2017-2021 yılları arasında kliniğimizde intrauterin inseminasyon yapılan hastalara luteal faz desteği olarak farklı progesteron dozları uygulamanın tedavi başarısındaki etkisi
The effect of application of different progesterone doses as luteal phase support on the treatment success to the patients undergoing intrauterine insemination in our clinic between 2017-2021
- Tez No: 725563
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CENGİZ ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: intrauterin inseminasyon, luteal faz destek, progesteron, gebelik, intrauterine insemination, luteal phase support, progesterone, pregnancy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, IUI tedavisi uygulanan ve luteal faz desteği için farklı dozlarda vajinal progesteron kullanan hastaların klinik gebelik oranlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak planlanan çalışmada klasik step up protokol ile ovülasyon indüksiyonu uygulanan ve IUI tedavisine alınan toplam 100 hasta taranmıştır.Çalışmaya dahil olan hastalar menstrüel siklusun 2. günü FSH, LH, E2, PRL, TSH bakılarak hormon profili ve TVUSG ile antral folikül sayısı (AFS), endometriyum kalınlığı değerlendirilmiştir. Bir folikülün çapı 18 mm'ye ulaştığında 250 μcg rekombinant hCG subkutan uygulanmış ve hCG uygulanmasından 36 saat sonra IUI işlemi gerçekleştirilmiştir. Luteal desteğe IUI günü başlanmıştır. Bir gruba 100 mg vajinal progesteron (Lutinus 100 mg vajinal tablet ) diğer gruba ise 200 mg vajinal mikronize progesteron (progestan 200 mg yumuşak kapsül) verilmiştir. IUI işleminden 15 gün sonra hastalarda β-hCG ve progesteron kan düzeyine bakılmıştır. β-hCG negatifse tedavi kesilmiş, pozitif ise progesteron desteğine gebeliğin 10. haftasına kadar devam edilmiştir. Bulgular: Gonadotropin ile OI ve IUI yapılan çalışmada, IUI günü luteal faz desteği amacıyla 1. gruptaki 50 hastaya 100 mg vajinal progesteron(Lutinus 100 mg vajinal tablet ) 1*100 mg/gün ve 2. gruptaki 50 hastaya mikronize progesteron vajinal (Progestan 200 mg yumuşak kapsül) 1*200 mg/gün olarak uygulanmıştır. İki hasta grubu arasında klinik gebelik oranları retrospektif olarak kıyaslanmıştır. 100 hastanın 24'ünde klinik gebelik elde edilmiştir.Çalışmamızda farklı dozlarda vajinal progesteron desteği başlanan 2 hasta grubu arasında klinik gebelik oranları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır.(p-0,640) Her 2 grubun yaş ve bazal FSH,LH,E2,PRL ve TSH değerleri arasında da anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmamızda klasik step up protokol ile IUI tedavisine alınan infertil hastalarda kullanılan farklı dozlarda vajinal progesteron (1.grup:100 mg/gün ile 2.grup :200 mg/gün ) ile luteal destek yapılmasının klinik gebelik oranları üzerine benzer etkileri olduğunu gözlemledik. Canlı doğum sayısı IUI'da başarı ölçütü olarak kabul edilirse bunu viii değerlendirmek için hastaların uzun dönem gebelik takip sonuçlarına ihtiyaç vardır. Daha objektif bir değerlendirme için daha geniş örneklemde homojen demografik özelliklere sahip olan, canlı doğum oranlarını karşılaştıran prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study to examine the clinical pregnancy rates of patients who who were treated with IUI and used different doses of vaginal progesterone for luteal phase support. Materials and Methods: A total of one hundred patients, who underwent ovulation induction with the classical step-up protocol and were treated with IUI, were screened in this retrospectively planned study. The patients were examined on the second day of the menstrual cycle in terms of their hormone profile, antral follicle count (AFS) & endometrial thickness by looking at FSH, LH, E2, PRL, TSH, and TVUSG respectively. When the diameter of a follicle reached 18 mm, 250 μcg of recombinant hCG was administered subcutaneously and IUI was performed 36 hours after hCG administration. Luteal support started on the day of IUI. 100 mg vaginal progesterone (Lutinus 100 mg vaginal tablet) was given to the first group and 200 mg vaginal micronized progesterone (progestan 200 mg soft capsule) was given to the second group. β-hCG and progesterone blood levels were measured 15 days after the IUI procedure. If β-hCG was negative, treatment was discontinued; if positive, progesterone support was continued until the 10th week of pregnancy. Results: In the study where OI and IUI were performed with gonadotropin, 50 patients in the first group received 100 mg vaginal progesterone (Lutinus 100 mg vaginal tablet) 1*100 mg/day; 50 patients in the second group received micronized progesterone vaginal (Progestan 200 mg soft capsule) 1*200 mg/day for the luteal phase support on the day of IUI.Clinical pregnancy rates were compared retrospectively between the two patient groups. Clinical pregnancy was obtained in 24 of 100 patients. No significant statistical difference was found between the clinical pregnancy rates among two patient groups, which were applied different doses of vaginal progesterone supplementation in the study. (p-0.640). No significant difference was found between age and basal FSH, LH, E2, PRL and TSH values of both groups. x Conclusion: We observed that luteal support with different doses of vaginal progesterone (1st group: 100 mg/day and 2nd group: 200 mg/day) used in infertile patients treated with IUI with the classical step-up protocol had similar effects on clinical pregnancy rates in our study.If the number of live births is accepted as a success criterion in IUI, long-term pregnancy follow-up results of the patients are needed to evaluate live birth results. Prospective studies comparing live birth rates and have homogeneous demographic characteristics in a larger sample are required for a more objective evaluation.