Spor lisesinde görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin örgütsel sinizmle mesleki tükenmişliklerinin örgütsel adanmışlıklarına etkisinin incelenmesi
Examination of HOW organizational cynicim and professional burnout affects physical education teachers'(who work on sports HİGH schools) organizational devotion
  1. Tez No: 727150
  2. Yazar: UFUK DİLEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL BİŞĞİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Lisesi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Örgütsel Sinizm, Mesleki Tükenmişlik, Örgütsel Adanmışlık, Sports High School, Physical Education and Sports Teacher, Organizational Cynicism, Professional Burnout, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Araştırmanın amacı, Spor Liselerinde görev yapan Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerinin örgütsel sinizmle mesleki tükenmişliklerinin örgütsel adanmışlıklarına olan etkisinin incelenmesidir. Araştırma Türkiye genelinde spor liselerinde görev yapan 461 (dört yüz altmış bir) Beden Eğitimi ve Spor öğretmeniyle yapılmıştır. Araştırmada genel tarama ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Kullanılacak olan araştırma verileri elektronik ortamda hazırlanarak öğretmenlere uygulanmıştır. Araştırmanın veri toplama araçları“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Sinizm”,“Maslach Tükenmişlik Envanteri”ve“Öğretmenlerde Çok Boyutlu Örgütsel Adanmışlık”ölçekleridir. Araştırmada verilerin normal dağılım gösterdiği saptanmış ve değişkenlerin belirlenmesi için ölçeklere faktör analizi uygulanmıştır. Değişkenler arasında oluşan ilişkileri tespit edtemek için korelasyon analizi kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler olan örgütsel sinizm ve mesleki tükenmişliğin alt boyutlarının, bağımlı değişken olan adanmışlığın alt boyutlarına olan etkisi çoklu doğrusal regresyon analiziyle test edilmiştir. Regresyon analizlerinde örgütsel sinizm ve mesleki tükenmişliğin birçok alt boyutta adanmayı etkilediği görülmüştür. Araştırmada demografik değişkenlerinde normal dağılım sağladığı görüldüğünden iki gruplu değişkenlerde T-testi, ikiden fazla gruplu değişkenlerde ise anova testi uygulanmıştır. Araştırma da cinsiyet, yaş, gelir durumu, mesleki kıdem, spor lisesinde çalışma süresi, spor lisesi türü, öğrencilerin akademik yeterliliği değişkenleri arasında örgütsel sinizm, mesleki tükenmişlik ve örgütsel adanmışlıklarında herhangi bir anlamlı farklılık bulunamamıştır. Çalışılan bölge, medeni durum, eğitim seviyesi ve fiziki yeterlilik, değişkenlerinde örgütsel sinizm, mesleki tükenmişlik ve örgütsel adanmışlıkları alt boyutlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effects of organizational cynicism and professional burnout of Physical Education and Sports teachers working in Sports High Schools on their organizational commitment. The research was conducted with 461 (four hundred and sixty-one) Physical Education and Sports teachers working in sports high schools throughout Turkey. The general survey relational survey model was used in the study. The research data to be used were prepared in electronic environment and applied to the teachers. Data collection tools of the research are“Personal Information Form”,“Organizational Cynicism”,“Maslach Burnout Inventory”and“Multidimensional Organizational Commitment in Teachers”scales. In the study, it was determined that the data showed normal distribution and factor analysis was applied to the scales to determine the variables. Correlation analysis was used to determine the relationships between the variables. The effect of the sub-dimensions of organizational cynicism and professional burnout, which are independent variables, on the sub-dimensions of commitment, which is the dependent variable, was tested with multiple linear regression analysis. In the regression analyzes, it was seen that organizational cynicism and professional burnout affect dedication in many sub-dimensions. Since it was seen that the demographic variables were normally distributed in the study, the T-test was used for the variables with two groups and the anova test for the variables with more than two groups. In the study, no significant difference was found in organizational cynicism, professional burnout and organizational commitment among the variables of gender, age, income status, professional seniority, working time at sports high school, type of sports high school, and academic competence of students. Significant differences were found in the sub-dimensions of organizational cynicism, professional burnout and organizational commitment in the variables of the region of work, marital status, education level and physical competence.