Tasarım düşünme yaklaşımının İngilizce öğretiminde ortaokul öğrencilerinin sözcük öğrenme başarılarına, işbirlikli öğrenme algılarına ve problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesi
Analysis of impacts of design thinking approach on vocabulary learning succeesses, cooperative learning perceptions and problem solving abilities of secondary school students for English teaching
  1. Tez No: 727540
  2. Yazar: YELDA KARAHAN ÜZÜLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Düşünme Temelli Öğrenme, Harmanlanmış Öğrenme, İşbirlikli Öğrenme, Problem Çözme, Ortaokul Öğrencileri, Sözcük Öğrenme, İngilizce, Design Thinking Founded Learning, Harmonized Learning, Cooperative Learning, Problem Solving, Secondary School Students, Vocabulary Learning, English
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 364
Özet
Bu çalışmanın amacı, tasarım düşünme yaklaşımının İngilizce öğretiminde ortaokul öğrencilerinin sözcük öğrenme başarılarına, işbirlikli öğrenmelerine ve problem çözme becerilerine etkisinin ne olduğunun araştırılmasıdır. Bu araştırma, 2020-2021 güz yarıyılında, Mersin ili Yenişehir ilçesinde bulunan bir ortaokulun 8. sınıfında öğrenim gören; deney grubunda 23 kontrol grubunda ise, 20 olmak üzere toplam 43 öğrenci ile İngilizce dersi kapsamında 8 haftalık süre boyunca yürütülmüştür. Uygulama sürecinde deney grubunda, tasarım düşünme yaklaşımının deney grubu öğrencilerinin sözcük öğrenme başarısı, işbirlikli öğrenme algısı ve problem çözme becerilerine etkisi araştırılmıştır. Kontrol grubunda ise, harmanlanmış öğrenme yöntemi ile bağımlı değişkenlerin kontrol edilmesi nedeniyle tasarım düşünme yaklaşımı haricinde bütün uygulamalar aynıdır. Yapılan bu araştırmada; nicel ve nitel verilerin birlikte kullanıldığı karma yöntem; karma yöntem yaklaşımlarından ise, müdahale deseni (intervention design) kullanılmıştır. Elde edilen nicel verileri desteklemek amacıyla nitel verilerden yararlanılmıştır. Nicel verilerin elde edilmesi amacıyla, araştırmacı tarafından geliştirilen“İngilizce Sözcük Başarı Testi”,“Ortaokul Öğrencilerinin İşbirlikli Öğrenme Algısı Ölçeği”ve Serin, Serin, Saygılı (2010) tarafından geliştirilen“Çocuklar İçin Problem Çözme Envanteri”kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verilerinin elde edilmesi amacıyla ise, deney grubu öğrencilerine araştırmacı tarafından geliştirilen ve 8 sorudan oluşan“Tasarım Düşünme Yaklaşımına İlişkin Görüşme Soruları Formu”uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin analizinde IBM SPSS İstatistik 17 paket programı kullanılmıştır. Ölçme araçlarının normallik testleri yapılıp parametrik testlerin kullanılmasının uygun olduğuna karar verilmiştir. Gruplar arasındaki farklılıklar için t testi; farkın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için cohen d indeksi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nitel verilerin analizi için; verilerin tanımlanabilmesi ve verilerde saklı olabilen gerçeklerin ortaya çıkarılabilmesi amacıyla içerik analizi yapılmıştır. Araştırmada, kodlama güvenirliğini sağlamak amacıyla ise, Miles ve Huberman'ın güvenirlik formülü kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar; Tasarım düşünme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrencilerinin, sözcük öğrenme başarıları, sözcük öğrenme son-test başarı puanları ve sözcük öğrenme erişi puanları ile işbirlikli öğrenme algı puanları, işbirlikli öğrenme algıları son-test puanları ile işbirlikli öğrenme algıları erişi puanları ve deney grubu öğrencilerinin, problem çözme beceri puanları, problem çözme becerisi son-test puanları ile problem çözme becerisi erişi puanları incelendiğinde deney grubu lehine anlamlı bir farklılık görülmektedir. Tasarım düşünme yaklaşımına ilişkin deney grubu öğrencilerinin genel görüşleri incelendiğinde ise, öğrencilerin çoğunlukla olumlu görüş belirttiği görülmektedir. Tasarım düşünme yaklaşımının, İngilizce' de sözcük öğrenmelerini nasıl etkilediği ile ilgili olarak öğrencilerin, en fazla“ezber yapmama”; arkadaşlarıyla işbirliği içinde hareket etmelerini nasıl etkilediği ile ilgili olarak,“olumlu görüşler”teması kapsamında en fazla;“grup içi iletişim becerisini arttırma”;“olumsuz görüşler”teması kapsamında ise, en fazla“Covid -19' dan korkma nedeniyle arkadaşlarından uzak durma”; problem çözme becerilerini nasıl etkilediği ile ilgili olarak, en fazla“yaratıcılığı arttırma”şeklinde görüş belirttiği ve tasarım düşünme yaklaşımının daha etkili olabilmesi için ise, en fazla;“online derslerin olmaması”yönünde öneride bulunduğu görülmüştür. Sonuç olarak, nicel ve nitel veri sonuçlarının birbirini desteklediği bu çalışmada, tasarım düşünme yaklaşımının, uygulandığı deney grubu öğrencilerinin, sözcük öğrenme başarılarını, işbirlikli öğrenme algılarını ve problem çözme becerilerini olumlu anlamda etkilediği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research impact of design thinking approach on vocabulary learning successes, cooperative learning and problem solving abilities of secondary school students for English learning. This research has been performed for 8 weeks period in fall semester of 2020-2021, within scope of English course with total 43 students, 23 in test group and 20 in control group having education in 8th grade of a secondary school located at Mersin Province Yenişehir district. During the application process in the test group, impact of design thinking approach on vocabulary learning successes, cooperative learning and problem solving abilities of secondary school students for English learning is analysed. In the control group, all applications are same out of the design thinking approach due to controlling dependant variables via the harmonized learning method. In this research, mixed method was used in which quantitative and qualitative data were used together; one of the mixed method approaches, intervention design was used. Qualitative data were used to support the quantitative data obtained. In order to achieve quantitative data,“English Vocabulary Success Test”developed by the researcher,“Cooperative Learning Perception Scale of Secondary School Students”and“Problem Solving Inventory for Children”developed by Serin, Saygılı (2010). In order to achieve qualitative data of the research,“Interview Questions Form”consisting of 8 questions and developed by the researcher is applied to test group students. IBM SPSS Statistic 17 package program is used in the analysis of quantitative data. Normality tests are performed for measurement tools and again it is decided that it is suitable to use parametric tests. T test is used for differences between groups; cohen d index is used for determining groups causing the difference. For the analysis of quantitative data achieved from the research; content analysis is performed for defining data and revealing facts which may be hidden in data. Miles and Huberman's reliability formula is used in the research for enabling the coding reliability. Results achieved from the research; There is a significant difference in favour of the test group upon examining vocabulary learning successes, vocabulary learning final test success grades and vocabulary learning gain scores and examining cooperative learning perception scores, cooperative learning perceptions final-test scores and cooperative learning perceptions gain scores of test group students with design thinking approach applied and the control group students without this method. There is a significant difference in favour of the test group students upon examining general opinions of test group students on design thinking approach, it is seen that students generally express positive opinions. Students most generally expressed their opinions as“not making memorising”. Within scope of“positive opinions”of students regarding impact of design thinking approach on acting in cooperation with friends, most commonly“increasing the ability of communication in the group”; and within scope of“negative opinions”theme, most commonly“staying away from friends due to fear of Covid-19”. Regarding impact of design thinking approach on problem solving abilities students most generally expressed their opinions as“improving the creativity”. However, in order to make the design thinking approacah more effective, students most commonly made the recommendation of "not making online courses. As a result, in this study where quantitative and qualitative data results support each other, it can be expressed that the design thinking approach positively effects vocabulary learning successes, cooperative learning perceptions and problem solving abilities of est group students.