ng due to postpartum hemorrhage in our clinic between 2013-2021
  1. Tez No: 725562
  2. Yazar: EREN BERKAY ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: postpartum hemorrhage, uterine atony, Acar-style suturing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında postpartum hemoraji nedeni ile Acar usulü sütürüzasyon uygulanan hastaların sonraki gebelik sonuçlarının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem : Retrospektif olarak planlanan çalışmaya 18 yaş üzeri ve tekil gebeliği olan sezeryanla doğum yapmış ve postpartum hemoraji tanısıyla İntrakaviter Plasental Alan Sütürüzasyonu(İKPAS) uygulanan 75 kadın hastanın sonraki gebelikleri ile randomize seçilerek sezeryanla doğum yapan ve İKPAS uygulanmayan 75 kadın hastanın sonraki gebelikleri olmak üzere toplamda 150 hasta dahil edilmiştir. Her hasta çalışmaya sadece bir kez dahil edilmiştir. Arşiv ve elektronik ortamdaki dosyalardan hastaların demografik özellikleri ile obstetrik ve perioperatif sonuçları kaydedilmiştir. İstatiksel analiz için toplanan tüm veriler Statistical Package for the Social Sciences, sürüm 23, SPSS Inc., Chicago, IL (SPSS) ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalısmada klinigimizde sezeryanla doğum yapmış ve postpartum hemoraji tanısı konup İntrakaviter Plasental Alan Sütürüzasyonu(İKPAS) uygulanan 75 kadın hastanın sonraki gebelikleri vaka grubu olarak alınmıştır. Sezeryanla doğum yapan ve İKPAS uygulanmayan randomize seçilen 75 kadın hastanın sonraki gebelikleri de kontrol grubu olarak alınmıştır.Gruplar arasında hastaların yaşı , gebelik haftası, gravidası, paritesi, sezeryan sayısı, sonraki gebeliğe kadar geçen süre , gebeliğinde hiperemezis gravidarum ve abortus imminens nedeniyle hastaneye başvuru, oligohidroamnios, gestasyonel diyabet, gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi, intrauterin gelişme geriliği,fetal anomali,erken membran rüptürü , akut fetal distres açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir. Gruplar arasında preoperatif hemoglobin, preoperatif hematokrit, postoperatif hemoglobin, postoperatif hematokrit, postoperatif hastanede yatış süresi, transfüzyon ihtiyacı açısından da istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir. Çalışmada vaka grubunda postpartum hemoraji sayısı 14(18.7) iken kontrol grubunda postpartum hemoraji 5(6.7) idi. Postpartum hemorajinin varlığına bakıldığında ise iki grup arasında anlamlı fark saptanmıştır. (p=0.027). viii Sonuç: Retrospektif olarak yürütülen bu çalısmada postpartum hemorajiyi önlemeye yönelik mevcut klasik tedavi yöntemlerle başarı sağlanamadığında yeni bir cerrahi teknik olan Acar usulü süturuzasyonun (İKPAS) etkinliğini,güvenilirliğini ve sonraki gebelikler üzerine obstetrik ve perioperatif sonuçlarını inceledik. Acar usulü sütüruzasyon(İKPAS) hem etkilidir hem de kolayca uygulanır ve postpartum hemoraji vakalarında histerektomiyi önlemede yardımcıdır. Bu yöntemde sezaryanda kullanılan malzeme dışında ek malzemeye de ihtiyaç yoktur.Diğer yöntemlere göre daha az invaziv olması ve işlem esnasında ya da sonrasında şimdiye kadar herhangi bir kaydedilen komplikasyonun olmaması da önemli bir avantajdır. Anahtar Kelimeler :postpartum hemoraji, uterin atoni, Acar usulü sütürasyon
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study is to investigate the subsequent pregnancy outcomes of patients who had Acar-style suturing due to postpartum hemorrhage. Materials and Methods: A total of 150 patients, including 75 female patients over 18 years of age who had a single pregnancy, cesarean delivery, and underwent Intracavitary Placental Field Suturation(ICPFS) due to diagnosis of postpartum hemorrhage, and 75 randomly selected female patients who had a cesarean delivery but were not applied ICPFS, were included in the retrospective study.Each patient was included in the study only once. Demographic characteristics, obstetric and perioperative results of the patients were recorded from archives and electronic files. All data collected for statistical analysis were analyzed with the Statistical Package for the Social Sciences, version 23, SPSS Inc., Chicago, IL (SPSS). Results: The subsequent pregnancies of 75 female patients, who gave birth by cesarean delivery in our clinic, were diagnosed with postpartum hemorrhage and underwent Intracavitary Placental Field Suturation(ICPFS), were taken as the case group in this study. The subsequent pregnancies of 75 randomly selected female patients who gave birth by cesarean delivery and were not applied ICPFS were taken as the control group. Among the groups, no statistically significant difference was observed in terms of patients' age, gestational week, gravida, parity, number of cesarian delivery, time to the next pregnancy, admission to hospital due to hyperemesis gravidarum and abortus imminens during pregnancy, oligohydramnios, gestational diabetes, gestational hypertension, preeclampsia, intrauterine growth retardation, fetal anomaly, premature rupture of membranes, acute fetal distress. Also, no statistically significant difference was observed in terms of preoperative hemoglobin, preoperative hematocrit, postoperative hemoglobin, postoperative hematocrit, postoperative hospital stay, transfusion need. The number of postpartum hemorrhages was 14 (18.7) in the case group, while the postpartum hemorrhage was 5 (6.7) in the control group.When the presence of postpartum hemorrhage was examined, a significant difference was found between the two groups. (p=0.027). x Conclusion: In this retrospective study, we examined the efficacy and safety of a new surgical technique, Acar-style suture (ICPFS), as well as obstetric and perioperative outcomes in subsequent pregnancies, when current conventional treatment methods to prevent postpartum hemorrhage were unsuccessful. Acar-style suturing (ICPFS) is both effective and easy to administer, and is helpful in preventing hysterectomy in cases of postpartum hemorrhage. There is no need for additional material to use this method other than the material used in the cesarean section. Also, another important advantage of this method is that it is less invasive than other methods and there are no recorded complications during or after the procedure.