Ginseng (Panax quinquefolius) ekstresinin MDA-MB-231 hücre hattı üzerine etkisi
Effect of ginseng (Panax quinquefolius) extract on MDA-MB-231 cell line
  1. Tez No: 727460
  2. Yazar: HACI REŞAT GÜMÜŞSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA NİSARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Ginseng, MDA-MB-231, Panax quinquefolius, Ginseng, MDA-MB-231, Panax quinquefolius
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Kanser, insanlık için küresel bir tehdit haline gelmiştir. Kanser verilerine göre 2012 yılında 14,1 milyon civarında yeni kanser vakası ve 8,2 milyon civarında kanserden ölüm gerçekleşmiştir (Torre ve ark., 2015). Meme kanseri, kadınlarda bilinen ve görülen en yaygın kanser türüdür ve en başta gelişmiş batılı ülkelerden sonra tüm toplumlarda kanser ölümleri içinde en sık olarak görülmektedir (Demirci, 1995). Bitkisel kaynaklı biyolojik aktif olan bileşiklere fitokimyasallar denilmektedir. Oksidan radikallerini tutarak, detoksifikasyon (toksinlerden arınma) enzimlerini aktive ederek ve immün sistemi uyararak kansere karşı koruyucu etki sağlamaktadır. Bitkilerin çeşitli kısımlarından elde edilebilen biyoaktif maddeler kanser konulu araştırmalarda incelenmiştir. Bu maddelerin etkileri epidemiyolojik verilerle desteklenmiştir. In vitro ve in vivo çalışmalar Ginseng'in kanser hücrelerinde apoptozisi uyararak ve hücre döngüsünü durdurarak bir çok basamağı etkilediğini göstermiştir (Din ve ark., 2012; Lee, Kang ve Kim, 2019). Yapılan bu çalışmada MDA-MB-231 hücre hatlarında Ginseng (Panax quinquefolius)'ın zaman ve doza bağlı etkisi incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Yapılan mevcut çalışmamızda Ginseng (Panax quinquefolius) ekstresi 1mg/ml ve 2mg/ml dozlar ile ve 24, 48 saat olarak iki zaman üzerinde kıyaslandı sonuçlar alındı, canlı meme kanseri hücrelerini öldüren ve apopitoza götüren etkin dozun 24 ve 48 saat için 1mg/ml olduğu, ayrıca hücre döngüsünü G0/G1 fazında durduran grubunda 48 saat için, 1mg/ml olan grup olduğu görüldü. Bu durum kanser hücresinin proliferasyonunu durduracağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer has become a global threat to humanity. According to cancer data, around 14.1 million new cancer cases and 8.2 million deaths from cancer occurred in 2012 (Torre et al., 2015). Breast cancer is the most common type of cancer known and seen in women, and it is the most common cancer death in all societies, especially in developed western countries (Demirci, 1995). The biologically active compounds of plant origin are called phytochemicals. It provides a protective effect against cancer by holding oxidant radicals, activating detoxification enzymes and stimulating the immune system. Bioactive substances obtained from various parts of plants have been studied in research on cancer. The effects of these substances are supported by epidemiological data. In vitro and in vivo studies have shown that Ginseng affects many steps by stimulating apoptosis in cancer cells and stopping the cell cycle (Din et al., 2012; Lee, Kang and Kim, 2019). In this study, the time and dose dependent effects of Ginseng (Panax quinquefolius) on MDA-MB-231 cell lines were examined and evaluated. In our current study, Ginseng (Panax quinquefolius) extract was compared with doses of 1mg/ml and 2mg/ml and over two times as 24, 48 hours. In addition, it was observed that the group that stopped the cell cycle in the G0/G1 phase was the group with 1mg/ml for 48 hours. This shows that it will stop the proliferation of cancer cells.