Kan alma işlemi sırasında dinletilen beyaz gürültü ve elle verilen cenin pozisyonunun yenidoğanların ağrı, oksijen saturasyonu ve yaşam bulgularına etkisi
The effect of white noise and manual fetal position on pain, oxygen saturation and signs of life of newborns during blood collection
  1. Tez No: 728142
  2. Yazar: DUDU BEREN ALIRKILIÇARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYŞE SONAY TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Beyaz gürültü, Cenin Pozisyonu, Term Yenidoğan, Fetal Position, Pain, Term Newborn, White Noise
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada, term bebeklere venöz kan alınması sırasında beyaz gürültü dinletilmesi, cenin pozisyonu verilmesi ve iki uygulamanın birlikte yapılmasının bebekte oluşan akut ağrı, oksijen saturasyonu ve yaşam bulgularına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde, 01 Ağustos-30 Aralık 2021 tarihleri arasında üniteye yatışı yapılan term bebekler dahil edilerek gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada dört grup yer almaktadır. Bunlar; kontrol grubu, beyaz gürültü grubu, cenin pozisyonu grubu ve beyaz gürültü ve cenin pozisyonu grubudur. Venöz kan alma işlemi, aynı hemşire tarafından yapılmıştır. Yenidoğanlar gruba rastgele atanmıştır. Veri toplama sürecine post hoc güç analizinde beklenen veri doygunluğuna ulaşıncaya kadar devam edilmiştir. Toplam 160 bebek değerlendirilmiştir. İşlem sırasında kontrol grubunda yer alan yenidoğanların diğer tüm gruplardaki yenidoğanlardan anlamlı düzeyde daha yüksek ağrı yaşadığı belirlenmiştir. İşlem sonrası ise en yoğun ağrı yaşayanın yine kontrol grubunda yer alan yenidoğanlar olduğu görülmüştür. Daha sonra sırasıyla cenin pozisyonu, beyaz gürültü ve beyaz gürültü ve cenin pozisyonunda yer alan yenidoğanlar olduğu belirlenmiştir. Beyaz gürültü ve cenin pozisyonunun venöz kan alımı sırasında kullanılmasının; bebeğin ağrısına ve yaşam bulgularına olumlu etkisi sebebiyle uygulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
It was aimed to determine the effect of white noise listening, fetal position giving and two applications together on acute pain, oxygen saturation and signs of life in a newborn during venous blood collection from term infants. December August 01-December 30, 2021, term babies who were admitted to the unit were included in the study conducted in the Neonatal Intensive Care Unit of Karaman Training and Research Hospital. dec. 2021, term babies were admitted to the unit was included in the study. Four groups are involved in this research. These are the control group, the white noise group, the fetal position group and the white noise and fetal position group. Venous blood collection was performed by the same nurse. Newborns were randomly assigned to the group. The data collection process was continued until the expected data saturation was reached in the post hoc power analysis. A total of 160 babies were evaluated. It was determined that newborns in the control group experienced significantly higher pain during the procedure than newborns in all other groups. After the procedure, it was observed that the newborns in the control group were the ones who experienced the most intense pain. Then, it was determined that there were newborns in the fetal position, white noise and white noise andfetal position, respectively. It is recommended that the use of white noise and fetal position during venous blood intake be applied due to its positive effect on the baby's pain and signs of life.