İlk atak manide Eeg ve spektral güç yoğunluğu: iyilik dönemi ile karşılaştırmalı bir çalışma
Eeg spectral povver density in first episode mania: A Comparative study with subsequent remission period
  1. Tez No: 726556
  2. Yazar: SERTAÇ ZENGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMİN KESEBİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İki uçlu bozukluk, EEG, spektral güç yoğunluğu, Bipolar disorder, EEG, power spectrum dancity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ilk atak mani olgularında tedavi öncesi ve iyilik dönemi EEG bulgularını ve spektral güç yoğunluklarını araştırmak ve birbirinden farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. İkincil olarak EEG bulguları farklılaşan olguları, iki uçlu bozukluğun klinik özellikleri yönünden karşılaştırmaktır. Hipotezimiz; ilk atak mani ve iyilik döneminde, olguların EEG bulguları ve spektral güç yoğunluklarının birbirinden farklılaşacağıdır. Yöntem: Bu çalışmanın evreni Ekim 2010-Nisan 2011 tarihleri arasında Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri poliklinikleri ve acil servisine başvuran ve DSM-IV-TR (Diagnostic and Statistical Manuel of Mental Disorders, fourth edition text revision) tanı ölçütlerine göre iki uçlu bozukluk tanısı alan 2674 olgudan oluşmaktadır. Bu olgular arasından ilk atak mani tanısı almış ve çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 69 olgu çalışmaya alındı ve ardışık olarak değerlendi. Bilgilendirilmiş onam formu hastaların birinci derece yakınları tarafından onaylanmıştır. Olgularda sosyodemografik, öyküsel ve klinik özelliklerinin araştırılması için duygudurum bozuklukları tanı ve izlem formu, mani ve iyilik dönemlerinde manik belirtilerin şiddetinin belirlenmesi amacı ile de YMDÖ kullanıldı. EEG çekimi 33 kanallı ESAOATE, Mizar, 2004/ Italy, digital EEG cihazı ile 16 kanal olarak yapıldı. Sedasyon amacı ile tedavi başlanması gereken durumda EEG aktivitesini en az etkileyen haloperidol ve ketiapin tercih edildi. Antimanik tedaviye ise çalışmacılar kördü. Olguların bir kısmına EEG çekimi öncesi, EEG'yi etkileyebilecek bir farmakolojik ajan uygulanmak durumunda kalındığı için (s= 5), bir kısmının tanısı psikotik bozukluk olarak değiştiği için (s= 3), bir kısmı iyilik döneminde kontrol EEG çekimlerine gelmedikleri için (s= 11) ve bir kısım olgu da (s=2) manik dönem EEG'leri epileptik saptandığı için çalışma dışı kabul edilerek toplam 48 olgunun analizi yapıldı. EEG spektral güç yoğunluğu (power spectrum dansity-PSD), EEG dalgalarının tanımlanan frekans aralığında birim frekans başına taşıdığı güç hakkında bilgi vermektedir. PSD bizim çalışmamızda Hz başına mikrovolt desibel (dbµV/Hz) olarak tanımlanmaktadır. Bulgular: Nonepileptik anormal EEG mani döneminde, iyilik döneminde (%8.3) olduğundan sık ve % 20.8 oranındadır (p=0.289). Çocukluk çağı travması, regresyon analizinde ilk atak mani olgularında EEG anormalliğinin öngörücüsü olarak saptanmıştır (p= 0.004). FP2F4 ve F7T3 elektrodlarında kaydedilen tepe güç değeri, manik dönemde, iyilik döneminde olduğundan yüksek bulunmuştur (p= 0.027 ve 0.033). Nonepileptik EEG anormalliği 10 olgunun mani ve iyilik dönemlerinde 16 kanal tepe güç değerleri arasında fark bulunmamaktadır. İlk atak mani olgularında F3C3 ve F7T3 tepe güç değerleri, kadın olgularda, erkek olgulardakinden yüksek bulunmuştur (p= 0.037 ve p=0.035). YMDÖ puanları ile tepe güç değerleri arasında bir bağıntı saptanmamıştır. Tepe güç değerleri ile menarş yaşı arasında manide F8- T4 ve F3-C3 noktalarında zayıf, iyilik döneminde T602, C3P3 ve P3O1 noktalarında orta derecede ve güçlü bir ilişki gösterilmiştir (r= 0.283 ve r=0.284). İlk atak manide nonepileptik anormal EEG kadın cinsiyette (8/2 ve 13/25) daha sıktır. Sonuç: İki uçlu bozuklukta EEG anormallikleri, hastalığın başlangıcından itibaren mevcuttur ve iki uçlu bozukluğun mani ve iyilik dönemine özgü olarak farklı farklıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary objective of this study is to examine the EEG findings and the power spectrum power spectral density of the during manic episode and remission periods in cases of first-episode mania. The secondary objective is to compare in terms of clinical features of bipolar disorder the cases whose EEG findings differentiate. Our hypothesis is that the EEG findings and the spectral power density of the manic and of the remission period will differentiate. Method: The sample group of this study consists of 2,674 patients who applied to the psychiatric outpatient clinics and emergency department of the Erenköy Training and Research Hospital of Mental and Nervous Diseases and were diagnosed with bipolar disorder according to DSM-IV-TR (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, fourth edition, text revision) diagnostic criteria, between October 2010 and April 2011. Among these, 69 patients who were diagnosed with firstepisode mania and met the criteria for inclusion in the study were included in the study and evaluated consecutively. The informed consent form was approved by first-degree relatives of the patients. The diagnosis and follow-up form for mood disorders was used to investigate the socio-demographic, narrative and clinical characteristics of the cases. The YMRS was used to determine the severity of the manic symptoms during remission and manic periods. The EEG recording was performed with 33-channel ESAOATE, Mizar, 2004/Italy, digital EEG device as a 16-channel recording. When the treatment was needed, haloperidol and quetiapine which are known to have the least effect on EEG activity were used for sedation purposes. Since a pharmacological agent which may affect the EEG activity was administered to some of the cases before the EEG recording (n = 5), since the diagnosis of some others was changed to psychotic disorder (n = 3), since some of the cases did not come for the EEG recording during their remission period (n = 11) and some of cases EEG's being epileptic (s=2) these cases were excluded from the study and the analysis was performed on 48 patients. The power spectral density (PSD) of the EEG signal provides information on the power per unit frequency of the EEG waves in the frequency range defined. In our study, PSD is defined in decibel microvolts per Hz (dBµV/Hz). Findings: Abnormal (epileptic and nonepileptic) EEG during manic episode is more frequent in the remission period (8.3%), at a rate of 20.8% (p = 0.289). In the regression analysis, childhood trauma has been identified as a predictor of the EEG abnormalities in patients with first-episode mania (p = 0.004). Peak power values detected in the FP2F4 electrode and the F7T3 electrode were found to be higher in the maniac episode than in the remission period (p = 0.027 and 0.033). During the manic episode of these 10 cases, there was no difference between the 16-channel peak power values. The F3C3 and F7T3 peak power values in patients with firstepisode mania were found to be higher in female cases than in male cases (p = 0.037 and p = 0.035). There were no correlations between YMRS scores and peak power values. Between the peak power values and the age of menarche, a weak relationship was demonstrated at the F3-C3 and F8-T4 points during the manic episode and a moderate and strong relationship was demonstrated at the T602, C3P3 and P3O1 points during the remission period (r = 0.283 and r = 0.284). Nonepileptik abnormal EEG is more frequent in females (8/2 and 13/25) with first episode mania. Conclusion: In bipolar disorder electroencephalographic abnormality on the brain is present from the beginning of the disease onwards and is specific to each period of the bipolar disorder.