Sol yerleşimli meme kanseri için proton radyoterapisi ile foton radyoterapisinin dozimetrik benzetimler yoluyla karşılaştırılması
Comparison of proton radiotherapy and photon radiotherapy for left placing breast cancer by dosimetric simulations
- Tez No: 727449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KUDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Proton tedavi, Foton tedavi, GATE, Monte Carlo, Breast cancer, Proton therapy, Photon therapy, GATE, Monte Carlo
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Meme kanseri, kadınlarda görülen en sık kanser türüdür. Günümüzde kanser hastalarını tedavi etmek için radyoterapi yöntemi yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Proton tedavisi, eşsiz karakteristik özelliklere sahip proton demetlerini kullanarak kanserli hücreleri yok etmek için uygulanan bir radyoterapi yöntemidir. Foton tedavi ise, iyonlaştırıcı radyasyonun kanserli hücreleri hedef alarak tedavi eden klasik radyoterapi yöntemidir. Eksternal radyoterapisinin bir çeşidi olan proton tedavisi ile çıkış dozunu sıfırlayarak homojen bir doz dağılımı sağlayabilir bu sonuca göre özellikle kritik yapılara yakın yerleşimli kanser tiplerinde proton tedavi iyi bir tedavi yöntemi olabileceğini göstermektedir. Bu tez çalışmasında, Geant4 simülasyon programı yardımıyla bir su fantomu içerisine sol memeye tümör yerleştirilecek ve kritik organların bulunduğu bir geometri modellenmiştir. Çalışmamızda kaynak olarak proton ve foton demetleri kullanıldı. Bu benzetim ile organların aldığı dozlar yorumlandı ve ki-kare yöntemi kullanılarak karşılaştırmalar yapılmıştır. Yapılan ki-kare analizi sonucunda proton ve foton doz değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılıklar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer in women. Today, the radiotherapy method is widely preferred to treat cancer patients. Proton therapy is a radiotherapy method used to destroy cancerous cells using proton beams with unique characteristics. Photon therapy, on the other hand, is a classical radiotherapy method that treats cancerous cells by targeting ionizing radiation. Proton therapy, which is a type of external radiotherapy, can provide a homogeneous dose distribution by resetting the output dose. According to this result, proton therapy can be a good treatment method, especially in cancer types located close to critical structures. In this thesis, with the help of the Geant4 simulation program, a tumor will be placed in the left breast in a water phantom and a geometry with critical organs is modeled. In our study, proton and photon rays were used as sources. With this simulation, the doses received by the organs were interpreted and comparisons were made using the chi-square method. As a result of the chi-square analysis, statistically significant differences were obtained between the proton and photon dose values.