How did civil war in Syria affect Turkey's security policy?
Suriye'deki iç savaş Türkiye'nin güvenlik politikasını nasıl etkiledi?
- Tez No: 725860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Suriye sivil savaşı, Türkiye'nin güvenliği, Arab Spring, Syria civil war, Turkey's security
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Müslüman dünyasında son zamanlardaki önemli zorluklardan birisi de Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da“Arap Baharı”olarak gösteriler olmuştur. Aralık 2010'un sonlarında Tunus'taki protestolar, diğer ülkelere yayılmadan önce Cezayir, Ürdün, Mısır ve Yemen'i etkileyen bir karmaşa dalgasını başlatmıştır. Bu ülkeler arasında hükümet ve isyancı güçler arasında en yoğun çatışmaların yaşandığı Suriye'de iç savaşla sonuçlanmıştır. İç savaşla birlikte Suriye, komşu ülkeler ve küresel güçlerin de katılımıyla etnik, dini ve mezhepsel bir savaş alanı haline gelmiştir. Savaş sonucunda çok sayıda insan yaşamını yitirmiş ve birçoğu da başka ülkelere göç etmek zorunda bırakılmıştır. Suriye'nin komşusu olarak Türkiye, Suriye savaşından en çok etkilenen ülke olmuştur. 911 kilometrelik ortak kara sınırı nedeniyle doğrudan güvenlik tehdidine ek olarak, Türkiye şu anda yaklaşık dört milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla bu çalışma, Türkiye'nin güvenliğinin krizden nasıl zarar gördüğünü analiz etmektedir. Çalışma, genel olarak Ortadoğu'daki ve özel olarak Suriye'deki son gelişmeleri incelemektedir. Ardından, krizin Türkiye'nin güvenliği için mevcut siyasi, askeri ve sosyal sonuçlarını ayrıntılı olarak analiz ediyor.
Özet (Çeviri)
One of the recent challenges in the Muslim world has been a series of demonstrations across the Middle East and North Africa, known as the“Arab Spring”, started in 2010s. The protests in Tunisia in late December 2010 spurred a wave of unrest that struck Algeria, Jordan, Egypt, and Yemen, before spreading to other countries. Among these countries, Syria underwent the most intense clashes between the government and rebel forces resulted in a civil war. With the civil war, Syria has become the venue for an ethnic, religious, and sectarian war, with the involvement of neighboring countries and global powers. As a result of the war, many people died, and many were forced to migrate to other countries. As a neighbor of Syria, Turkey became the country most affected by the crisis. In addition to the direct security threat because of its 911-kilometer land border, Turkey currently hosts nearly four million Syrian refugees. This study, therefore, analyzes how Turkey's security was damaged by the crisis. The study examines recent developments in the Middle East in general and in Syria specifically. It then analyzes in detail the current political, military, social implications of the crisis for Turkey's security.