Ergenlerin uzaktan eğitim sürecinde çok oyunculu çevrimiçi oyunlara yönelik deneyimlerinin incelenmesi
Investigation of adolescents' experiences in multiplayeronline games in distance education process
- Tez No: 727185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM PAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çok Oyunculu Çevrimiçi Oyunlar, Ergenlik, Fenomenoloji, Uzaktan Eğitim
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu araştırma, ergenlerin uzaktan eğitim sürecinde çok oyunculu çevrimiçi oyunlara yönelik deneyimlerinin incelenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın amacı doğrultusunda ergenlerin deneyimlerine yönelik ifadelerine göre; oyunlara yönelik günlük yaşam deneyimleri, zaman yönetimleri, bilişsel deneyimleri, sosyal ve duygusal deneyimleri ve uzaktan eğitim sürecinin oyun performanslarına etkisinin ortaya konmasına yönelik alt amaçlar oluşturulmuş ve ilgili cevaplar aranmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan fenomenolojiye (olgubilim) göre desenlenmiştir. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde bulunan, amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenen 22 ergen (lise öğrencileri) araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Ergenlerin demografik bilgilerini içeren“Kişisel Bilgi Formu”ve veri toplama aracı olarak bu çalışmada; araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi betimsel ve içerik analizi ile gerçekleşmiştir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ergenlerin uzaktan eğitim sürecinde oyunlara daha fazla vakit ayırmalarını sağlaması ile oyun performanslarının iyileşme gösterdiğini, ders çalışmak yerine oyun oynamayı tercih ettiklerini, günlük yaşam deneyimlerinde temel ihtiyaçlarını karşılamada oyunların olumsuz etkileri olduğunu ve sosyal ve duygusal deneyimlerine yönelik aile ilişkilerinde problemler yaşadıklarını, arkadaşlık ilişkilerinin ise oyunlar sayesinde güçlendiğini düşündükleri araştırmanın bulguları arasında yer almaktadır. Sonuç: Araştırmanın sonuçlarına göre uzaktan eğitim sürecinde ergenlerin oyunlara yönelik birçok farklı deneyim yaşadıkları günün büyük bir bölümünü oyun oynayarak geçirdikleri, aile ilişkilerinde iletişimin azaldığı ve temel ihtiyaçları üzerinde oyunların etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Oyun oynarken birçok farklı duyguyu bir arada yaşadıkları, bazılarının gerçek yaşamına da bu duyguları yansıttığı ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda arkadaşlık ilişkilerini sanal ortama taşımış ve pekiştirmiş oldukları da araştırmadan elde edilen sonuçlar arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out with the aim of examining the experiences of adolescents towards multiplayer online games during the distance education process. Materials and Methods: According to the statements of adolescents about their experiences, sub-objectives were created and relevant answers were sought to determine the impact of daily life experiences, time management, cognitive experiences, social and emotional experiences and distance education process on game performances for games. The study is patterned according to phenomenology (phenomenology), which is one of the qualitative research methods. In the 2020-2021 academic year, 22 adolescents (high school students) located in the province of Istanbul, determined by a purposeful sampling method, make up the working group of the study. In this study, a semi-structured interview form prepared by the researchers was used as a“Personal Information Form”containing the demographic information of adolescents and as a data collection tool. The analysis of the obtained data was carried out by descriptive and content analysis. Results: According to the findings from the research of adolescents in the process of the game by providing remote training games with more time allocations, improving the performance they prefer to play games instead of studying, meeting the basic needs of daily life and the experiences in the games in their social and emotional experiences for the negative effects of experiencing problems in family relationships, relationships with friends because they think games with strengthened thanks to the findings of the research area. Conclusion: According to the results of the research, it was concluded that during the distance education process, adolescents spend most of the day playing games where they have many different experiences related to games, communication decreases in family relationships and games have an effect on their basic needs. It has been revealed that they experience many different emotions together while playing games, and some of them reflect these feelings dec their real life. At the same time, it is among the results obtained from the research that they have decontaminated and consolidated their friendship relationships into a virtual environment.