E-ticaretin gelişimi ve Türkiye'de e-ticaretin ekonomi üzerine etkileri
Development of e-commerce and effects of e-commerce on the economy in Turkey
- Tez No: 725590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN BALKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-ticaret, İnternet, Türkiye Ekonomisi, Dijital Dönüşüm, E-commerce, Internet, Turkish Economy, Digital Transformation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi ve Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ortaya çıkışı insanlık tarihi ile eş değer olan ticaret bilgi ve iletişim teknolojileri ile internetin doğuşuyla zaman içerisinde giderek elektronikleşmiştir. Dijital dönüşüm ve teknolojik yenilikler ışığında tüketici ihtiyaçları ve beklentileri değişmiştir. Değişen ticaretin bu yeni haline hızlıca adapte olarak benimseyen küçük ya da büyük ölçekli şirketler küresel rekabet koşullarına ayak uydurabilmişlerdir. Bu değişimlere paralel olarak ortaya çıkan e-ticaret kavramı günümüz ekonomisine yeni bir soluk getirmiştir. Yenilik, inovasyon ve dijital dönüşümden beslenen e-ticaretin dünya ve Türkiye ekonomisi üzerine önemli etkileri bulunmaktadır. E-ticaretin doğuşu yakın geçmişe dayanmasına rağmen çok kapsamlı ve çok boyutlu olması nedeniyle e-ticaretle ilgili çalışmalarda konuya geniş bir perspektifle yaklaşılması gerekilmektedir. Bu çalışmada internetin doğuşu ve tarihsel süreç içerisindeki gelişiminden başlanılarak e-ticaret ile ilgili genel bilgilerden ve ticaretin elektronikleşme sürecinden bahsedilerek e-ticaretin dünya ekonomisindeki yeri, önemi ve gelişimine değinilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise yasal çerçevesi ışığında Türkiye'de e-ticaretin gelişimine, önde gelen uygulamalara ve ekonomi üzerindeki etkilerine güncel verilerle yer verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The commerce, whose emergence is equivalent to the history of humanity, has become increasingly electronic over time with the birth of information and communication technologies and the internet. In the light of digital transformation and technological innovations, consumer needs and expectations have changed. Small or large-scale companies, which quickly adapted to this new state of changing trade, have been able to keep up with the global competition conditions. The concept of e-commerce, which emerged in parallel with these changes, brought a new breath to today's economy. E-commerce, fed by innovation and digital transformation, has significant effects on the world and Turkish economy. Although the birth of e-commerce dates back to the recent past, since it is very comprehensive and multidimensional, it is necessary to approach the subject with a broad perspective in studies related to e-commerce. In this study, starting from the emergence of the internet and its development in the historical process, by referring general information about e-commerce and the electronicization process of commerce, the place, importance and development of e-commerce in the world economy are mentioned. In the last part of the study, in the light of its legal framework, it has been tried to place the development of e-commerce in Turkey, its leading practices and its effects on the economy with current data.