Heracleum persicum bitkisinin Cu, Zn metalleri ile nanopartiküllerinin sentezi, antimikrobiyal, antioksidan ve DNA hasarını önleme aktivitesinin incelenmesi
Investigation of the synthesis, characterization, antimicrobial, antioxidant and DNA damage prevention activities of Cu, Zn nanoparticles in the plan of Heracleum persicum
  1. Tez No: 727184
  2. Yazar: NURAN BAZANCİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMET MEYDAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMDULLAH SEÇKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: DNA hasarı, Herecleum P
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada Bingöl ili Alıncık merkez köyü dere kenarlarında yetişen Herecleum persicum bitkisinin gövde ekstratının Cu, Zn metalleri ile nanopartiküllerinin sentezi, antimikrobiyal, antioksidan ve DNA hasarını önleme aktivitesi incelendi. Çalışmada kullanılan Herecleum persicum bitkisinin gövde kısmı kurutularak öğütüldü. ZnONPs/Hp, CuNPs/Hp'lerin karakterizasyonu için; TEM, SEM, SEM-EDX, UV-Vis, FT-IR ve XRD yöntemleri kullanıldı. Sentezlenen H. persicum bitki gövde ekstratı, ZnONPs, CuNPs lerin Folin yöntemi kullanılarak toplam fenolik ve Zhishen yöntemi kullanılarak toplam flavonid bileşen miktarları hesaplandı. Blois yöntemi kullanılarak DPPH (1,1-difenil-2-pikril-hidrazil) radikal söndürme aktivitesine bakıldı. Jel elektroforez tekniği kullanılarak DNA hasarı incelendi. Toplam fenolik bileşen miktarları 0.5mg/ml konsantrasyonda Hp gövde, CuNPs, ZnONPs/Hp'ler için sırasıyla; 23.75, 45.87 ve 7.95 μg olarak gallik aside eşdeğer olarak hesaplandı. Toplam flavonid bileşen miktarları 0.5 mg/ml konsantrasyonda Hp gövde, CuNPs, ZnONPs/Hp'ler için sırasıyla; 7.34, 11.57 ve 11.70 μg olarak quarsetine eşdeğer olarak hesaplandı. H. persicum bitkisinin 100 μg/ml konsantrasyon da gövde ektratı için DPPH söndürme aktivitesi %72,64 bulunurken, CuNPs/Hp için %80,26, ZnONPs için %66,68 bulundu. Sentezlenen Cu-ZnNPs/Hp'lerin DNA hasarına karşı koruyucu etki gösterdikleri görüldü. Sentezlenen maddelerin bazı bakterilere karşı antibakteriyel etkilerinin olduğu disk difüzyon yöntemi kullanılarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the synthesis of Cu, Zn metals and nanoparticles of the stem extract of Herecleum persicum plant, which grows on the banks of the streams in the Alıncık village of Bingöl, was performed. Its antimicrobial, antioxidant, and DNA damage prevention activity was studied. In this study the stem part of the H. persicum plant was ground after drying. For the characterization of the ZnONPs/Hp, CuNPs/Hp, this methods (TEM, SEM, SEM-EDX, UV-Vis, FT-IR and XRD) were used. The total phenolic component amounts of the stem extract, ZnONPs-CuNPs of the synthesized H. persicum plant were calculated using the Folin method, and the total flavonide component amounts were calculated using the Zhishen method. Using the Blois method (DPPH(1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazil)), the radical quenching activity was measured. At the same time, DNA damage was examined using gel electrophoresis technique. The total amount of phenolic components at 0.5mg/ml concentration for Hp stem, CuNPs, ZnONPs/Hp, respectively; 23.75, 45.87, 7.95 μg were calculated as equivalent to gallic acid. Total flavonide component amounts for Hp stem, CuNPs, ZnONPs/Hp at 0.5mg/ml concentration, respectively; 7.34, 11.57, 11.70 μg were calculated as equivalent to quarsetin. The DPPH quenching activity of the H. persicum plant was found to be 72.64% for the stem extract at a concentration of 100 μg/ml, 80.264% for Cu NPs/Hp, 66.68%, ZnO NPs. It has been proved by the images that the synthesized Cu-ZnNPs/Hps show a protective effect against the damage caused by H2O2 and UV. It was determined by using disk diffusion method that the synthesized substances had antibacterial effects against some bacteria.