Yaşam doyumunun yordanmasında kaygı ve bilinçli farkındalığın rolü
The role of anxiety and conscious awareness in prediction of life satisfaction
- Tez No: 725685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YÜKSEL ERDOGDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, Bilinçli Farkındalık, Kaygı, Life Satisfaction, Mindful Awareness, Anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırmanın temel amacı yaşam doyumunun yordanmasında kaygı ve bilinçli farkındalığın rolünün incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubu 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan 376 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, Yaşam Doyumu ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılmış olan ölçeklerin betimsel istatistik değerleri hesaplanarak, iki grup ortalamaları arasındaki farkın anlamlılık analizlerinde t testi, ikiden fazla grup ortalamaları arasındaki farkın anlamlılık testlerinde ise Tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Araştırmada korelasyon analizi, bilinçli farkındalık ve beck anksiyete ölçeği puanlarının yaşam doyumu düzeyini yordama gücünü test etmek için de çoklu regresyon analizi yapılmıştır.Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin yaşam doyumları cinsiyet,okudukları bölümden memnuniyetleri, baba eğitim düzeyi, bölüm tercih sebebi ve aile gelir düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterirken; anne eğitim düzeyi, sınıf düzeyi, kardeş sayısı ve bölüm tercih sırası değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin bilinçli farkındalıkları cinsiyet, okudukları bölümden memnuniyet, bölüm tercih sebebi, bölüm tercih sırası değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterirken; anne-baba eğitim düzeyi, sınıf düzeyi, kardeş sayısı, aile gelir düzeyi değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin kaygıları cinsiyet, okudukları bölümden memnuniyet, bölüm tercih sebebi, bölüm tercih sırası, anne-baba eğitim düzeyi, sınıf düzeyi, kardeş sayısı, aile gelir düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Üniversite öğrencilerinin yaşam doyumları ve bilinçli farkındalıkları arasında pozitif, kaygı düzeyleri arasında ise negatif ilişki bulunmuştur. Bilinçli farkındalık yaşam doyumunu anlamlı bir şekilde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to examine the role of anxiety and mindfulness in the prediction of life satisfaction. Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The research group consists of 376 students studying at Istanbul Sabahattin Zaim University in the 2021-2022 academic year. As data collection tools in the research; Personal information form developed by the researcher, Life Satisfaction Scale, Beck Anxiety Scale and Mindful Awareness Scale were used. By calculating the descriptive statistical values of the scales used in the research, the t test was used in the analysis of the significance of the difference between the means of the two groups, and the one-way analysis of variance was used in the significance tests of the difference between the means of more than two groups. Multiple regression analysis was also conducted to test the predictive power of the correlation analysis, mindfulness and beck anxiety scale scores on the level of life satisfaction in the study. The life satisfaction of university students participating in the study was determined according to the variables of gender, satisfaction with the department they studied, father's education level, reason for choosing the department, and family income level. while showing a significant difference; there is no significant difference according to the mother's education level, grade level, number of siblings and department preference order variables. While the conscious awareness of the university students participating in the research showed a significant difference according to the variables of gender, satisfaction with the department they studied, the reason for choosing the department, and the order of preference of the department; there is no significant difference according to the variables of parental education level, class level, number of siblings, and family income level. The anxiety of the university students participating in the research does not show a significant difference according to the variables of gender, satisfaction with the department they study, reason for choosing the department, order of preference of the department, education level of the parents, class level, number of siblings, and family income level. A positive relationship was found between university students' life satisfaction and mindfulness, and a negative relationship between their anxiety levels. Conscious awareness significantly predicts life satisfaction.