Erken gebelik haftalarında ölçülen plazma zonulin seviyelerinin GDM'yi öngörmedeki etkisi
The effect of plasma zonulin levels measured at early weeks of pregnancy in prediction of GDM
  1. Tez No: 727210
  2. Yazar: CELAL CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA AYKUT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetüs Mellitüs, Zonülin, Vücut kitle indeksi, Gestational Diabetes Mellitus, Zonulin, Body mass index
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın amacı, 11-14. gebelik haftalarında ölçülen bağırsak geçirgenliğinin non-invaziv bir biyobelirteçi olan, serum zonulin konsantrasyonlarının (ZK), 24-28. gebelik haftalarında gestasyonel diabetes mellitus (GDM)'ü öngörmedeki etkisini araştırmaktır. Hastanemiz kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran ve oral glukoz tolerans testi (OGTT) ile ilk kez GDM tanısı alan 48 gebe çalışma grubunu oluşturmuş; OGTT ile GDM tanısı almayan 40 olgu kontrol grubunu oluşturdu. GDM tanısı, Uluslararası Diyabet ve Gebelik Çalışma Grupları Derneği (IADPSG) kriterlerine uygun ve 24-28 gebelik haftaları arasında yapılan OGTT ile belirlendi. Plazma zonulin seviyeleri, enzime bağlı immünosorbent deneyi (ELISA) yöntemleriyle ölçüldü. Çalışma ve kontrol grupları arasında ZK (ng/mL), ve vücut kitle indeksi (BMI) (kg/m2) değerleri sırasıyla karşılaştırıldığında ZK (35,77±8,79 (ng/ml), 29,76±6,96 (ng/ml), p=0,01) ile BMI (kg/m2)(26,02±2,39(kg/m2), 24,78±2,7 (kg/m2), p=0,032) arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Korelasyon analizi, plazma zonulin seviyesinin birinci saat OGTT ile arasında istatistiksel anlamda pozitif korelasyon görüldü. Bulgularımız, zonulin'in GDM patogenezinde rol oynayan non-invaziv bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir. Bu konuda daha geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate of serum zonulin concentrations (ZK), a non-invasive biomarker of intestinal permeability measured at 11-14. gestational weeks, in predicting gestational diabetes mellitus (GDM) at 24-28 weeks of gestation. The population of the study group consists of 48 pregnant women who were admitted to the Gynaecology and Obstetrics Clinic of Medipol Mega University Hospital in Istanbul, Turkey. It was the first time they had been diagnosed with GDM after taking a 75g of oral glucose tolerance test (OGTT). 40 cases not diagnosed with GDM formed the Control Group. The diagnosis of GDM was achieved by OGTT, which was performed during the 24-28 weeks of gestation in accordance with International Association of Diabetes and Pregnancy Study Groups (IADPSG) standards. The enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) was used to determine plasma ZC. A comparison of ZC (ng/mL) and body mass index (BMI) (kg/m2) values of those in the study and control groups showed a relationship between ZC (35.77±8.79 (ng/ml), 29.76±6.96 (ng/m2), p=0.01) and BMI (kg/m2) (26.0±22.39 (kg/m2), 24.78±2.7 (kg/m2), p=0.032), respectively. Correlation analysis showed that the plasma ZC level was statistically positive correlated with the first hour OGTT. Our findings suggest that zonulin could be a non-invasive biomarker implicated in the pathogenesis of GDM. However, further large-scale research is needed to shed light on this subject.